Amsterdamse trams in Sarajevo

amsterdamse-tram-sarajevoIn Sarajevo gewoon de Amsterdamse tram pakken: Frederik en Wouter konden hun ogen niet geloven toen ze vorige maand de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina aandeden.

Schenking
De trams blijken vorig jaar aan Sarajevo te zijn geschonken door het Amsterdamse GVB, voorheen het Gemeentevervoerbedrijf. Maar liefst zestien stuks werden naar Sarajevo gebracht. En zo te zien had het vervoersbedrijf de trams hard nodig, want ze hebben de moeite niet genomen om de Nederlandse teksten te verwijderen.

‘Het GVB gaat vooruit’
Het GVB gaat vooruit staat er op de wand in lijn 3. En wat dacht je van Wilt u tijdens de rit niet spreken met de bestuurder? Daarnaast wordt de Bosniërs in duidelijk Nederlands te verstaan gegeven dat wapens niet welkom zijn, dat roken verboden is en dat je fiets niet mee aan boord mag. De trambestuurder beschikt gelukkig wel over stickers met Bosnische termen, waarmee hij het bedieningspaneel heeft volgeplakt.

Machinist gooit deuren al rijdend open
Vrijwel alle Nederlandse regels worden stijlvol aan de Bosnische laarzen gelapt. Zo zijn er knoppen waarmee je in Amsterdam zelf de deuren open moest doen, “maar die worden helemaal niet gebruikt,” aldus Frederik. “De machinist gooit direct alle deuren open, uiteraard nog ruimschoots vóór de tram stilstaat.”

Een andere ‘sighting’ van Wouter en Frederik betreft een bus in Pristina, Kosovo. Lijn 8 – Blijswijk stond er nog op. Binnenkort zal ik eens wat dieper ingaan op de reizen van de twee treinliefhebbers.

© Foto’s: Wouter Leyds.

Martijn
  1. Leuk om te zien!

    Ergens in Roemenië rijden oude ZGT 800-serie trams, enige tijd geleden nog dienstdoenend bij de RET. Ook rijden er de nog oudere dubbelgelede Düwag 1600-serie trams.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/RET_Galati_800.jpg
    http://2.bp.blogspot.com/_zjxDM-izfK4/RlSRDNQLv1I/AAAAAAAAAus/CmWbKSIprN4/s400/IMG_2984.JPG

    In het Poolse Szczecin heb ik nog trouwens oude Berlijnse trams zien rondrijden.
    In Egypte rijden nog altijd trams uit Kopenhagen, wat ik echt bizar vind aangezien er sinds de begin jaren ’70 geen tram hier in Kopenhagen meer rijdt.

    http://www.landsvig.dk/xpix/xalex010.jpg

    Da’s pas recycling!

  2. Hoi Richard, bedankt voor je reactie. Dit blog is nog een beetje in aanbouw, maar toch leuk dat je je daardoor niet laat afleiden. De voorbeelden die je stuurt zijn prachtig. Vooral de foto van het afdankertje uit Kopenhagen dat nu in Egypte rondrijdt! Ken je trouwens een Nederlandse ingenieur die Michael heet en ook in Kopenhagen woont? Oud-huisgenoot van me!

  3. Hello again.

    Het was me nog niet eens opgevallen dat dit blog nog in aanbouw is, het ziet er in ieder geval niet incompleet uit of zo. Prima werk dus. Ik zie trouwens dat we gebruik maken van min of meer dezelfde blog-engine. 😉

    Als OV-fan zal je trouwens dit filmpje wat ik eergisteren in elkaar heb geflanst vast wel kunnen waarderen. Check: http://www.eur0trash.net/?p=761

    Verder ken ik — op één persoon na waar ik heel even mee heb samengewerkt en eigenlijk geen contact meer mee heb — totaal geen Nederlanders hier. Vind ik verder niet erg hoor, helemaal niet tijdens WK’s en EK’s, wanneer de als kiespijn te missen oranje schmink en opblaasbare Loekies mij normaliter om de oren zouden vliegen, hehe.

  4. Frederik zegt:

    Wauw! Echt een krachtig stukje werk afgeleverd!
    Ik hou van beeld, muziek en OV. De perfecte combinatie dus! Echt super trouwens dat je achter die andere metro komt te staan en even inzoomt!! Mooi gedaan. Dat stukje techno sluit mooi aan bij de voorbijflitsende tunnellampen.

    leuk trouwens dat je die andere platen deelde van de trams. Wouter en ik zijn ook in Roemenie geweest, maar de Haagse trams helaas geen ritje mee mogen maken.

    De wadlopertjes waarmee ik vroeger elke dag op en neer naar groningen ging doen nu overigens hun dienst in Polen. De 3206 heb ik vele ritjes mee gemaakt.
    http://rail.phototrans.eu/14,40800,0.html

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>