Tipi Jungla Ecolodge

In het groene tropische regenwoud van Costa Rica, tussen Quepos en Dominical, ligt Tipi Jungla Ecolodge verscholen. Tipi Jungla Ecolodge is een bijzondere en kleinschalige accommodatie waar je jezelf te midden in de jungle in een klein paradijs waant. Je verblijft hier in een authentieke tipi.

Palenque.site

In de nacht word je omgeven door allerlei mooie junglegeluiden en overdag kijk je diep de jungle in. Dieren als miereneters, kinkajous, pijlgifkikkers, apen en luiaards lopen in hun natuurlijke omgeving voorbij en geven je het gevoel één te zijn met de natuur. De goede zorgen van Mario en Manon maken het verblijf in Tipi Jungla Ecolodge compleet. Hieronder vertellen zij meer over hun ervaringen en accommodatie.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een accommodatie in Costa Rica te starten?
Tijdens onze laatste vakantie in Costa Rica, dit was in 2007, zaten wij te praten over het plan om in dit land te gaan wonen. Toen ontstond het idee om zelf een lodge op te zetten. Mario is Costa Ricaan en woonde 10 jaar in Nederland. De keuze voor de tipi’s is omdat Mario in Nederland een non-profit organisatie opgericht had, genaamd Ecocrea. Hij verzorgde, samen met vrijwilligers, in opdracht van gemeentes of scholen regelmatig activiteiten voor kinderen in tipi’s. Omdat Mario al veel ervaring had met (het opzetten van) deze indianententen en een stukje grond op een prachtig plekje in Costa Rica had is Tipi Jungla ontstaan. In september 2009 emigreerden wij naar Costa Rica en de lodge ging open op 15 februari 2011.


Hebben jullie veel moeten regelen om samen Tipi Jungla op te richten?
Mario is in Nederland al begonnen met het leren maken en onderhouden van een website. Ook heeft hij veel tijd gestoken in het uitvinden van wat er allemaal bij komt kijken om zelf een lodge op te zetten. We hebben nog steeds onze dikke verzamelmap waar al het voorafgaande onderzoekswerk inzit. Eenmaal in Costa Rica wilden wij de officiële weg bewandelen met het in de arm nemen van een ingenieur en architect en het krijgen van een bouwvergunning. Maar dit is toch anders gelopen. Wij zijn op aanraden van anderen gestart met de bouw. Toen alles af was gingen wij naar de gemeente en na de controle die volgde kwam er een boete van omgerekend 90 euro(!?). Mario is heel handig en kan eigenlijk alles maken wat zijn ogen zien. Hierdoor heeft hij veel van de opbouw zelf kunnen doen. Wij hebben natuurlijk wel hulp gehad maar veel is door Mario in zijn eentje gedaan. Het meubilair van bed tot tafel en alle schilderingen die de tipi’s en de Palenque (de gemeenschappelijk relax- en eetplek) versieren en uniek maken zijn van zijn hand.

Tipi Jungla Ecolodge

Zijn er grote (cultuur)verschillen tussen Nederland en Costa Rica?
Het grootste verschil zit hem waarschijnlijk in de mate van ontwikkeling van de beide landen. Costa Rica is al heel ver en loopt op kop wat andere landen in Midden- en Zuid-Amerika betreft, maar het is uiteraard nog niet zo ontwikkeld als Nederland. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn van een zeer hoog niveau. Daar het land geen leger heeft kan het fors investeren in deze twee pijlers van de samenleving. Ook heeft de VS een grote invloed op het dagelijks leven hier, denk aan fastfoodketens en tv-programma’s. Costa Rica is erg Westers. Wat misschien ook een groot verschil is, is de mate waarin het geloof een rol speelt. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld, als je ze morgen zullen zien, “als God het wil” aan het eind van hun afscheidsgroet. Veel wordt toegeschreven aan de invloed van God.

