3.819 meter telt het topje van Costa Rica. Ze zeggen dat je op een mooie dag zowel de Caraïbische Zee als de Grote Oceaan kunt zien. Cerro Chirripó is de naam van deze bekende top in het Cordillera de Talamanca gebergte. Voor eenieder met normale conditie en doorzettingsvermogen is de beklimming mogelijk. Of je de twee zeeën te zien krijgt, is een kwestie van goede timing en geluk.

De wolkenpakketten van het ‘cloud forest reserve’ kruipen geregeld sierlijk de vallei binnen. Ze geven de beklimming naar Cerro Chirripó een mysterieuze uitstraling, alsof ze iets komen vertellen. Diezelfde wolken kunnen omgetoverd worden in een grijze, natte klauw die de rotsen inslikt en doet veranderen in een benauwde witte kamer. De twee zeeën zal je dan niet te zien krijgen, maar dit spektakel kent zijn eigen magie en uitdagingen.

Wat heeft de beklimming van de Chirripó te bieden, hoe bereid je jezelf voor, welke routes zijn er mogelijk en wat is er nog meer te doen in deze omgeving? Je leest het hier uit de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het voor mij fantastische avontuur in Costa Rica.


Cerro Chirripó wolken

De wolkenpakketten kruipen geregeld sierlijk de vallei binnen

How to get there?

Het dorpje aan de voet van de beklimming is San Gerardo de Rivas. Je komt hier door vanuit San Jose een bus te pakken naar San Isidro del General. De bus voert je door een groene wereld van steeds groter wordende heuvels. In San Isidro heb je de laatste kans om de portemonnee en eet-tas eens goed aan te vullen. De stad is eveneens een prima plek voor het repareren of aankopen van kleine gadgets zoals een hoofdlamp, zakmes of batterijen. De bus naar San Gerardo de Rivas kent geen planning en vertrekt slechts vier keer per dag. Vraag daarom voordat je de boodschappen gaat doen eerst even hoe laat deze vertrekt. De bustocht is een sprookje op zich. Hij voert je langzaam over een onverharde weg naar boven. Zwevende wolken, kleurrijke nederzettingen en het groen doen je wegdromen. Vergeet daarom niet uit te stappen bij het ranger station (la oficina de guardaparques) in San Gerardo de Rivas. Vraag voor de zekerheid de locals in de bus om je te waarschuwen.

San Gerardo de Rivas

Natuurlijk kom je naar deze plek om de top van Costa Rica te beklimmen, maar San Gerardo de Rivas brengt meer dan alleen de weg naar Chirripó. Blijf een paar dagen en blaas uit om het echte en vriendelijke Costa Rica te ontdekken. Je bent midden in de jungle omringd door rust, flora en fauna en kunt je dagen vullen met wandelingen in het Claudbridge Nature Reserve en bezoekjes aan dichtbij gelegen hotsprings, botanische tuin en watervallen brengen. De beste tip die ik kan geven is een verblijf in het Mariposa hostel. Dit hostel geeft het bezoek aan het dorp een extra beleving. De mooiste vogels worden aangetrokken door stukjes fruit en ‘s avonds word je geattendeerd op het lokale vuurwerk. Duizenden vuurvliegjes laten dan een aantal tellen hun lampje branden, om daarna weer in de duisternis te verdwijnen. Om bij dit hostel te komen is wel wat inspanning vereist. Vanaf het ranger station is het een goede 30 minuten zweten, hijgen en puffen om jezelf en je rugzak omhoog te lopen. Maar ik beloof je, het is het waard!

