3x Culinair genieten in Duitsland

Het Duits Verkeersbureau organiseerde afgelopen maand een inspiratiebijeenkomst voor reisjournalisten over Duitsland als culinaire bestemming. Het blijkt dat Duitsland heel wat meer te bieden heeft dan curryworst, bratwurst, zuurkool en schwein axe. Reishonger heeft drie van de lekkerste en meest bijzondere verleidingen op een rij gezet.

Rügen aan de Noordkust – culinair Duitsland

Langs de noordkust van Duitsland, in deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, groeien talloze stekelige duindoornstruiken. De oranje bessen van deze struik, met hun hoge gehalte aan vitamines en mineralen, worden voor de meest uiteenlopende producten gebruikt. Zo worden de bessen verwerkt in olie, sap, nectar, thee, jam, likeur, wijn, grog en cosmetica. Bij de kwekerijen op het eiland Rügen kun je meehelpen bij de oogst van de duindoorn en de verschillende producten uitproberen.

Wie van gezond eten houdt, gemaakt van lokale producten, komt op het het eiland Rügen niets tekort. Zo is er een bakker die zeer bijzondere broden bakt, waaronder enkelen met gras erin verwerkt. Of neem Michelinster chefkok Ralf Haug die zijn creaties in twee restaurants op het eiland serveert. In zijn ‘kantine’ eet je al een 3-gangen menu voor 19 euro.

Behalve genieten van zee, strand en natuur op dit grootste eiland van Duitsland, komen ook je smaakpapillen helemaal aan hun trekken.

Meer informatie vind je op de website van het eiland Rügen.

Duindoorn: lokaal natuurproduct van het eiland Rügen

Lokale natuurproducten van het eiland Rügen Credit: Mecklenburg-Vorpommern Tourism

Oldenburg – boerenkool met pinkel op de kerstmarkt

In Nedersaksen, ook in het noorden van Duitsland, koesteren de bewoners hun boerenkooltraditie. Zij eten deze wintergroente met een pinkel. Dat is een gortworst van spek, buikvlees, uien en specerijen. Zo gauw als de eerste vorst is geweest, zetten de Nedersaksen grünkohl mit pinkel op tafel.

Vanaf januari tot en met maart lopen op zaterdagmiddag groepjes mensen met een bolderwagen vol eten en vooral schnapps door parken en bossen. Zij maken een zogenaamde kohlfahrt. Tijdens de wandeltocht spelen ze ludieke spelletjes als theezakjes werpen en spijkerpoepen. Ook moet er bij elke bocht en brug een borrel worden gedronken. Dat verklaart ook het bekertje dat iedereen om z’n hals heeft hangen. In sommige regio’s wordt er ook geboßelt, in Nederland ook wel klootschieten genoemd. De kohlfahrt eindigt altijd bij een restaurant waar het traditionele gerecht grünkohl mit pinkel wordt gegeten.

Het blijft niet bij tradities alleen. Inmiddels maakt men hier ook allerlei voedselproducten van groene kool, zoals pesto, thee, chutney en zelfs bonbons. De kleine Ols Brauerei heeft een speciaal biertje gebrouwd dat perfect bij de boerenkool past: het Ols Oldenburger Palmenbräu.

Misschien dit jaar niet naar de Keulse kerstmarkt, maar naar die van Oldenburg waar ze grünkohl mit pinkel serveren?

Meer informatie over Oldenburg, de hoofdstad van boerenkool, vind je op de website van Oldenburg Tourism.

Oldenburg pinkel worst

Boerenkool met worst uit Oldenburg credit: Oldenburg Tourism

Lübeck – marsepein voor de zoetekouw

Alhoewel marsepein van oorsprong uit het midden-oosten komt, heeft Lübeck vanaf 1800 een uitstekende reputatie en naam opgebouwd als marsepeinstad.

In deze hanzestad zijn meerdere grote bedrijven gevestigd die Lübecker marsepein maken en over de hele wereld exporteren. Het  wereldberoemde marsepeinhuis ‘Niederegger’ heeft op de tweede etage, in de marzipan-salon, een boeiende tentoonstelling ingericht. Beneden kun je uiteraard heerlijk in het café zitten met een stukje marsepein bij de koffie of thee.

Gastronoom en sterke drankkenner Clemens Dietrich, eigenaar van bar ʹDietrichʹsʹ, heeft twee nieuwe soorten sterke drank met marsepein ontwikkeld. De ʹKöniGIN der Hanseʹ als hoogwaardige dry gin en ʹHANSʹ, een barnsteen-kleurige marsepeinlikeur.

Meer informatie over Lübeck vind je op de website van Lübeck Tourism.

culinair DuitslandLübeck Marsepein

Marsepein uit Lübeck, ook perfect als cadeau. Credit: Lübeck Tourism

Zwarte woud – combineer wandelen met culinair genieten

Al sinds lange tijd staat het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland bekend om zijn hoogwaardige keuken met regionale ingrediënten. Ook de Badense wijnen, speciaal bieren en ʹWässerliʹ (een vruchtenbrandewijn) kom je in deze regio tegen.

Baiersbronn ligt in het noordelijkste deel van het Zwarte Woud. Deze stad is zowel een goede uitvalsbasis voor mooie wandelingen, als plek voor uitstekende gastronomie. Met drie wereldberoemde sterrenrestaurants biedt de stad bezoekers naast prachtige, ongerepte natuur ook eersteklas culinair genot. In de regio zijn verschillende uitdagende wandeltochten uitgezet die leiden naar eetgelegenheden in de omgeving. Niets lekkerder dan een goede maaltijd na een stevige wandeling. Je wordt er verwend met regionale lekkernijen, zoals de zogeheten Baiersbronner Schätzen.

Bekijk voor meer informatie en wandelroutes deze interactieve kaart op de website van het toerismebureau.

Culinair wandelen in Baiersbronn in het Zwarte woud

Culinair wandelen in Baiersbronn. Credit: DZT

Culinair Duitsland

Wie denkt dat Duitsland niet veel te bieden heeft op culinair gebied, komt voor een verrassing te staan bij een bezoek aan de oosterburen. Dat is wel duidelijk na het bezoeken van deze inspiratieavond van het Duits verkeersbureau. Meer informatie in het Nederlands over Duitsland als culinaire bestemming, vind je op de website van Germany Travel.
 

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>