Interview met Laura van den Beucken

Op Tenerife moet natuurlijk de befaamde Teide beklommen worden. ’s Werelds derde hoogste vulkaan is 3.700 meter hoog, maar de weg gaat niet hoger dan de kratervlakte op zo’n 2.200 meter, vertelt onze gids Laura Van den Beucken. Wel is het met ruim 30 kilometer een van de langst aaneengesloten 'klimmetjes' van Europa. Tijdens een diner in het prachtige Hotel Jardín Tropical praten we verder met Laura, een sportieve Nederlandse die al bijna tien jaar op Tenerife woont.

Tijdens haar opleiding Toerisme in Maastricht werd de drang om andere landen te verkennen te groot en is Laura begonnen met twee stages in het buitenland. De eerste op het Griekse eiland Kos en de tweede op het Canarisch eiland Tenerife. Daar woont en werkt ze nu nog.

Hoe ben je op Tenerife terechtgekomen?

“Ik ben in 2010 op Tenerife terecht gekomen voor een stage van zes maanden als receptioniste in een groot sportcomplex voor professionele atleten. Na deze stage had ik verschillende mogelijkheden waaronder een baan als reisleidster op het buureiland Gran Canaria. De reden om toch terug te komen naar Tenerife was voornamelijk de liefde die ik destijds had leren kennen tijdens mijn stage. Na mijn stage ben ik nog een aantal maanden terug in Nederland geweest om vervolgens in 2012 ´voorgoed´ mijn koffers te pakken en een leven hier op te bouwen.”

free motion tenerife

Wat doe je voor werk op Tenerife?

“Mijn eerste baan op Tenerife was front office bij een H10 hotel. Na een half jaar daar te hebben gewerkt kreeg ik een aanbod van de werkgever waar ik stage had gelopen om daar te beginnen met een vast contract. Dat maakte de keuze makkelijk, aangezien het in die tijd lastig was een vast contract te krijgen. Daar heb ik vier jaar gewerkt totdat ik in augustus 2016 ben begonnen bij Free Motion Bikecenter, die de eerste vestiging op Tenerife opende naast het sportcentrum. Free Motion verhuurt professionele fietsen en verkoopt tweedehands fietsen. Onder andere MTB’s, wielrenfietsen en elektrische fietsen. In het winterseizoen worden er ook tours georganiseerd met gids. Momenteel zijn er negen winkels verdeeld over de drie eilanden Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife. Ik werk front office en ben onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van de verhuurcontracten, verkoop en veelal informatie verstrekken.”

“Ik hou ervan om onder de mensen te zijn. En als ik ze kan helpen om hun vakantie net een stukje leuker te maken doordat ze een heerlijke fietstocht hebben kunnen maken en voldaan terugkomen, dan word ik daar heel blij van! Uiteindelijk is geen dag hetzelfde omdat ik elke dag met verschillende mensen in contact bent.”

el teide beklimmen

Wat vind je het leukste van het leven op Tenerife?

“Het leven is hier voor mijn gevoel veel rustiger dan in Nederland, de uitspraak ´mañana mañana´ (morgen, morgen) is hier nog redelijk van toepassing. Het zuiden van het eiland heeft het hele jaar door een zomers klimaat waardoor je veel buiten leeft en dus ook weinig nodig hebt. Ik ben tevreden met ´minder´. Verder heeft het eiland een enorme variatie in klimaat en dus ook in natuur. Het is een heerlijke plek om af te wisselen als je graag even weg wilt uit het zonnige zuiden en wilt genieten van het groen wat het eiland te bieden heeft. Dit is voor mij dan ook de perfecte plek om in mijn vrije tijd mijn hobby wielrennen te beoefenen.”

“Ikzelf heb altijd in het zuiden gewoond. Sinds een jaar woon ik in een klein en rustig dorpje dat Armeñime heet. Het is op tien minuten rij-afstand van de hotelzone, winkels en van mijn werk, dus ideaal om rust en drukte te combineren.”

Heb je tips voor het emigreren naar Spanje?

  • Voor alle inwoners uit de EU is het eenvoudig om een verblijfsvergunning te krijgen in Spanje. Dit heet hier een ´NIE´ en moet worden aangevraagd op het politiebureau en is binnen een ochtend te regelen. Een NIE heb je verplicht nodig als je wil werken in Spanje. De kosten zijn eenmalig rond de € 10.
  • Voordat je een NIE aanvraagt moet je je inschrijven bij de gemeente met het juiste woonadres en krijg je een ´volante de empadronamiento´, bewijs van inschrijving. Neem behalve het originele document ook minimaal één of twee kopie’s van je benodigde documenten mee. Beter te veel dan te weinig is mijn ervaring, papierwerk vinden ze leuk hier in Spanje!
  • Je mag in Spanje gewoon met je Nederlandse rijbewijs autorijden. Koop je echter een auto hier, dan kun je beter een Spaans rijbewijs aanvragen, zodat je ook meedoet met het Spaanse puntensysteem in geval van bekeuringen.
  • Iedereen die in Spanje werkt heeft automatisch een basisverzekering, de ´Seguridad Social´. Je kunt apart nog een prive-verzekering nemen maar deze is niet verplicht. Naar mijn ervaring is het voordeel met een prive-verzekering dat je minder lange wachttijden hebt.
  • In winkels, hotels etc. spreekt vrijwel iedereen Engels, maar bij bijvoorbeeld de gemeente, bank en politiebureau vaak niet. Mocht je in het begin nog geen Spaans spreken, dan is het handig iemand mee te nemen die de taal spreekt en kan helpen indien nodig.