Waar heb jij (Manon) aan moeten wennen en hoe ben je geïntegreerd in de Costa Ricaanse cultuur?
Ik heb denk ik toch het meeste moeten wennen aan bepaalde onlogica en omslachtigheid van dingen. Het in orde krijgen van mijn verblijfsvergunning heeft ruim een jaar de tijd gekost. Dit omdat, wanneer wij dachten dat wij iets in orde hadden, er weer iets bleek te missen. Denk aan een postzegel die je dan aan de andere kant van de stad moet halen en waar je een paar uur voor in de rij moet staan. Door dit soort ervaringen ben ik wel een kei geworden in wachten. En van deze vaardigheid maak ik nog regelmatig gebruik bij de bank of een bezoek aan de huisarts. Helemaal geïntegreerd ben ik niet. Wij wonen vrij geïsoleerd en soms kom ik slechts één keer per maand ‘de berg af’ voor bijvoorbeeld het doen van betalingen bij de bank. Dit is ook de reden dat mijn Spaans nog veel te wensen overlaat. Ik kan afspraken maken bij instanties maar hele gesprekken voeren zonder dat de ander mijn zinnen aan hoeft te vullen kan ik niet. De oorzaak hiervan ligt er o.a. in dat 95% van onze gasten uit Nederland komt en Mario en ik in huis nooit Spaans tegen elkaar spreken.

Binnenkant Tipi

Hoe is het om een accommodatie in Costa Rica te managen?
Costa Rica is een prachtig land om in te wonen; zoveel natuurschoon! Wij leven en werken in het paradijs. Iedere dag maak je weer iets anders mee. Al is het hebben van een lodge veel werk en een hele verantwoordelijkheid en dit kun je er als je eraan begint best onderschatten. De tipi’s vergen aardig wat onderhoud en wij hebben niemand in dienst die ons bijvoorbeeld helpt met schoonmaken of koken. Daarnaast vinden wij persoonlijke aandacht voor onze gasten heel belangrijk en gaat hier uiteraard veel tijd inzitten. Al is dit wel waar we uiteindelijk het succes van de lodge aan te danken hebben. Wij zijn van mening dat je nergens een mooiere werkplek dan deze kunt krijgen.

Wat bieden jullie aan en waarom hebben jullie voor dit concept gekozen?
Wij bieden een unieke slaapplek in de jungle gecomplementeerd met onze kennis van de natuur, die wij graag met onze gasten delen. Wij vonden het erg belangrijk dat alles zo natuurlijk mogelijk zou zijn en de term eco sprak ons erg aan. De tipi’s gaan op in hun omgeving. We hebben geen bomen gekapt en er gaat zelfs geen direct pad naar ons huis. Alle bouwmaterialen zijn over een traject van 100 meter met de hand naar boven gebracht en de laatste vijftig meter hiervan is een klimmetje.

Wat maakt jullie accommodatie bijzonder?
De tipi’s, de persoonlijke behandeling van onze gasten en het thuisgevoel dat wij creëren. Over de laatste twee punten spreken onze gasten regelmatig hun waardering uit. Maar ook het feit dat Tipi Jungla de enige lodge met alleen tipi’s als accommodaties in Costa Rica en zelfs in heel Midden- en Zuid-Amerika is.

Wat is in jullie ogen typisch Costa Ricaans? En komt dit terug in jullie accommodatie?
Gastvrijheid. De Costa Ricanen geven je overal het gevoel dat je welkom bent; je krijgt altijd iets aangeboden. Ook al hebben sommigen zelf heel weinig.

Kikkers

Costa Rica staat bekend om haar spectaculaire natuur. Op welke manier is deze spectaculaire natuur terug te vinden in de omgeving van Tipi Jungla?
De lodge bevindt zich middenin de jungle. De plateaus waar de tipi’s op zijn geplaatst, staan letterlijk tussen de bomen. Alles wordt omringd door regenwoud. Dit zorgt er ook voor dat de gasten van heel dichtbij dieren kunnen zien; bijvoorbeeld apen, luiaards en verschillende kikkersoorten. De natuur is overal en altijd aanwezig. Als onze gasten het ontbijt nuttigen zien ze vaak op korte afstand toekans die zich komen voeden met vruchten van een bepaalde boomsoort.

