Bijzonder overnachten in Myanmar

Myanmar is een van de laatste pareltjes van het oude Azië met mysterieuze legendes en tempelvalleien met enorme gouden pagodes. En er valt nog steeds veel te ontdekken in dit gesloten land, dat langzaam haar grenzen opent. In Myanmar overnacht je in guesthouses, sfeervolle lodges, bungalows aan het strand en soms in een hotel met zwembad.

Myanmar is een van de meest authentieke landen in Zuidoost-Azië, waar de ossenkaren nog over straat rollen en de toeristen pas sinds een aantal jaar binnendruppelen. Hier kun je nog in alle rust genieten van overwoekerde tempels, krakende houten bruggen en op de fiets plattelandsdorpen verkennen waar kinderen uitbundig naar je zwaaien. Om dit land in stijl te beleven, vinden wij het leuk op plekken te slapen die passen bij de sfeer van waar je op dat moment bent. We zetten onze bijzondere overnachtingsplekken voor je op een rijtje.

Een familiepension in Mandalay

Contact met de Birmezen maakt je rondreis door Myanmar compleet, vinden wij. Daarom zijn wij in Mandalay op zoek gegaan naar pensions waar je families ontmoet en bij hen thuis verblijft. Homestays zijn in Myanmar niet toegestaan, maar zo kun je toch nog het familiegevoel ervaren. De guesthouses zijn echte familiebedrijfjes; alle generaties helpen mee, zo zijn de grootouders begonnen met het verhuren van een kamertje, hun dochter heeft nu de touwtjes in handen en af en toe helpen haar kinderen een handje mee. De guesthouses zijn vrij basic, maar wel van alle nodige gemakken voorzien en scoren vooral hoog op gastvrijheid.


Familie guesthouse Myanmar

Familie guesthouse

Kleurrijke bungalow aan de rand van Inle Lake

Het Inle Lake bestaat uit dorpen op palen, drijvende tuinen en beenroeiers die hun visnetten binnenslepen. Wij overnachten hier het liefst in Nyaung Shwe. In dit levendige dorp aan de noordelijke rand van het Inle Lake hangt zowaar een laidback reizigerssfeer met restaurants en barretjes, die je in de rest van Myanmar vrijwel niet tegenkomt. Maar er lopen ook koeien over straat, het blijft tenslotte Myanmar. Hier vind je kleurrijke bungalows met een kleine veranda, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op het meer.

Ontmoeting locals

Ontmoeting locals

Guesthouse op het platteland bij Hsipaw

Op het ongerepte platteland bij Hsipaw zijn guesthouses de enige accommodaties. Eenvoudige kamers, maar schoon en met airco. Er hangt een gemoedelijke reizigerssfeer, waar je ‘s avonds reisavonturen kan uitwisselen op het gezamenlijke terras. Wie liever in een modern hotel verblijft kan deze plek maar beter overslaan, want dat is hier niet te vinden. Gelukkig maar, want wij vinden dat nou juist de charme van deze authentieke plaats.

Lokale ontmoeting

Lokale ontmoeting

Knusse strandlodge in Ngapali

Het Thailand van twintig jaar geleden, zo bestempelen veel reizigers Ngapali. Het heeft de juiste combi van een goudgeel palmboomstrand, een tiental sfeervolle accommodaties en vissers die hun net uitgooien op de azuurblauwe zee. Hier vind je kleinschalige resorts en strandlodges met een relaxte sfeer. Zo kun je lekker ontbijten in de buitenlucht en een fruitshake drinken met zeezicht. Na aankomst trokken wij gelijk de zwemspullen aan voor een duik in het blauwe water, zo voor de deur van ons resort.

Ngapali Beach

Ngapali Beach

Special stay in Myanmar

Op sommige plekken in Myanmar kun je echt bijzonder overnachten voor wat meerkosten. In Bagan vonden wij bijvoorbeeld een sfeervolle special stay. Comfortabele kamers die mooi zijn gedecoreerd met muurschilderingen, houtsnijwerk en donker teakhout. Een ruim zwembad, sfeervolle terrasjes en een tuin vol bloemen. ‘s Avonds eet je rond een stupa. Een bijzondere plek voor als je net iets meer comfort en stijl zoekt.

Special stay Bagan

Special stay Bagan


riksja myanmarBovenstaande tips werden verzameld door Edith Huntink van Riksja Myanmar, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zin gekregen in je eigen Myanmar-rondreis? Bij Riksja Myanmar stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Ben je in Myanmar geweest en wil je je ervaringen en tips met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter, dat vinden we leuk om te lezen!

  1. Tip: een trektocht in de buurt van Inle Lake! Wil je zweten, slapen bij locals en in dorpjes komen waar nog geen toeristen zijn geweest? Dan is dit zeker een aanrader. De prijzen zijn te onderhandelen net als de duur van de tocht ook. Zelf heb ik een zesdaagse trektocht gedaan vanuit Nyaung Shwe naar Kakku, via het Inle Lake naar Kalaw.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>