Interview Campspace – Reconnect Outside

Zou jij ook wel willen kamperen, maar niet op zo'n dertien-in-een-dozijn veldje? Bij Campspace overnacht je op de mooiste en meest bijzondere plekken. In een knusse achtertuin, midden in de polder, in een bos of tussen de dieren. Van de zilte stranden in Portugal tot aan de boomgaarden in de Betuwe en de uitgestrekte valleien in de UK, alles is mogelijk. Zo kun je gewoon je tent opzetten in de achtertuin van wildvreemden!

Op sommige plekken kun je terecht met je eigen tent of camper, andere plekken bieden accommodatie op locatie. Zeker tijdens een roadtrip of wandelvakantie is een tiny house, boomhut, yurt, pipowagen of tipitent misschien wel handiger. Ontdek mooie en duurzame locaties, en hun vaak bijzondere eigenaren die hun best hebben gedaan hun plekje in te richten.

glamping Campspace

Hoe is het idee van Campspace ontstaan?

“Het idee van Campspace is ontstaan toen Alexander, een van de oprichters, met zijn vriendin in een camper door Australië trok. Hij was alle massale campings zat of ze zaten vol. Het stel besloot aan te bellen bij een huis met een prachtig stuk land. De bewoners vonden het een fantastisch idee en wezen het mooiste plekje op het land aan. Daar was de beste zonsondergang te zien. Teruggekomen in Nederland besloot Alexander dat hij van het concept van je land delen een bedrijf wilde maken. Zo is het platform ontstaan.”

Wat willen jullie met Campspace bereiken?

“Onze missie is ‘Reconnect Outside’. Wij denken dat buiten zijn met de mensen waar je van houdt een belangrijk onderdeel is van een gelukkig en gezond leven. Dit willen wij zo dichtbij en zo uniek mogelijk aanbieden door de prachtige en exclusieve plekken van onze hosts. Ook willen we het zo laagdrempelig mogelijk houden door een online platform waar je vindt en boekt wat je zoekt.”

“Het mooie van onze missie is dat het in de absolute kern duurzaam is. De reisafstanden (normaal gesproken goed voor meer dan 70% van de CO2 uitstoot van toerisme) zijn kort en kamperen, ecolodges of caravans met een tweede leven zijn de meest duurzame vakantieaccommodaties.”

Campspace

“Wij onderscheiden ons van onze concurrenten met het meest unieke en duurzame aanbod. Dat aanbod bestaat uit de meest exclusieve kampeerplekjes bij particulieren op het land tot aan yurts, cabins en boomhutten. Bovendien brengen we dit goed in beeld dankzij onze scouts. Scouts zijn vrijwilligers uit de community die (de meeste van) onze nieuwe plekken bezoeken, fotograferen en beoordelen. Daar zitten af en toe ook plekken tussen waarvan de scouts zeggen dat ze niet op ons platform passen. Dat komt er dan ook niet op. Met deze honderden scouts zorgen we dus voor een goed gecureerd en gefotografeerd aanbod op het platform.”

Is Campspace een soort Airbnb voor campings/kampeerders?

“Een groenteman is ook niet een soort slager omdat hij ook een winkel, toonbank en kassa heeft. Ja, we zijn allebei deelplatformen, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Wij willen een grote steen bijdragen aan de verduurzaming van toerisme. Dit doen we door het voor verhuurders mogelijk te maken om hun unieke en duurzame locaties via ons platform aan te laten bieden aan een explosief groeiende groep mensen die bewust reizen als een onmisbaar onderdeel ziet van bewuster leven.”

In welke landen zijn jullie actief?

“We hebben over de hele wereld locaties, maar hebben vooral een sterke vertegenwoordiging in de BeNeLux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daar komen elke dag nieuwe bestemming bij. We zijn samen met onze scouts altijd hard op zoek naar die nieuwste verborgen pareltjes.”

Camping in Frankrijk Campspace

Jullie zetten ontzettend in op duurzaamheid. Waar uit dit zich in?

“We zetten er niet op in, we zijn het. Outdoor toerisme dichtbij huis is de meest duurzame vorm van toerisme. Je beperkt je reisafstand en gaat niet in hotels zitten met veel kleine plastic shampooflesjes en airco. Onze verhuurders bevinden zich midden in de natuur en gaan daar respectvol mee om. Dit uit zich in allerlei duurzame activiteiten op en om de campspace. Verder is het ons doel om zowel de individuele reiziger als de verhuurders nog meer inzicht te gaan geven over hun voetafdruk. Daarnaast gaan we met een aantal partnerships tools bieden om deze voetafdruk nog verder te verminderen.”