Voorbereiden

Slechts 60 man per dag mag de tocht naar Chirripó maken. Het is dan ook verplicht een ‘permit’ en slaapplaats in het ‘base camp’ (ver voorruit) te reserveren. De plaatsen zijn krap, dus het vraagt enige planning. Het word afgeraden naar San Gerardo te reizen zonder de reservatie van een permit. Echter uit eigen ervaring blijkt het riskeren het risico waard. Het dorpje en hostel brengt meer dan alleen de beklimming. Zeker als je alleen reist heb je goede kans dat je de zelfde dag nog bij het ranger station kan aankloppen voor een ticket. Hoe dan ook, liever het zekere voor het onzekere en dus vooraf even een belletje. Het reserveren kan alleen telefonisch en de entreeticket en base camp zijn ieder afzonderlijk (entree: 905-2447747, base camp: (+506) 2742-5097, op het moment van schrijven). Het ranger station is de plek om de entree ticket te halen. Daarna loop je naar het voetbalveld voor de base camp ticket, om vervolgens weer naar het ranger station te lopen voor bewijs van de slaap plaats. Zorg dat je genoeg geld op zak hebt voordat je naar San Gerardo komt, want er is geen pinautomaat.

Nu is het tijd om je voorraden compleet te maken. Er bestaat de mogelijkheid je tas door paarden naar boven te laten brengen. Laat je hiertoe niet verleiden en laat je grote rugzak achter in het hostel. Een klein rugzakje met thermo- en regenregenkleren, dunne handschoentjes en een muts brengen jou de komende twee (of drie dagen) makkelijk door. Zorg voor meer dan genoeg water en krachtvoer, want er is maar één aanvulmogelijkheid onderweg. In het base camp kun je eten bestellen, maar het is net zo lekker om een zelfgemaakte pasta mee te nemen.

Chirripo hoogste berg

Cerro Chirripó maakt deel uit van het Cordillera de Talamanca-gebergte

Beklimming

De trail start slechts 20 meter vanaf het Mariposa hostel. Het is aangeraden om rond een uurtje of 5 op pad te gaan om zo lang mogelijk koel te blijven. Het is 14,5 kilometer klimmen tot het base camp. De route brengt je door verschillende ecologische zones en kent een hoog scala biodiversiteit. Gebruik je oren en ogen goed. Wie weet spot je onderweg de zeer bijzondere Quetzal of hoor je de violen tonen van de Black-faced Solitaire bird. Na een kilometer of tien loop je het bos uit de open berglucht in en verandert het vogelgezang in zoemende krekels en ritselde hagedissen. Met (hopelijk) de volle zon op je bol zijn deze kilometers een plaatje! Bij het base camp aangekomen en na een kort dutje nog energie in de benen? Loop dan omhoog naar de Crestones. Deze rechthoekige rotsen steken als koningen uit de grond en zijn mooier dan de werkelijke top. Dit is de perfecte plaats om de zonsondergang te bekijken voordat je morgen de zonsopgang mag bekijken vanaf het hoogste punt van het land.

Nieuwe route naar Cerro Chirripó

Op de dag van mijn bezoek aan Chirripó, werd er een tweede route geopend vanuit een ander dorp. Deze route start in San Jerónimo en volgt de Savana de los Leones route naar de top. Ik ontmoette het groepje klimmers dat als eerste de nieuwe route beklom bij de base camp. De groep bestond uit bijzonder gezelschap; een journalist van de Tico Times, de enige Costa Ricaan die Mount Everest had beklommen, een gids uit San Jerónimo en een ervaren bewoner van het Talamanca gebergte. Ik heb mij door hen laten vertellen dat de nieuwe route nog mooier is en je langs hoge kliffen en watervallen voert. Wel blijkt deze route duurder te zijn dan de huidige en is een gids verplicht. Of het de moeite waard is kan ik je niet vertellen, dat je een van de eerste zal zijn die deze route zal lopen kan ik je wel vertellen!

Cerro Chirripó Crestones

De Crestones steken als koningen uit de grond en zijn mooier dan de werkelijke top

Tekst en foto’s: Zoë Agasi

Wil jij ook op reis naar Costa Rica?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Costa Rica in de reisshop.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>