“Emigreren naar Spanje is écht eenvoudiger dan het klinkt! Is het een beetje eng? Tuurlijk! Spreek je de taal nog niet? Geen probleem! In grotere steden en toeristische plekken spreken de meeste mensen Engels. En de beste manier om een taal te leren is in het land zelf en door met mensen om te gaan die de taal spreken. Daarbij worden de talen Nederlands, Engels en Duits zeer gewaardeerd in toeristische sectoren dus hoef je je absoluut geen zorgen te maken als je Spaans nog niet perfect is. Ook ik sprak geen woord Spaans toen ik voor de eerste keer op Tenerife kwam. Negen jaar later is Spaans voor mij hetzelfde als Nederlands praten!”

fietsen op tenerife

Vertel eens iets meer over je sportachtergrond?

“Na een jaar in de fitnessruimte wilde ik graag wat aan mijn conditie doen. Het begon met een paar rondjes hardlopen, totdat ik me bedacht dat een halve marathon rennen twee maanden later de perfecte motivatie zou zijn om sneller in vorm te komen. Van het een kwam het ander! Door mijn baan toentertijd in het sportcentrum kwam ik veel in contact met hobby triatleten en ben ik aangestoken door hun enthousiasme. Ik kon goedkoop mijn eerste wielrenfiets kopen en toen moest ik alleen nog leren zwemmen. Uiteindelijk heb ik zes halve Ironman wedstrijden gedaan (1,9 km zwemmen, 90 km wielrennen en 21,1 km hardlopen), inclusief één WK waar ik zeker trots op ben, maar drie verschillende sporten vergt erg veel tijd en discipline.”

“Vorig jaar heb ik besloten om me alleen te richten op wielrennen en hardlopen. Vanwege een blessure kon het hardlopen niet meer. Maar geluk bij een ongeluk kreeg ik de kans om met een nieuw opgericht damesteam wielrenwedstijden te doen op het vasteland van Spanje. Het eerste seizoen zit er net op en het was een geweldige ervaring!”

Laura Van den Beucken - sportief op Tenerife

Wat is jouw persoonlijke top 5 van activiteiten op Tenerife?

#1 Wielrennen en mountainbiken. Heerlijk op de wielrenfiets de heuvels op of juist door de dennenbossen en zandpaden op de mountainbike.

#2 De Teide beklimmen. Niet een activiteit die ik wekelijks doe, maar het blijft geweldig en het uitzicht op de top van de vulkaan is onbetaalbaar. Er zijn verschillende paden vanaf 2.200 meter hoogte die je naar de top brengen. Iets wat ik nog nooit heb gedaan maar wel nog graag wil doen is blijven overnachten in het ´refugio´ op 3.260 meter hoogte. Vroeg voordat de zon opkomt klim je in het donker tot 3.718 meter hoogte om vervolgens als de zon aan de hemel komt de hele schaduw van de vulkaan in de wolken te zien vallen, dat moet ongelofelijk mooi zijn. Een overnachting in het refugio moet wel ruim van tevoren geboekt worden, inclusief een vergunning om tot de top te mogen klimmen.

#3 Wandelen in de ´barrancos´. Tenerife heeft ontzettend veel mogelijkheden om te wandelen. Van diepe kloven tot ook gewoon heerlijk door de dennenbossen.

#4 Kajakken en stand-up paddelen. Er zijn verschillende mooie plekken, heerlijk rustig en met een beetje geluk tussen de dolfijnen.

#5 Dit valt misschien niet onder ´activiteit´ maar uit eten bij de ´Guachinche´, typische Canarische tapas met goed gezelschap, daar word ik heel blij van! De beste Guachinches liggen wel in het noorden van het eiland waar het toerisme stukken minder is. Soms lijkt het niet eens op een restaurant maar meer op een ´eetschuur´ zoals we het in Nederland zouden zeggen, maar het eten is echt heerlijk en zeer betaalbaar.

Barranco del Infierno

Barranco del Infierno

op de top van de Teide

Op de top van de Teide

Als je Tenerife vergelijkt met de andere Canarische eilanden, wat zijn dan de grootste verschillen?

