Kasteelvrouwe in Duitsland

Verhalen over wonen en werken in het buitenland, daar smult Reishonger van. Dit keer is het woord aan de Nederlandse Sandra de Greeff. Zij woont samen met haar man Ruud, hun drie dochters en de ouders van Ruud in kasteel Schloss Möhren in Duitsland. Van secretaresse in Nederland naar kasteelvrouwe op het Beierse platteland - Sandra vertelt hoe dit zo is gekomen.

Kasteel Schloss Mohren in Duitsland

Hoe zijn jullie in Duitsland terechtgekomen?
“Voor ons avontuur in Duitsland was ik een reislustige backpacker en had ik het geluk veel van de wereld te zien. Ik heb altijd de wens gehad om ‘iets’ in het buitenland te doen. Die mogelijkheid kwam via de broer van Ruud, die al 25 jaar in Duitsland woont. Mijn schoonouders waren er op bezoek en hoorden dat in de buurt een kasteel te koop stond. Iets later bezochten Ruud en ik Praag om, niet geheel toevallig, bijzondere woonobjecten te bekijken. We besloten om een kijkje te nemen op de terugweg.

Ons bezoek aan Schloss Möhren was op zo’n beroemde gouden Beierse herfstdag. De zon scheen, de temperatuur was mild en de bladeren kleurden rood, geel, groen en oranje. We waren op slag verliefd. Door twee makelaars zijn we in een uur tijd door het enorme kasteel gejaagd. Deur in, deur uit, weer een gang met daarachter weer een kamertje. Het duizelde me, maar het voelde goed. Na een grove scan van de conditie van het kasteel, de mogelijkheden en een gezonde dosis avonturiersbloed was de keus binnen een week gemaakt.”

Schloss Mohren van buitenaf gezien

Wat kwam er zoal kijken bij de verhuizing en hoe is die verlopen?
“De emigratie verliep zo goed als vlekkeloos. De huizen van Ruud en mijn schoonouders waren snel verkocht. Mijn huis werd direct na mijn vertrek verhuurd. Met volledige medewerking van onze werkgevers – ik werkte toen als secretaresse in het bankwezen – zeiden wij onze banen op. Daarna kochten we de lelijkste, oudste en grootste bus die je met een normaal rijbewijs mag besturen. Daarmee reden we 22 keer heen en weer. De volledige bibliotheek en de bijzondere privécollectie van mijn schoonvader gingen namelijk ook mee! We voelden ons net cowboys. Echt afscheid nemen van Nederland hebben we niet gedaan. Voor mij voelde het alsof we gewoon een stukje verderop gingen wonen.

Het eerste jaar lever je op alles in: inkomen, spaargeld, rust, vrijheid en zelfvertrouwen. Met het succes groeit dat langzaam weer aan. Niet altijd in dezelfde volgorde. Maar als het groeit en je hebt het helemaal zelf verdiend, dan voelt dat fijn.”

Hoe is het om in Duitsland te wonen en werken? Wat zijn de verschillen met Nederland?
“Duitsland is een groot land. Het wonen en werken in Beieren is anders dan in bijvoorbeeld een stad als Berlijn. In Beieren (Mittel Franken) is het of het leven 30 jaar heeft stilgestaan. Men is traditioneel ingesteld (de man werkt en de vrouw is thuis voor de kinderen) en hecht veel waarde aan oude tradities en geloof. Dat is wennen als je, net zoals wij, uit de stad komt.

Het leven is hier wel heel natuurlijk. Vroeg op, vroeg naar bed en veel naar buiten. Ons Schloss ligt middenin Altmühltal, het op een na grootste natuurpark van Duitsland. We bakken ons brood zelf en eten onze eigen appels, peren, aardbeien, groente, walnoten en pruimen. Ook onze gasten proeven die ‘slow living’ atmosfeer. Zij kiezen juist ons plekje om tot rust te komen en van de vrijheid en natuur te genieten. In Nederland wordt voor mijn gevoel altijd meer van je verlangd. Zowel zakelijk als privé. Dat gevoel is hier helemaal weg.”

Op kasteel Schloss Mohren zijn verschillende vakantiehuizen te huur

Wat is het concept achter Schloss Möhren?
“Wij bieden vakantiehuizen aan waar iedereen zelfstandig is en de vrijheid heeft om te kiezen waar men zin in heeft. Of het nu gaat om fossielenjagers, schatzoekers, liefhebbers van cultuur, natuur, wandelen en fietsen of gezinnen met toekomstige ridders en prinsesjes. Zo brengen wij zelf ook het liefst onze vakanties door. Het is leuk om deze basis ook voor onze gasten te creëren.”

Voor jullie het kasteel betrokken, stond het 10 jaar leeg. Hoe is het in de huidige staat gebracht?
“Het kasteel was technisch in zeer goede staat. Het interieur was wel oubollig en buiten was er veel achterstallig onderhoud. De kasteelmuur was bijvoorbeeld, net als in het sprookje van Doornroosje, helemaal overgroeid. Maar het functioneerde en meer vonden we niet belangrijk. We zijn gewoon begonnen, kamertje voor kamertje, met een mix van nieuw en vintage.  Ook voor buiten gold: gewoon aan de slag gaan. En zo werkt het nog steeds. Er is altijd wel een kamertje dat anders kan of een boom die moet worden weggehaald.

