Hoe Costa Rica mijn hart veroverde

Costa Rica is een adembenemend land dat voor iedereen iets te bieden heeft. Van prachtige witte stranden tot ongerept tropisch regenwoud. Ik beschouw dit land als mijn tweede thuis, maar, hoe ben ik hier terecht gekomen?

Ik heb in mijn 24 jaar al aardig wat van de wereld gezien. Ik heb meerdere keren in het buitenland gewoond en ik grijp elke mogelijkheid aan om weer een nieuw land te ontdekken. Ik moet zeggen, het is ongeveer vijf maanden geleden sinds ik voor het laatst op vakantie ben geweest en het kriebelt om weer weg te gaan! Soms verbaast het mij dat niet iedereen dit heeft, ik word altijd rusteloos als ik niet aan het reizen ben. Nieuwe landen en culturen ontdekken is het mooiste wat er is!

Ik ben onder andere in Costa Rica, Schotland, de VS, Thailand, Tsjechië, Nicaragua, Panama, Venezuela, Curacao en Aruba geweest. In Schotland heb ik vier maanden gewoond tijdens een uitwisseling. Ook in Costa Rica heb ik gewoond, deze keer voor een stage van vijf maanden.

 

Poas Vulkaan

Poas Vulkaan

Waterval in Costa Rica

Waterval in Costa Rica

St. Andrews& Fife

St. Andrews& Fife

St. Andrews & Fife

St. Andrews & Fife

Een introductie naar mijn tweede thuis

De eerste keer dat ik bewust kennismaakte met het land Costa Rica was toen ik een stageplek aan het zoeken was in de databank van school, ik deed de studie European Studies en ik was gespecialiseerd in de privaat sector. Er stonden verschillende vacatures op verspreid over de hele wereld, jeetje wat een keuze zeg! Ik keek wat rond en ik liet al snel mijn oog vallen op de titel ‘marketing & sales medewerker bij een talenschool’. In Costa Rica. Dat klonk erg interessant, zeker na het lezen van de details! Ik besloot te reageren op deze vacature met het idee dat ik toch nooit meer wat zou horen, maar ik zag al na twee dagen dat zij een e-mail terug hadden gestuurd, en ze waren enthousiast! Over mij? Wow! Ik kon het haast niet geloven, ze wilden graag een sollicitatiegesprek met me via Skype en die werd nog geen vier dagen later ingepland! Ik vond het erg spannend en had me dan ook goed voorbereid. Uiteindelijk was het een super leuk gesprek van nog geen 30 minuten en toen kwam het hoge woord er al uit: ik was het geworden! Ik schreeuwde het bijna uit van geluk en zou zo’n vier maanden later vertrekken naar Costa Rica waar ik in totaal vijf maanden heb gewoond. De stage was niet betaald maar na overleg met mijn ouders heb ik besloten dat de ervaring belangrijker was dan het geld, ik had al veel gespaard en mijn ouders gaven aan dat zij mij wilden helpen, dat was heel erg fijn want zonder hun had ik het niet kunnen doen. Tijdens die vier maanden moest er een hoop geregeld worden: ik moest een slaapplek zoeken, mijn Spaans oppoetsen en kijken hoe ik mijn gehele kledingkast in twee koffers van 23 kilo kon proppen. Ik kwam via mijn stageplek uit bij een gastgezin. De talenschool, genaamd ILISA, heeft verschillende gastgezinnen waar studenten kunnen logeren tijdens hun verblijf in Costa Rica. Op deze manier kunnen zij de taal het beste leren en kennis maken met de cultuur. Ik heb heel erg geluk gehad met mijn gastgezin, ze waren super aardig, hielpen mij met het vinden van een goede sportschool om lid van te worden en de vrouw kon heerlijke gerechten maken!

Na mijn stage besloot ik om het af te sluiten met een reis door Costa Rica van vier weken. Ik had tussendoor al verschillende weekendtrips gemaakt naar verschillende bestemmingen, onder andere Monteverde en Jaco. Het zou de eerste keer zijn dat ik zo lang alleen zou reizen en ik vond het heel erg spannend, uiteindelijk ben ik heel erg blij dat ik het gedaan heb want alleen reizen is echt iets wat iedereen een keer gedaan zou moeten hebben in mijn ogen. Je kan doe wat je wilt, wanneer je wilt. Natuurlijk is het soms ongezellig om alleen op je kamer te zitten, maar er is zoveel te doen dat ik bijna niet op mijn kamer kwam en ik heb veel mensen ontmoet van over de hele wereld. Reizen door Costa Rica is erg makkelijk met de bus, je doet er wel lang over maar het is heel erg goedkoop en je kan overal komen. Tijdens mijn reis heb ik zowel in hotels geslapen als in hostels. Ik besloot om het te variëren tussen wat goedkoper (gemiddeld €10-30 per nacht) en een hotel (gemiddeld €50-100 per nacht).