“Tenerife onderscheidt zich meer vanwege zijn diversiteit, het is ook een van de grootste Canarische eilanden. Het eiland heeft veel afwisseling qua natuur en klimaat als je het zuiden vergelijkt met het noorden (in het zuiden zon en droog landschap, in het noorden meer regen en groene natuur). De andere eilanden hebben minder afwisseling op één eiland. Of ze zijn helemaal groen (la Palma, el Hierro, la Gomera), of veelal droog (Lanzarote en Fuerteventura) maar ieder eiland is uniek en mooi op zijn eigen manier. Gran Canaria is nog het meest vergelijkbaar met Tenerife. Het zuiden is vrij toeristisch, maar zodra je dat gedeelte achter je laat kom je in een compleet andere wereld terecht zonder hotels en tussen de lokale bevolking.”

Hoe zou Tenerife zich volgens jou moeten ‘verkopen’ als toeristische bestemming?

“Naar mijn idee is Tenerife vooral in de aandacht als strandbestemming vanwege het goede weer 365 dagen per jaar en de all-inclusive hotels. Tenerife zou zich veel meer kunnen richten op het actieve toerisme. Het is een geweldige plek voor verschillende watersporten zoals surfen, windsurfen, snorkelen en andere buitensporten zoals hiken en fietsen. Het eiland heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand.”

el teide racefiets

Werken op Tenerife als gids

racefietsen tenerife

Je gaat binnenkort terug naar Nederland. Wat ga je het meeste missen aan Tenerife?

“Besluiten om terug te gaan naar Nederland is een van de moeilijkste keuzes die ik tot nu toe heb moeten maken, maar wel een waar ik volledig achter sta (het was voor mij veel makkelijker om te besluiten te emigreren). Na bijna acht jaar op dit eiland waardeer ik nog steeds elke dag het goede klimaat. En dat ik de zee zo dichtbij me heb. Niet zo zeer om erin te zwemmen, maar de simpele dingen zoals het geluid van de golven of de geur van het zoute water.”

“Verder ga ik ook zeker de Teide missen. Deze vulkaan is het middelpunt van het eiland en onmisbaar om te zien, waar je ook bent op het eiland. Hij wordt door de inwoners ´el padre Teide´ genoemd (vader Teide), hij ´waakt´ over het eiland en zijn inwoners, wat misschien iets beter uitlegt wat deze vulkaan betekent voor zijn inwoners en dus ook voor mij. Aankomen in het vliegtuig en deze immense top zien geeft het gevoel van thuiskomen.”

Werken op Tenerife

“Soms is ´houden van´ niet genoeg. Vooral qua werk had ik het laatste jaar het gevoel dat ik vastliep, want ondanks het heerlijke leven moet er ook gewoon gewerkt worden. Er zijn hier wat minder mogelijkheden om nieuwe dingen te leren of door te groeien. Ook liggen de salarissen behoorlijk lager dan in Nederland, en ondanks dat het leven hier goedkoper is, zijn de verhoudingen zeker een stuk minder goed dan in Nederland. De geboorte van mijn neefje in december 2017 heeft mij ook de familie meer doen waarderen, ik zou ze graag wat dichterbij willen hebben. De ´luxe´ die we hebben tegenwoordig (en vaak niet beseffen) is dat de wereld aan onze voeten ligt. We kunnen ons zó makkelijk verplaatsen en dus ook verhuizen. Voor mij is het echt zo simpel als het klinkt!”

“Ik hoop dat het me lukt om een mooi leven op te bouwen in Nederland, maar mocht het toch kriebelen om weer terug te gaan naar Tenerife of naar een nieuwe plek? Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd en ben ik weer een mooie en leerzame ervaring rijker! Vooralsnog begin ik vol goede moed aan een nieuw avontuur. Terug naar een vertrouwde omgeving, naar mijn vertrouwde oude baan in de zorg met dementerenden waar ik altijd met veel plezier heb gewerkt en dicht bij de familie en vrienden. Tóch voelt het soms zo spannend en nieuw dat Nederland, alsof ik er pas voor de eerste keer naar toe ga!”

Meer informatie over Tenerife

  • Het luxe Hotel Jardín Tropical ligt aan de kust van Adeje en biedt een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan en La Gomera.
  • Wil je zelf gaan (race)fietsen op Tenerife? Kijk voor het mooie aanbod van huurfietsen en tours op de website van Free Motion.
  • Op Tenerife No Limits lees je meer over alle sportieve activiteiten die je op Tenerife kunt ondernemen.
  • Voor meer informatie over werken op Tenerife kun je ook ons artikel Een werkvakantie op Tenerife lezen.

Mocht jij ervaring hebben met werken op Tenerife laat het ons dan weten in een reactie onderaan dit interview.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>