Peru: proef jij de lokale specialiteiten?

De haute cuisine van Peru, er is al veel over geschreven. De vijf sterren restaurants in Lima zijn inmiddels wereldwijd bekend. Ook weten velen dat er een aantal bijzondere gerechten wordt bereid. Zo is er ceviche, een heerlijk gerecht met rauwe vis, gemarineerd in limoensap en vaak geserveerd met camote, zoete aardappel. Dat is overigens maar één van de drieduizend soorten aardappels die dit land te bieden heeft.

ceviche peru

Ceviche is een Peruaans gerecht dat de laatste tijd onwijs populair is geworden over de hele wereld

Culi Cavia

Dan is er natuurlijk de met zorg kaalgeplukte en gebakken cavia (of ‘cuy’). Een delicatesse, zelfs voor Peruaanse begrippen een dure traktatie. Niet aan iedereen besteed. Zelf krijg ik de connotatie met een gemarineerd rattenlijkje niet snel weggewuifd. En dan de smaak.. Er zit niet veel vlees aan, dus het is een hoopje botjes waar men dan maar een beetje op kluift en kauwt.

Verwondering op de lokale markt

Waar je pas echt culinair verrast kan worden is niet in dat chique restaurant in Lima, maar gewoon op de lokale markt, waar je ook fruit, groente, noten, wierook, gekke medicinale planten en slangen.. en je bloemen koopt. Er is een heel gangpad ingericht voor de sapkraampjes. Mamitas met een stralende glimlach begroeten je hartelijk en roepen door elkaar heen dat hun fruit het állerverste en zoetste is. Men noemt ze vleiend bij hun voornamen, deze staan boven hun hoofden op de sapkraam geschreven. Voor 3 soles heb je een enorm groot glas verse jus, aloë vera met kiwi, mango met banaan, en zo gek je het wil bedenken.

fruitsap peru

En, zoals het een alcohollievend volk betaamt, drinkt men er ook Ponche de Cerveza. Dit drankje bestaat uit, de naam zegt het al, bier! En melk, rauwe eieren, honing, maca poeder en algarrobina. Maca is sowieso in de mode, want het hoort in het lijstje ‘superfoods’ thuis. Het is een knolgewas dat je energie geeft en je hormonen in balans brengt. Algarrobina is een zoete siroop met veel proteïnen en vitaminen. Men zegt dat het een goed drankje is tegen een kater, maar ik heb ook gezien hoe moeders het als ontbijtje bestellen voor hun baby’s. Conclusie; ook weldadig bij huilende kinderen.

Jugo de Rana

Maar nu pas echt een bijzonder ingrediënt voor je glaasje sap. Op de lokale markt koopt men levende kikkers, die, vlak voordat ze in de centrifuge verdwijnen, worden platgeslagen en worden ontdaan van hun vel. Ja, echt waar! De officiële naam van dit beestje is Telmatobius culeus, ofwel de Titicacakikker. Een opmerkelijk amfibie die pushups doet op de bodem van het Titicaca meer, ten gunste van zijn zuurstofopname. Nu vraag je je vast af waarom men deze kikker gepureerd wil drinken. De reden is simpel, de meeste Peruanen zijn er van overtuigd dat het consumeren van kikkers helpt tegen allerlei uiteenlopende ziektes. Stress, astma, impotentie; dit is het wondermiddel. Een Jugo de Rana (letterlijk kikkersap, zeer origineel..). Zo blijf je gezond!

“A frog a day keeps the doctor away”

Natuurlijk smaakt dat niet zo lekker. Vandaar dat ik de beste lezer aanraad om het te mixen met banaan. Ik heb het zelf gedronken en moest even slikken, het heeft een aparte bijsmaak. De betreffende kikker is overigens wel een met uitsterven bedreigde soort, dus mocht je graag een bijzonder inheems sapje drinken, maar toch ook begaan zijn met deze planeet, raad ik maca aan.

Voor nu beperk ik me even tot een groot glas jus d’orange. Salud!

Tekst en foto’s: Winnie Dekker

lokale specialiteiten peru

Lokale markt in Cusco

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>