Hoe is het om een kasteel te bezitten van meer dan 900 jaar oud?In Schloss Mohren kunnen kleine jongetjes tot ridder geslagen worden en meisjes tot prinses gekroond
“De eerste jaren waren wij zo druk dat ik daar niet mee bezig ben geweest. Dit jaar ben ik meer in de geschiedenis van het kasteel gedoken. Schloss Möhren is tot na de Tweede Wereldoorlog door echte Pappenheimers bewoond. Zo kwam ik erachter dat er een echte legende van ons Schloss is. Door de Witte Jonkvrouw uit deze legende te combineren met de Pappenheimers en middeleeuwse ridders, is het ‘tot ridder slaan’ ontstaan. Jongetjes kunnen bij ons nu echte ridder en meisjes echte prinses worden.”

Hoe ziet een dag in het leven van een kasteelvrouwe eruit?
“Iedere werkdag gaat de wekker om 6 uur. Ik loop altijd een rondje met onze hond en voorzie dan meteen onze gasten van vers zelfgebakken brood. Daarna gaan onze kinderen naar school. In de periodes dat wij geen gasten hebben, doe ik veel klussen voor ons Schloss. Wanneer er gasten zijn, is er altijd wel iets te regelen. Dan geef ik bijvoorbeeld een rondleiding door het kasteel of worden dappere jongens tot ridder geslagen en meisjes tot prinses gekroond.

Vanaf 12 uur ‘s middags komen onze dochters in verschillende tijden thuis van school. In Beieren hebben schoolkinderen alleen ’s ochtends school en iedere middag huiswerk. Na de lunch help ik hen daarbij. Verder zijn het de gewone ‘moeder dingen’ zoals het heen en weer rijden naar speelafspraken en sportles.

’s Avonds, na het naar bed brengen van de meisjes, loop ik altijd een grote ronde met de hond. Voor het zover is, loop ik vaak langs de vakantiehuizen voor een praatje. Ik ben zomaar een uur aan het kletsen voordat de hond en ik echt onderweg zijn. Van die rondjes door het Altmühltallandschap geniet ik enorm. Ieder jaargetijde is even mooi en je hebt echt contact met de natuur. Reeën zie ik vaker wel dan niet.”

Sandra de Greeff met haar man Ruud en hun drie dochters

Schloss Möhren scoort hoog op Zoover! Wat maakt jullie aanbod bijzonder?
“De atmosfeer, ruimte en vrijheid op ons Schloss doen veel zelf. Wij proberen ervoor te zorgen dat onze gasten zich thuis voelen. Daarbij helpt ook de aanwezigheid van mijn schoonouders, onze spontane meiden, de wifiboom en de trampoline. Geheim wapen zijn denk ik ook onze zelfgemaakte producten zoals de jam en het brood.”

Wat is er voor gasten te doen in de omgeving?
“Ik kan wel zeggen dat er zoveel te doen is dat het niet in één vakantie past. Bijvoorbeeld wandelen, schatten zoeken, fietsen, bergwandklimmen en kanoën. Schloss Möhren ligt praktisch op de route van de Romantische Straße. Plaatsen als Rotenburg ob der Tauber, Dinkelsbuhl, Donauworth, Nördlingen en Harburg liggen binnen een uur reizen. Je kunt in de voetsporen treden van de Romeinen en middeleeuwse ridders en hun kastelen en ruïnes. Bijzonder natuurschoon is er ook, bijvoorbeeld de Steinerne rinne, de twaalf apostelen of de Donaudurchbruch. Rond het kasteel liggen meer dan vijf zwembaden en binnenmeertjes. En dan zal ik vast nog iets belangrijks vergeten.”

Wat is geocaching en wat maakt het zo leuk?
“Geocaching is een spel waarbij je op zoek gaat naar een verstopte schat, de ‘cache’. Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos. Daarin zitten een logboek en verder eventueel een aantal leuke voorwerpen. Je mag niets uit de schat meenemen, ruilen mag wel. Het leuke aan geocaching is dat je op plaatsen komt die je zelf niet snel zou bedenken. Een soort tip from the locals. 

In de omgeving van Schloss Möhren liggen meerdere caches verstopt. In Treuchtlingen bijvoorbeeld bij de Romeinse ruïne Villa Rustica, het Kurpark en bij de oude stoomlocomotief. Ook de wandelroute naar de Uhlberg Kapelle heeft als beloning een geocache. En er ligt een cache verstopt op ons kasteelterrein!”

Kasteel Schloss Mohren is kindvriendelijk

Hebben jullie nog tips voor lezers die, net als jullie, naar Duitsland willen verhuizen?
“Duitsland sluit qua cultuur redelijk aan bij Nederland. Duitsers zijn harde werkers en zeer vakbekwaam. Ze stellen hoge eisen aan hun personeel en opleidingsniveau. Zonder passend diploma kom je niet gemakkelijk aan de slag, zeker niet als je de taal niet goed beheerst. Ook zijn Duitsers voorzichtig en spelen ze op safe. Overal zijn wel regels voor, die worden nageleefd en gecontroleerd. Men vraagt kwaliteit en levert het ook. Dit zijn zeker zaken waar je rekening mee moet houden. Tegelijkertijd is het hierdoor een plezierig land om in te wonen. Het is gewoon geregeld.

Bij ons op het land is de bevolking vriendelijk en behulpzaam. Men vindt de Hollander ‘locker’, oftewel relaxt. Eigenlijk hoeft niets je tegen te houden om naar Duitsland te verhuizen. Het enige advies dat ik nog kan toevoegen is om het gewoon te doen. Het is een bijzondere ervaring die je leven verrijkt!”

Meer weten over Schloss Möhren?
Website: http://www.schlossmoehren.com/
Blog: www.schlossmoehren.com/blog
Facebook: Facebook.com/SchlossMoehren

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>