Op Verkenning in Oldenburg

Het is eind november, de eerste vrieskou is er en kerstmarkten schieten als paddenstoelen uit de grond. Heb je er al zin in?

Ja, het is waar, tegenwoordig zie je erg veel kerstmarkten. Ook mijn eigen stad tovert elk jaar een rij van dezelfde houten stalletjes tevoorschijn. Waarom zou je dan nog elders gaan, vraag je je af? Wel, dat antwoord is heel erg simpel: omdat er echt wel heel wat gezelligere kerstmarkten bestaan dan degene om de hoek.

Kerstsfeer in Oldenburg

Neem de kerstmarkt van Oldenburg. Dat Duitse stadje net over de grens, amper anderhalf uur rijden van Groningen. Deze kerstmarkt bestaat al sinds 1972 en geldt als een van de mooiste in Noord-Duitsland. Elk jaar neemt de kerstmarkt daar zo’n vier weken aan één stuk de marktplaatsjes in, met ruim 120 stalletjes in de autovrije binnenstad. En ik mocht daar naartoe.


Lekker in de koude ochtend over de markt struinen.

Lekker in de koude ochtend over de markt struinen

Rudolf en Glühwein

Ik reisde per Flixbus in enkele uren van Amsterdam naar Oldenburg. Daar aangekomen dropte ik mijn bagage in mijn hotel, schoot in mijn Rudolf het Rendier-sokken en een kersttrui, en trok eropuit. De kerstmarkt, of de Lambertimarkt, genaamd naar de kerk waar rond de markt ligt, is een gezellige reeks stalletjes. Geen enkel stalletje ziet er uit zoals een ander, maar toch past het geheel heel goed bij elkaar.

In de stalletjes vind je allerlei lekkers en moois. Plaatselijke lekkernijen zoals gevulde speculaas, hete wijn die in grote koperen ketels over enorme massa’s suiker wordt gegoten en grote brokken roomwitte nougat. Mooie spulletjes zoals bijenwassen kaarsen, maretakken met rode strikken er omheen en houten of glazen kerstversiering.

Warme wijn wordt over suiker heen gegoten en geserveerd in aardewerken bekers.

Warme wijn wordt over suiker heen gegoten en geserveerd in aardewerken bekers

Ik moest natuurlijk van alles een keertje proeven, en voor ik het wist had ik een warme wijn in mijn handen en hobbelde ik gezellig mee met de massa over de kasseitjes.

Shoppen

Al is de kerstmarkt het kloppende winterhart van Oldenburg, toch kan je meer doen in de stad: er is namelijk een heel erg grote voetgangerszone, met daarop tientallen bekende en minder bekende winkels. Naast de gebruikelijke winkelketens zijn er heel veel speciaalzaken waar de eigenaar zelf nog in de winkel staat. Een shopparadijs! En natuurlijk gaan veel winkels mee in het kerstplezier!

Ik kocht er een zout-en-peper vaatje in de vorm van rendieren (jaha, ik ben een kerstmis nerd), prachtige schoenen en de heerlijke Oldenburgse Kerstthee.

Een man zit in de ijzige kou in de voetgangerszone en maakt prachtige krijttekeningen

Een man zit in de ijzige kou in de voetgangerszone en maakt prachtige krijttekeningen

Boerenkool

Maar ook als de kersttijd voorbij is, kan je in Oldenburg terecht voor winterplezier. De stad is namelijk de hoofdstad van de wintergroente boerenkool. Boerenkool -Grünkohl- is vooral in Noord-Duitsland een bijzonder populaire wintergroente. Net als in de VS en Australië heeft ‘Kale’ in Oldenburg een cultstatus. Het is een echte supergroente.

Het zou een kerstkaartje kunnen zijn: boerenkool in de winterkoude.

Het zou een kerstkaartje kunnen zijn: boerenkool in de winterkoude

Ik werd uitgenodigd voor een traditionele wandeling met de bolderkar, helemaal in het teken van boerenkool. Een ludieke ‘Kohltour’ door de binnenstad van Oldenburg. In de bolderkar zaten twee zware rubberen ballen, de nodige hapjes en een thermoskan thee. En laat ons vooral de schnaps niet vergeten. Om mijn nek hing een keramieken glaasje, klaar voor de borrel.

Met de bolderkar achter je aan maak je een wandeling langs de stad. En om dat interessant te maken, speel je een spel met de rubberen ballen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: je speelt tegen elkaar en rolt om beurten je bal zo ver mogelijk over het pad dat voor je ligt. Degene die het einde van de wandeling bereikt met zo weinig mogelijk worpen, heeft gewonnen. Je moet dus ver rollen, maar ook tactisch, want de weg zit vol bochten en hoeken. En wanneer je het wat koud krijg, gooi je een schnaps achterover: instant warm! Op het einde van zo’n wandeling, schuif je je voetjes onder tafel en geniet je van een heerlijke boerenkool maaltijd.

Dat aardewerken bekertje om je nek, dat dient om schnaps te drinken

Dat aardewerken bekertje om je nek, dat dient om schnaps te drinken

Natuurlijk won ik het spelletje, en ik genoot die avond van mijn overwinningsmaal in restaurant Glut & Wasser. Aanrader!

Universitair Onderzoek

Maar boerenkool is niet alleen lekker en gezond, het heeft ook verschillende stoffen die onder andere kanker tegengaan. En dat hebben ze in Oldenburg al lang door: de plaatselijke universiteit voert dan ook intensief onderzoek naar die stoffen in de 150 (!) verschillende rassen boerenkool.

Enkele van die rassen boerenkool kan je bewonderen in de Botanische tuin van de Universität Oldenburg, die een klein beetje buiten het centrum ligt. De tuin is rustig en mooi aangelegd, en vormt een rustige afwisseling met de kerstmarkt. Bovendien staat er bij de planten informatieve bordjes, waardoor je gemakkelijk kan lezen om welke planten het gaat en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Heb je na dat alles nog niet genoeg van boerenkool? Proef dan zeker de boerenkoolpesto, boerenkoolbonbons en de boerenkoolthee. Ik heb ze allemaal geproefd en vond ze heerlijk!

Deze pesto is maar één van de vele heerlijke dingen die je kan maken met boerenkool.

Deze pesto is maar één van de vele heerlijke dingen die je kan maken met boerenkool

Zin om Oldenburg te verkennen?

De kerstmarkt is nu gaande, en duurt nog toch 22 december. Elke dag is de markt open vanaf 11u in de ochtend tot 21.30u in de avond. Oldenburg heeft een station, is bereikbaar met de bus en heeft verschillende parkings waar je je eigen auto kan achterlaten. Neem je liever de tijd om Oldenburg te verkennen? Dan blijf je toch gewoon lekker een nachtje in een hotel!

Krijg je al zin om te vertrekken? Ik kan het je alleen maar aanraden!

Krijg je al zin om te vertrekken? Ik kan het je alleen maar aanraden!

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>