Welke activiteiten kunnen jullie gasten in de omgeving ondernemen? En welke van deze activiteiten raden jullie de gasten met stip aan?
Het aanbod van tours is heel divers; van paardrijden, walvissen en dolfijnen spotten, zeeschildpadden en kikkers zien, een romantisch diner op het strand tot raften. In de regio waar wij ons bevinden, is veel te doen en te zien. Ook is er een groot aantal mooie verlaten strandjes. Een bezoek aan het nationale park Manuel Antonio dat op circa 40 minuten reisafstand met de auto ligt raden wij ook altijd aan. En als je naar Tipi Jungla komt moet je zeker de tour met Mario naar de waterval doen. Deze tour bestaat uit een stop bij het ‘Kikkerparadijs’ voor het spotten van verschillende soorten gifkikkers. De eindbestemming is een prachtige waterval op een verlaten idyllisch plekje in de jungle, waar je een duik kunt nemen in een natuurlijke poel.

Wat is de beste reistijd?
Dit is afhankelijk van het doel waarmee je naar Costa Rica komt. Van december tot april is het hier zomer; de droge periode. Je hebt dan de kans om op een dag meer te ondernemen omdat het in de namiddag niet gaat regenen (wat wel het geval is in de regenperiode). Deze maanden zijn misschien geschikter voor een strand/luiervakantie. Juli en augustus zijn ook populaire maanden omdat er dan een soort van kort zomertje is. De regenperiode van april tot december biedt een grote kans om veel diersoorten te spotten en hiervoor komen de meeste mensen toch naar Costa Rica. Door mogelijke zware regenval wordt een bezoek in september en oktober misschien niet aangeraden, maar wij hebben ondervonden dat dit per jaar erg kan verschillen. Dit jaar is er bijvoorbeeld al heel veel regen gevallen; vorig jaar bleef de regenperiode een hele tijd uit.

Zonsondergang Costa Rica

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Wij willen voornamelijk ons uiterste best blijven doen om onze gasten te ontvangen zoals wij dat altijd gedaan hebben, door het bieden van een optimale service. Met het oog op de lodge willen wij deze verder perfectioneren, d.w.z. bepaalde punten verbeteren waardoor het verblijf voor de gasten nog aangenamer wordt. Ook proberen wij iets meer gemak voor onszelf te realiseren. Sinds kort hebben wij een aanbouw aan ons huis; deze doet dienst als eetgelegenheid. Wij serveren hier de maaltijden. Voorheen liepen wij in regenperiode vaak met borden door de stromende regen naar de Palenque waar voorheen het avondeten genuttigd werd. Tipi’s in de jungle vergen veel onderhoud; er is eigenlijk altijd wel werk te doen. Dit is de reden dat wij drie tipi’s voldoende vinden en niet willen uitbreiden.

Hebben jullie nog interessante en nuttige tips voor anderen met reisplannen naar Costa Rica?
Als je op zoek bent naar informatie voor het organiseren van je reis naar Costa Rica neem dan eens een kijkje op het prikbord van de Startpagina Costa Rica. Je kunt van dit forum heel veel nuttige tips van oud-Costa Rica-gangers en hoteleigenaren halen. Je vindt hier ook onze verhalen over ervaringen met verschillende diersoorten in de jungle en veel door ons gegeven informatie over bijvoorbeeld het natuurpark Corcovado (een bezoek hieraan is voor de echte natuurliefhebber een must). Ook raden wij mensen die van plan zijn Costa Rica te bezoeken aan om alles zelf te regelen. Er zijn hier veel hotels met Nederlandse eigenaren te vinden die altijd bereid zijn informatie te verschaffen en/of je verder te helpen. Het grootste deel van onze gasten huurt een auto en reist op eigen gelegenheid het land door. De infrastructuur is prima en het gros van de bevolking is altijd bereid je te helpen, bijvoorbeeld als je de weg kwijt bent.

Welcome.site

Tipi Jungla Ecolodge…Little Paradise. Tijdens je bezoek aan Costa Rica is een verblijf in één van de tipi’s van Tipi Jungla een echte aanrader! Voor meer informatie over deze bijzondere locatie kun je een kijkje nemen op Tipi Jungla Ecolodge.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)
  1. Ohhh wat fantastisch dit! Lijkt me leuk om dit een keer aan te doen om te reviewen voor mijn blog, ik vertrek in het voorjaar namelijk naar Nicaragua en Costa Rica. Geweldig concept, wauw!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>