Vijf tips om met vliegangst om te gaan

Vliegen: de één vindt het superleuk, de ander griezelt al van het idee. Hoe dan ook, vliegen brengt soms een hoop stress met zich mee. Lig je 's nachts te woelen en ben je lichtelijk in paniek, omdat je met het vliegtuig op vakantie gaat? Hoogste tijd om daar wat aan te doen.

Bang in de lucht

Vliegangst. Ruim drie miljoen volwassen Nederlanders hebben hier last van, blijkt uit een onderzoek van stichting VALK. Vaak gaat het om hoogtevrees, controledrang of angst voor een ongeluk. Tegenwoordig vinden ook steeds meer kinderen vliegen eng. Niet zo gek, want een vliegtuigramp krijgt veel aandacht in de media.

Het is belangrijk dat je vliegangst erkent en accepteert. Wij geven je vijf handige tips tegen vliegangst.

#1 Weet dat vliegen veilig is

Goed nieuws: vliegen is een hartstikke veilige manier van reizen. De kans is zeer klein dat je ooit een gevaarlijke situatie meemaakt tijdens een vlucht. Vind je turbulentie erg spannend? Denk op dat moment: ‘ik ben bang, maar niet in gevaar’. Weet dat je angst echt is, maar het gevaar niet. Het vliegtuig is er namelijk op gebouwd om zware turbulentie te weerstaan. Zo zijn de vleugels tot wel 11 meter buigzaam.

Vijf tips om met vliegangst om te gaan

Veilig in de lucht

#2 Zorgeloos op reis

Zorg voor een fijne aanloop naar jouw vlucht. Op die manier sta je 1-0 voor op je vliegangst! Pak je koffer twee dagen van tevoren in. Een inpaklijst is onmisbaar, zo vergeet je niets deze vakantie. Controleer ook of je identiteitskaart of paspoort nog geldig is. Verder: check van tevoren in en kies voor de beste vliegtuigstoel.

Vertrek op tijd van huis. Ga liever iets eerder naar de luchthaven om vertragingen te voorkomen. Dan heb je nog genoeg tijd om een leuk tijdschrift op het vliegveld te scoren!

Cabine van een vliegtuig

Boek de beste plek in het vliegtuig

#3 Checks en onderhoud

Wist je dat de technische dienst én de piloot voor en na de vlucht het vliegtuig checken? Ze kijken of er schade is, de banden nog goed zijn en of er vloeistof heeft gelekt. Ook vindt er elke acht weken een uitgebreide inspectie en onderhoud plaats. Veiligheid staat voorop!

#4 Maak je niet gek

De motoren, de vleugels, de wielen die inklappen. Je hoofd ontploft van alle indrukken. Laat je niet gek maken! Maar wat doe je dan? Lees een boek, kijk een film of luister naar rustige muziek. Hoe minder je bezig bent met vreemde geluiden om je heen, hoe beter.

Is het even teveel? Probeer dan een ontspanningsoefening. Focus op je ademhaling. Haal rustig adem, houd je adem in, tel tot vier en adem daarna langzaam uit. Doe dit een paar minuutjes. Tip: deel je onrustige gevoel met de bemanning. Ze stellen je gerust.

Raampje in een vliegtuig

Relaxed op reis

#5 Focus op je vooruitzicht

Vergeet niet waarom je in het vliegtuig zit, het is het begin van iets heel leuks. Kort na je vlucht lig je aan het paradijselijke strand in Mexico of smul je van de allerlekkerste sushi in Tokio. Fijne vakantie!

Ga jij ook de strijd tegen vliegangst aan?

Ilse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>