“Wij geloven in CO2-vermindering door gedragsverandering in plaats van compenseren zoals mensen dat doen met het planten van bomen voor een vliegticket. Het trieste is dat het planten van bomen om luchtvaart te compenseren vanuit een ruimtelijk perspectief een volstrekt onhaalbaar idee is. En al zouden we de hele wereld vol met bomen planten dan zouden we alle biodiversiteit onder de bomen verpesten omdat daar de zon niet meer schijnt. Daarom geloven wij in een gedragsverandering en daar willen wij aan bijdragen door samen met onze verhuurders een uniek en duurzaam alternatief aan te bieden voor je dertien-in-een-dozijn-weekendje naar Barcelona, London of Venetië.”

Jullie claimen tot 95% CO2-reductie te realiseren. Hoe gaat dit in z’n werk?

“Wij hebben over 2020 genomen de gemiddelde CO2-uitstoot berekend op basis van transport (afstand en vervoermiddel) en op basis van accommodatie. We hebben hiervoor verschillende wetenschappelijke bronnen gebruikt. Op sommige punten hebben we aannames moeten doen en daarbij hebben we nooit naar ons toegerekend. Als je een gemiddelde campspace trip dan afzet tegen een weekendtripje Barcelona met een hotel, kom je tot de trieste conclusie dat je voor een zo’n weekendtripje zeker 15 tot 20 keer op een campspace trip kan. We zijn dit jaar een aantal stappen aan het zetten waarin we nog nauwkeuriger de CO2-footprint van onze community kunnen meten. Overigens hoef je geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat outdoor toerisme dichterbij huis de meest duurzame vorm van vakantie vieren is.”

Campings in Nederland

Wat verwacht Campspace de komende jaren op het gebied van duurzaamheid?

“Wij zien bij onze reizigers al een sterk groeiend enthousiasme voor bewuster reizen. Uit een groot onderzoek van Edelman (in opdracht van Booking) blijkt dat 40% van de ondervraagden het belangrijk vindt om een duurzame accommodatie te boeken. Een bottom-up groeiend bewustzijn over de impact van reizen is een hele positieve ontwikkeling. Een echt (Europees/wereldwijd) overheidsingrijpen ligt wat ons betreft niet in de lijn der verwachting. Er is een zeer grote economische afhankelijkheid die in elke discussie boven de de ecologische argumenten wordt geplaatst. Het vraagt politiek leiderschap en tegen de stroom in durven gaan om in te grijpen in de belachelijk lage prijzen van vliegen. Wij dragen bij aan die bottom-up gedragsverandering over hoe we met z’n allen willen reizen.”

Hoe kan je als particulier aansluiten bij Campspace?

“Door je als host aan te melden op onze website via: campspace.nl/verhuren kun je je eigen tuin ter beschikking stellen. Onze voorwaarden zijn dat het kleinschalig is en in de natuur. Voor de rest kan iedereen met een stukje land dit verhuren als campspace. Uiteraard geldt wel dat als de basisvoorzieningen zoals toilet en douche geregeld zijn, de kans op meer boekingen vergroot wordt. Maar je hebt dus niet veel nodig om te starten als verhuurder.”

Wat is jullie top 3 favoriete ‘Campspaces’?

Oeh dat is lastige kiezen. Alle campspaces zijn uniek en hebben hun eigen charme. Een aantal mooie zijn:

  1. Kamperen op een fort langs het Waterliniepad
  2. Kamperen in een Bell tent tussen de alpaca’s
  3. Ecologisch kamperen in een voedselbos

glamping

En wat is de meest bijzondere ‘Campspace’ in jullie aanbod?

“Ook hier geldt dat we eigenlijk niet een meest bijzondere Campspace hebben. Kijken we naar welke het meeste wordt geboekt, dan is dat deze: Camping & Chalet Rosée, vlakbij Maredsous.

CampSpace-Chalet Roseüe Florennes- Tom Suykerbuyk

Waar kunnen mensen jullie vinden?

Op onze website via campspace.com, via Instragram en via Facebook. Ondanks dat het aanbod enorm verschillend is, hebben alle campspaces toch één ding gemeen: het gaat over leven in de buitenlucht. Zoek maar eens naar jouw favoriete kampeerplek in de natuur!

glamping

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>