Interview met een Reisfotograaf

Verre reizen maken, de mooiste plaatsen zien, foto’s nemen en ervoor betaald worden. Reisfotograaf. Het lijkt een droomjob. Het ís een droomjob, enkel weggelegd voor de lucky few. Om één van die lucky few te worden, moet je goed zijn. Erg goed.

Jonathan Ramael

Reishonger praat met Jonathan Ramael, Belgisch reisfotograaf, winnaar van de Graubünden Persprijs. Op zijn palmares staan Mali, Cuba, China, India, de Lofoten en bijna heel Europa. Hij werkte al voor Grande magazine, Bo magazine en Metro. Hij is goed.

Foto door Jonathan Ramael

Estoril, foto door Jonathan Ramael

Jonathan, jij bent reisfotograaf. Hoe kom je er bij om dit beroep na te jagen?

Als student deed ik heel andere dingen. Mijn eigenlijke studies, pol&soc en communicatiewetenschappen, hebben niets met fotografie te maken. Ik geraakte pas geïnteresseerd doordat een goede vriendin fotografie studeerde.

Nadat ik de kans kreeg voor Grande magazine te werken, kocht ik een toestel en volgde de cursus fotografie bij Syntra. Zo werd fotografie dus mijn beroep.

Hoe ga je precies te werk?

Wanneer ik gevraagd wordt voor een professionele reis, probeer ik eerst een koper te vinden voor mijn artikel. Dat wil zeggen dat ik magazines contacteer die met zekerheid mijn artikel zullen publiceren. Anders wijs ik de reis af.

Als ik een magazine heb gevonden, maak ik de reis en probeer ik zo veel mogelijk goede foto’s te maken. Eenmaal thuis worden die verwerkt.

Foto door Jonathan Ramael

Beijing Jinshanling, foto door Jonathan Ramael

Wat is je favoriete camera ‘on the road’?

Ik ga al enkele jaren op pad met mijn Nikon D600. Dat is een professioneel full-frame toestel. Ik neem maar een paar lenzen mee: een standaard 24-70mm lens die ik bijna constant gebruik, een 70-300mm telelens en sinds kort een vast 50mm objectief dat heel lichtgevoelig is. Voor dat materiaal is een goede draagzak natuurlijk belangrijk. Mijn exemplaar heeft een ritssluiting langs aan de achterzijde, zodat stelen bijna onmogelijk wordt.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Hoe zou jij mijn stijl omschrijven?

Nuchter. Eerlijk.

Ja, dat kan wel kloppen. Ik streef er naar een indrukwekkend beeld neer te zetten, de werkelijkheid op zijn mooist weer te geven. Ik zoek naar de essentie van dingen. In het bijzonder sociale interactie. Spontaniteit is dan belangrijk.

Foto door Jonathan Ramael

Foto door Jonathan Ramael

Is er iets aan je job wat je niet zo leuk vindt?

Eerlijk? Nee. Mijn job is geweldig. (Lachje). Je ziet erg veel van de wereld. Mali, in Afrika, bezoeken was een bijzondere ervaring. De sfeer is er zo authentiek, zo puur. Het is er zo kleurrijk. Azië beviel me ook, men is er zo vriendelijk en reizen kan er redelijk goedkoop zijn.

Bovendien maak je de meest vreemde dingen mee. In India bijvoorbeeld hielden veel mensen mij tegen om een foto van en met mij te maken. Ik ben erg licht van huid en haar, snap je? Ik geloof dat ik daar bij heel wat mensen op de schoorsteen sta. Erg grappig.

Misschien is er wel een aspect van de job wat niet zo leuk is, nu ik er over het nadenk. Het thuiskomen kan soms hard zijn. Op reis durf je het dagelijkse leven wel eens vergeten.

Dat geldt voor ons allemaal.

Foto door Jonathan Ramael, Shanghai.

Nanjing Road, Shanghai, foto door Jonathan Ramael

Wil je graag meer foto’s van Jonathan zien, dan kan je terecht op zijn website. En wie geen sterfotograaf is, maar wel mooie foto’s wil maken, bekijkt de beste fotografietips van Jonathan!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>