Estlandse natuur en cultuur op Saarema

Estland telt meer dan 2000 eilanden, waarvan Saarema de grootste is. Vanwege haar strategische ligging, is het eiland gedurende de Sovjet periode vrijwel volledig afgesloten geweest van de buitenwereld. Grootschalige industrialisatie en influx van Russische migranten is daardoor aan haar voorbijgegaan. Doe net als alle andere Estlanders, bezoek Saarema. Omarm voor even de Estlandse traditionele levensstijl, zodat je daarna verfrist en ontspannen terugkeert naar het vasteland.

Eerlijk leven en eten

We logeren bij een lokale bewoonster in Kuressaare, en maken al snel kennis met alles wat haar tuin te bieden heeft. Zo plukt ze kersen uit haar boom, die ze verwerkt in een heerlijke verse smoothie. Ze voorziet ons van verse kruisbessen en rode bossen als snack. Bij het ontbijt krijgen we verse tomaten en de keuken ruikt naar vers gebakken brood. Verder zien we in haar tuin grote courgettes, augurken en vele kruiden.

De tuin van onze gastvrouw in Kuressaare op Saarema

De tuin van onze gastvrouw

Niet alleen de lokale bewoners, maar ook veel restaurants op Saarema maken gebruik van wat de lokale natuur voortbrengt. Saaremaa Trahter in Kuressaare is er één van. Gevestigd in een 19de eeuwse molen, serveren zij vele lokaal geproduceerde gerechten en dranken. Hun kaasplateau, gecombineerd met panbrood en lokaal gebrouwen cider is vingerlikkend lekker. In het trendy cafeetje Retro serveert men heerlijke sleutelbloemthee en versgebakken taartjes. Het is een verademing om in een omgeving te zijn, waar niet het uiterlijke en het materiële regeert, maar een eerlijk en goed leven wordt nagestreefd.

Saarema: lokale producten

Eerlijk eten gemaakt van lokale producten

Uniek middeleeuws kasteel

Behalve een eerlijk leven is er ook een rijke historie op Saarema. Zo staat in Kuressaare het enige stenen middeleeuwse kasteel van de Baltische Staten, dat nog volledig intact is. Het kasteel met haar hoge gefortificeerde muren wordt extra beschermd door een groot bastion. Om het bastion is een gracht, waardoor het kasteel een onneembaar fort is geworden. De vele eeuwen sinds haar bouw heeft ze dan ook vrijwel ongeschonden overleefd. Als het kasteel vervolgens al in de 19de eeuw is overgedragen aan de lokale nobelen, die het sindsdien als toeristische attractie hebben ingezet voor bezoekers, dan is dat een goede verklaring voor de uitstekende staat waarin ze nu verkeerd.

In het kasteel is het Saarema museum gevestigd. Via trappen en gangen ga je van de ene naar de andere kamer. Al snel komen er allerlei fantasieën naar boven over achterkamertjespolitiek en geheime verhoudingen. Deze worden onderbroken door prachtige vitrinekasten vol met voorwerpen uit de lange geschiedenis van het eiland, van het stenen tijdperk tot en met de jaren ‘90. In de kelder is een uitgebreide fauna sectie met opgezette inheemse dieren. Wie geen kans ziet om een eland in het wild te spotten, kan er hier mee op de foto.

Kuressaare kasteel

Het prachtige Kuressaare kasteel

Stadswandeling Kuressaare

Om nog wat meer te leren over het dorp Kuressaare, gaan we op zaterdagmiddag mee met een gratis rondleiding. De gidsen vertellen op geheel eigen wijze over de geschiedenis van het dorp en wijzen de belangrijkste gebouwen en standbeelden aan. Onze gids is vooral gefocust op al het goede dat de Baltische Duitsers voor de stad hebben gedaan. Zo hebben zij de grotere landheren gedwongen om een stenen huis in het dorp te bouwen voor in de winter. In de wintertijd werden dan concerten, lezingen en dansavonden georganiseerd ter educatie en civilisering van de bevolking. Onze gids vindt het nog steeds jammer dat Hitler deze Baltische Duitsers in 1939 heeft teruggeroepen naar Duitsland.

Naast deze stenen huizen, zijn er diverse grote houten huizen met veranda’s in de buurt van het kasteel. Zij vertelt ons dat dit voormalige spa hotels zijn. Aan het einde van de 19de eeuw en begin van de 20ste eeuw profileerde Kuressaare zich als kuuroord, wat de start was van het toerisme in dit gebied. Midden in het dorp is nog steeds een klein strandje, alwaar de lokale bewoners verkoeling zoeken in de zomer of ‘s ochtends hun dagelijks rondje zwemmen. Zo’n zes kilometer buiten de stad zijn de grotere stranden te vinden.

Voormalig spa hotel in Kuressaare

Voormalig spa hotel in Kuressaare

Loode Eikenbos

Onderweg naar die stranden, passeer je het Loode Oak Wood. In dit natuurgebied staan eeuwenoude eiken, die de zeewind en zout hebben overleefd. Een wandeling van 2,4 kilometer neemt je mee door het bos, langs graasweiden en grasvelden. Het natuurgebied kent een rijke biotoop, waardoor er altijd iets te zien is voor de natuurliefhebber.

Eeuwenoude eiken in Loode natuurpark

Eeuwenoude eiken in Loode natuurpark

Roomassaare

Voor wie écht even wil uitwaaien, is er de veerhaven ten zuiden van Kuressaare. Vanaf het dorp fiets je, in de wind, langs de zeeoever. Aan de ene kant zijn er mooie rietvelden. Aan de andere kant van het fietspad staan verschillende soorten struiken. Wees niet verbaasd als een slang, die even lag te zonnen op het fietspad, snel het gras inschiet als je eraan komt fietsen. Op het puntje van deze winderige landtong staat het sfeervolle Roomassaare café. Haar serre op het dak biedt een prachtig uitzicht over zee. Een ideale plek om hun eigen gebakken taart te proberen.

uitzicht bij Roomassaare

Genietend van het uitzicht bij Roomassaare

Het eiland en haar hoofdstad Kuressaare zijn goed te bereiken vanuit Tallinn en Parnu, zowel met openbaar vervoer als met de auto. Er zijn nog meer veel meer bezienswaardigheden op Saarema. Wil je meer weten, bezoek dan de website van Visit Estonia of beleef Estland met deze feiten.

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>