5x duurzame projecten in Costa Rica

Costa Rica behoort tot de duurzaamste landen ter wereld. Een land voor de echte ecotoerist en een voorbeeld voor de rest van de wereld. Een groot deel van de toeristen komt dan ook specifiek voor de overweldigende natuur, van laagland regenwouden tot vulkanen en van tropische stranden tot prachtige nevelwouden. Helaas laten ook hier toerisme, klimaatverandering en ontbossing hun sporen na. Duurzame projecten willen dit tegengaan.

Milieubescherming in Costa Rica gaat terug tot de eerste jaren van de onafhankelijkheid (1828), toen er al werd begonnen met herbebossing. De leiders van Costa Rica zijn zich al tientallen jaren bewust van het belang van duurzame ontwikkeling. Tegenwoordig valt bijna ⅓e van het hele land onder natuurbehoud en gebruikt Costa Rica al 99% hernieuwbare energie, vooral afkomstig van waterkracht en een kleiner deel van wind- en geothermische energie.

In deze tijden van verduurzaming zijn er steeds meer organisaties, zowel gouvernementeel als particulier, betrokken bij het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot in Costa Rica. Het land wil dat de ecologische voetafdruk in 2035 dezelfde is als in 1940 en het streven is geen uitstoot meer in 2050. De vraag is echter of de economische transformatie compatibel is met een steeds kleinere ecologische voetafdruk. Voor nu zijn uit deze inspanningen in ieder geval enkele geweldige projecten voortgekomen. We vertellen je graag over deze duurzame projecten in Costa Rica.

#1 Groen transport

Een van de eerste stappen om de CO2-uitstoot te verminderen, is investeren in groene transportmiddelen. Want alleen zo kan het land stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.

De eerste waterstofbus in Latijns-Amerika, “Nyuti”, zoals de fabrikant de bus doopte, wordt sinds 2017 getest op de wegen van Costa Rica. Dit is echter slechts een van de vele projecten, want Costa Rica maakt voortdurend plannen voor milieuvriendelijker vervoermiddelen. Momenteel wordt de aankoop van elektrische auto’s bevorderd en het OV-netwerk geoptimaliseerd. Een van de maatregelen is een elektrische treinverbinding, die ook duurzaam toerisme ondersteunt.

#2 Meer bossen

Rond de jaren ’70 van de vorige eeuw werden er massaal bossen gekapt in Costa Rica. Bijna de helft van al het bos werd gekapt, om ruimte te maken voor veeteelt en grootschalige bananen-, ananas- en palmolieplantages. Bossen gingen verloren en rivieren werden vervuild door uitspoelende pesticiden die met vliegtuigen over de fruitplantages werden gespoten. Die trend is de laatste decennia gelukkig omgekeerd.

De regering besloot net voor het millennium het roer drastisch om te gooien. Er kwam een boswet (Ley Forestal) die het illegaal maakte regenwoud te kappen zonder vergunning. Ook spraken ze hardop uit dat het land geen leger nodig had, maar het geld liever gebruikte voor natuur en educatie. Er werden diverse gebieden aangewezen als nationaal park, gebieden die actief beschermd worden. Maar wat misschien nog wel de grootste impact had was de introductie van Payment for Ecosystem Services (PES). Een fonds dat boeren, ngo’s (niet-gouvernementele organisaties) en andere grondbezitters financieel ondersteunt om het regenwoud, rivieren en natuurlijke waterbronnen te beschermen.

Waar de bossen in de jaren ’80 nog maar zo’n 25% van het landoppervlak innamen, is inmiddels ongeveer 50% weer bos. Terwijl andere Latijns-Amerikaanse landen massaal blijven ontbossen, slaagt Costa Rica erin steeds meer bossen aan te planten! En zo veranderde Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

palmplantage

#3 DosMil50

Het is onbegrijpelijk dat in een land met zo’n groene reputatie het overgrote deel van wat weggegooid wordt (!) recyclebaar is. Recyclen staat nog in de kinderschoenen, een probleem dat wordt verergerd door het gebrek aan (goede) stortplaatsen. Gelukkig zijn er bedrijven als Recyplast en Ecolones, en een overheid die actief bezig is met het reguleren en verminderen van het gebruik van plastic, met drastische maatregelen tegen single use plastics. Maar er zijn ook andere mooie projecten ontstaan.

