De mooiste bestemmingen van Duitsland voor een autovakantie

Als er één land in Europa is, dat zich leent voor een autovakantie dan is het Duitsland. Het land van de 'Autobahn' is ook het land van de verrassende kleine weggetjes. Rijd je langs de Moezel? Of koers je langs sprookjesachtige kastelen en borrelende mineraalwaterbronnen? Om enigszins richting te geven hebben we vijf prachtige autoroutes in Duitsland onder de loep genomen. De mooiste autovakanties in Duitsland voor verliefde stelletjes, natuur- en cultuurliefhebbers en mensen met kinderen.

Voor avonturiers: de Duitse vulkaanroute

Wie aan Duitsland denkt, denkt misschien niet direct aan vulkanen. Maar je zult vast wel van De Eifel hebben gehoord? De Eifel is het geologisch meest actieve gebied van Duitsland. Het wordt door Duitsers ook wel de regio van de slapende vulkanen genoemd. 60 miljoen jaar geleden begonnen hier de eerste vulkanen te werken. De laatste vulkaanuitbarsting dateert “slechts” 10.000 jaar geleden. Relatief recent nog dus in de geschiedenis van onze aarde.

Deze 280 km lange, bewegwijzerde Duitse Vulkaanroute loopt van de Rijn naar de Hohe Eifel. Onderweg passeer je 40 geologische highlights, als lavastromen, kraters en borrelende mineraalwaterbronnen. Hier kan je stoppen voor allerlei outdooractiviteiten zoals zwemmen, fietsen, mountainbiken en hiken.

De vulkanen in de Eifel zijn nog altijd actief. In het gebied worden constant metingen verricht en worden veranderingen nauwgezet in de gaten gehouden. Bovendien worden de afgelopen jaren verhoogde gasconcentraties gemeten bij onder andere de Laacher See.

EifelDuitse Vulkaanroute

Voor cultuurliefhebbers: de Duitse kastelenroute

Maak een autorondreis langs de mooiste kastelen van Duitsland. De reis begint in Schwetzingen, het Versailles van Duitsland, vlak langs de Deutsche Weinstrasse. De bouw van het kasteel is qua architectuur uniek in Europa en derhalve alleen al een bezoek waard! Deze burcht is tot en met 28 september 2019 te bezichtigen. Daarna is het ruim een jaar dicht in verband met renovatie. Op een kwartiertje rijden van Schwetzingen vind je de romantische kasteelruïne van Heidelberg. Sinds de 19e eeuw is slot Heidelberg een van de beroemdste bezienswaardigheden van Europa.

Rij verder naar het oosten, en via het sprookjesstadje Rothenburg ob der Tauber kom je aan bij het eindpunt van de Duitse kastelenroute: het plaatsje Bayreuth, het muzikale centrum van Beieren. Elk van deze bezienswaardigheden staat hoog genoteerd op de lijst van best bezochte highlights van Duitsland.

Schwetzingen ligt langs de kasteelroute van DuitslandKasteelpark van Schwetzingen

Voor stelletjes: de romantische route

Misschien wel de bekendste autoroute van Europa: de Romantische Straße. Hier komen toeristen uit de hele wereld heen om (een gedeelte van) de route te rijden. De weg verbindt Würzburg met Füssen, vlak bij de Oostenrijkse grens. Ze wordt meestal afgelegd van noord naar zuid, maar je kan het ook doen in omgekeerde richting, als alternatieve route bij je terugkeer uit Oostenrijk of Italië. De Romantische Straße is ook de oudste toeristische route van Duitsland. Sinds de oprichting in 1950 biedt ze reizigers een combinatie van natuur, cultuur en gastvrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog vormden de steden tussen Würzberg en Füssen een belangenvereniging. Toeristen moesten overtuigd worden dat er ook een ander Duitsland bestaat. Een Duitsland met een fascinerende rijkdom van natuur, kunst en cultuur.

De bruine borden die je onderweg tegenkomt langs de romantische route verwijzen naar bezienswaardigheden die de moeite zijn om een stop te maken. Alle informatie over de 460 kilometer lange route zijn te vinden op www.romantischestrasse.de.

Neuschwanstein

Voor gezinnen: de Duitse sprookjesroute

Deze 600 kilometer lange route is een van de oudste vakantieroutes in Duitsland. De route loopt van Hanau tot Bremerhaven, respectievelijk Buxtehude. De Duitse Märchenroute gaat langs meer dan 60 plaatsen waar de sprookjes van de gebroeders Grimm zich hebben afgespeeld. Vooral geschikt voor mensen met kinderen en – uiteraard – sprookjesfans. De autoroute begint in Hanou, de geboorteplaats van de gebroeders Grimm, in het noorden van Duitsland. In 600 kilometer rijd je langs verhalen over Assepoester, Roodkapje, Doornroosje, Hans en Grietje, Sneeuwwitje, en vele anderen om uiteindelijk te eindigen in Bremen.

Hanou

Prachtige kastelen en landschappen, rivierdalen, bossen, groene weiden, molens en burchten, de Duitse sprookjesroute biedt alles.

Voor natuurliefhebbers: de Duitse klokkenroute

De Deutsche Uhrenstrasse leidt de bezoekers door de indrukwekkende landschappen van het Zwarte woud. De vakantieroute brengt je in gebieden waar de aloude traditie van het maken van koekoeksklokken vandaan komt. Veel mensen pakken ook het

Wie opzoek is naar een plek om op te laden in de natuur, kan z’n hart ophalen in het noordelijke Zwarte woud en op Mainau eiland in de regio Baden-Württember. In deze Duitse regio vind je sprookjesachtige kastelen, thermale bronnen en de vernieuwende hoofdstad Stuttgart. Mediterrane invloeden en zonuren zijn er volop vanwege de zuidelijke ligging en de dorpen en steden zijn omringd door bossen, meren en bergen.

Uniek is het subtropisch eiland Mainau. Op het eiland vind je prachtige botanische tuinen, een barok paleis dat omringd is door citrusbomen en een arboretum met een 150 jaar oude verzameling van bomen. In de zomer kun je er terecht om subtropische bloemen te bekijken, te struinen door de tuinen vol rododendrons, rozen en dahlia’s en ‘s lands grootste vlindertuin te bezoeken. In de winter transformeert het eiland tot een magische wintertuin.

Baden-WürttembergMainau

Autovakantie Duitsland: tips?

Ga je binnenkort zelf een van deze routes in Duitsland proberen? Koop dan hier van te voren de officiële milieusticker voor Duitsland. Op basis van je kenteken wordt bepaald of je een groene, gele of rode sticker krijgt. Alleen met de groene milieusticker kan je alle Duitse milieuzones (‘Umweltzonen’) betreden. Lees op deze website alles wat je moet weten over de Duitse milieusticker en milieuzones.

Heb je zelf nog leuke tips voor een autovakantie naar Duitsland? Bijvoorbeeld leuke bestemmingen in Duitsland die een bezoekje met de auto meer dan waard zijn? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>