Tropisch regenwoud

Zoals ik al zei, Costa Rica heeft iets voor iedereen. Zo kan je in het tropisch regenwoud van Monteverde besluiten om te gaan paardrijden, naar Sky Walk gaan, een nachttour te doen vroeg op de avond (het is er al vroeg donker dus en er is nergens licht te bekennen, waardoor het ook dan voelt alsof het midden in de nacht is), een ritje maken in de trein in Cloud Forest (dit wordt zo genoemd omdat je zo hoog zit dat je tussen de wolken zit) of om te gaan zweven boven de bomen als Tarzan. Zelf heb ik helaas hoogtevrees waardoor ik mij niet waag aan gevaarlijke activiteiten boven de grond, wel ben ik naar de Sky Walk gegaan en dit was heel erg bijzonder. Sky Walk zijn meerdere bruggen waar je overheen kan lopen midden in het tropisch regenwoud, overal waar je kijkt zie je groen en dat is heel erg mooi en rustgevend om te zien.

Arenal vulkaan

Arenal vulkaan

Vulkanen

Voor wie meer houdt van vulkanen kan zich ook zeker vermaken in Costa Rica, zij hebben er namelijk honderden! Ja echt, honderden vulkanen! Er zijn een paar zelfs nog actief, eentje is vorig jaar nog uitgebarsten waardoor vele kilometers verder mensen nog as vonden in hun huizen. Zo heb ik bijvoorbeeld een dagtour gedaan vanuit San Jose, de hoofdstad van Costa Rica, naar vulkaan Arenal. Je mag hier niet te dichtbij komen omdat de vulkaan nog actief is maar zelfs vanaf een afstand is hij zeer indrukwekkend. Zo groot met zoveel mooie natuur eromheen, dat zie je niet iedere dag!

Paardrijden Monteverde Cloud Forest

Paardrijden in Monteverde

Heerlijke stranden

Last but not least heeft Costa Rica ook verschillende prachtige stranden. Er is een groot verschil tussen de stranden in het oosten en het westen, in het oosten zijn namelijk veel invloeden vanuit Jamaica. In het westen zijn de plaatsen typisch Costa Ricaans, er zijn niet veel invloeden van andere landen te vinden. Je kunt vanuit de hoofdstad makkelijk met een bus overal komen, zo ook bij de stranden. Hier kan je voornamelijk relaxen maar ook bijvoorbeeld op zoek gaan naar schildpadden, leren surfen of walvissen spotten.

Stranden in het oosten van Costa Rica

Strand in het Westen van Costa Rica vlakbij Jaco

Ik wil zeker meer van mijn verhalen delen over Costa Rica, want zoals de titel het al zegt, het land heeft mijn hart veroverd! Ik zou iedereen aanraden erheen te gaan! Heb je specifieke vragen, let me know, misschien kan ik je verder helpen!

Tekst en foto’s: Kim Koppe

Latest posts by Dionne (see all)
 1. Hi Kim,

  Ik ga volgende week voor een maand naar Costa Rica, ook mijn eerste keer. Heb je nog extra tips? Is het makkelijk rondtrekken per bus, hoe kan je dat uitzoeken? Ik heb eigenlijk zoveel vragen haha. Hoop dat je me kan helpen. Thanks!
  Gr. Nikki

  • Hi Nikki!
   Wat leuk dat je naar Costa Rica gaat! Het makkelijkst is om alles per bus te doen, je kan heel makkelijk online opzoeken van waar naar waar de bussen gaan, hoe lang het duurt en waar je op moet stappen. Je kan lange stukken vliegen, als je van de ene kant van het land naar de andere wilt gaan bijvoorbeeld (van oost naar west of andersom).

   Ik weet niet of je al had bedacht waar je heen zou willen gaan? Ik heb wel een paar tips!
   Tortuguero, hier kan je schildpadden zien, boot tochtjes maken en relaxen. Het is hier genoeg om 2 volle dagen te hebben omdat het een klein ‘eilandje’ is.
   Cahuita & Puerto Viejo, liggen dicht bij elkaar en er zijn nationale parken en stranden om je heen! Hier vlakbij heb je ook de sloth sanctuary waar je luiaarden kunt zien, ze hebben hier ook altijd baby luiaarden en die zijn ZO schattig!
   Uvita, hier kan je walvissen spotten en dat is echt heel erg gaaf!
   Monteverde, berggebied waar je veel dieren kan spotten!

   Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb geholpen, mocht je nog vragen hebben kan je die altijd stellen en ik wens je heel veel plezier!

   Kim

 2. Karen zegt:

  Hi Kim,
  Ik lees dat je ook hoogtevrees hebt. Is Costa Rica een bergachtig land? Is het eng om er te rijden?
  Soms heeft een land veel bergen maar liggen de wegen redelijk plat om of door de bergen heen. Ik vraag me of hoe dat in Costa Rica is ;#
  Groet Karen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>