Het project van “2050” is erop gericht bijproducten van de landbouwindustrie om te zetten in milieuvriendelijke verpakkingen om zo het probleem van vervuiling door plastic op te lossen. Deze bijproducten omvatten zetmeel, cellulose en polylactide, dat erg op plastic lijkt. Ook bagasse, het residu dat overblijft nadat het sap uit het suikerriet is gehaald, is rijk aan vezels, waardoor het een ideale grondstof is voor tal van verpakkingen en containers.

Zo worden circulaire economieën gevormd die betrekking hebben op de vervanging van conventioneel plastic door milieuvriendelijke materialen, logistieke voorzieningen voor de inzameling van biologisch afbreekbaar afval, diensten voor de verwerking van organisch afval en de omzetting ervan in organische mest. De missie van DosMil50 omvat ook voorlichting over thuiscomposteren om een duurzamere toekomst te bevorderen.

recycle costa rica

#4 Protest Green Up the Ocean-project

Je kent de Green Up-uitdagingen van het Nederlandse merk Protest Sportswear misschien al wel. Het opruimen in Chamonix; het overleven in de Zwitserse wildernis en de kitesurfer die geheel klimaatneutraal naar Noorwegen reisde. Alles om mensen te inspireren om duurzamer te leven. Vorige zomer zijn pro surfers Alazne Aurrekoetxea en Laura Coviella The Girls’ Green Up Challenge aangegaan. Zij hoefden niet lang na te denken over hun duurzame uitdaging; Laura en Alazne kozen voor het opruimen van de Costa Ricaanse kust, omdat ze graag wilden leren van een land dat duurzaamheid centraal stelt. De meiden hielpen lokale milieubewuste weggegooide wegwerpflessen in te zamelen, bonden ze samen met wat bamboe en maakten er een “groen” surfbord van.

Niet zo zomers, maar bekijk ook vooral de nieuwe toffe wintercollectie van Protest. Want ook dit seizoen heeft Protest zichzelf weer uitgedaagd om nog duurzamer te worden. Denk daarbij aan een verantwoorde productie, betere grondstoffen en een groener verzendproces. Voor functionele kleding als skijassen wordt technisch gerecycled polyester gebruikt en ook duurzame vezels van bijvoorbeeld bamboe en koffiedik. In veel jassen is bamboe-isolatie gebruikt en de thermo-kleding is gemaakt van Repreve-stof, waardoor een tweede leven wordt gegeven aan gebruikte plastic flessen en andere PET-plastics.

En goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar kleding, want met de code reishonger10 krijg je 10% korting op de gehele Protest-collectie, zowel op de nieuwe als oudere collecties. Deze code is geldig tot en met 31 maart 2022.

#5 Ecotoerisme

Costa Rica is een van de pioniers van het ecotoerisme. Het is erg mooi om te zien dat ze in Costa Rica al snel doorhadden dat je ook langdurige inkomsten kunt generen door verantwoord toerisme en het actief beschermen van regenwoud, in plaats van eenmalig snel geld te verdienen door de kap van een waardevolle boom. Costa Rica heeft meer dan 30 nationale parken! En het is het eerste Latijns-Amerikaanse land dat CO2-neutraliteit bereikt.

Tip voor de echte ecotoerist: permacultuur Punta Mona. Een duurzaam gemeenschapsproject aan de Caraïbische kust, waar je tijd door kunt brengen in een volledig off-the-grid, spectaculaire gemeenschap door middel van permacultuur workshops, cursussen medicinale planten en vrijwilligersprogramma’s. Een plek die bewijst dat we allemaal in harmonie met de natuur kunnen leven zonder haar negatief te beïnvloeden!

Sustainable Beehive House in the Rainforest created by Esteban A. in Costa Rica

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>