Zo’n vijf uur in de auto of drie kwartier de lucht in en je bent er: Hamburg. De wereldstad is een perfecte bestemming voor een (on)gepland weekend weg. Deze keer ging ik met elf vriendinnen de auto in om vervolgens zoveel mogelijk Hamburg te leren kennen in twee dagen. We ontdekten Hamburg vanaf het water, aten in diverse leuke eettentjes en uiteraard moesten we Hamburg ook ’s avonds ontdekken. Lijkt het je wat? Reishonger geeft tips.

Wijken in Hamburg

Hamburg is een perfecte stad om te voet te ontdekken. Geen kaart of Google Maps bij nodig, laat je leiden door de gezellige straatjes die de stad rijk is. Vanaf het hotel pakten we de metro en stapten we uit bij de halte Sternschanze. Vanaf hier liepen we de wijk Schanzenviertel in. Vroeger was dit een arme arbeiderswijk, tegenwoordig is het een van de hipste uitgaanswijken in Hamburg. Het draait hier om gezelligheid, eten en drinken en om unieke vintage winkels. Het is hier allemaal ongedwongen en super trendy. Wandel je rustig door Schanzenviertel, dan loop je zo makkelijk door naar Karolinenviertel. De twee wijken worden verbonden door een terrein waar elke zaterdag een vlooienmarkt is. Ook zeker een bezoekje waard is de Marktstrasse. Hier vind je allemaal winkels waar je naar binnen wordt gezogen door de excentrieke sfeer en creativiteit. Die creativiteit vind je overal in terug, niet alleen de winkels maar elke deur die je ziet is gedecoreerd, in de straten hangt een relaxte sfeer, overal vind je street-art en de mensen zijn allemaal heel relaxed.Schanzenviertel in Hamburg

Tip: ga je met een grote groep naar Hamburg, regel dan een Hamburg Card. Met deze kaart kan je bijvoorbeeld onbeperkt gebruik maken met het openbaar vervoer. Ook heb je korting op veel verschillende activiteiten. Fijn ook in gebruik, want je kan gewoon overal instappen.


St. Pauli

De volgende wijk die we tegenkomen gedurende onze loop richting de haven, is St. Pauli. Deze wijk staat bekend om de terrasjes, bars en clubs. De bekendste plek in deze populaire uitgaanswijk is toch wel de Reeperbahn. Vooral in de avonduren komt deze straat tot leven. Dan is het er een drukte van jewelste en zie je overal neonlichten. Een leuk weetje, is dat het succes van de Beatles begonnen is in de beroemde zijstraat van deze Reeperbahn. De Beatles-Plaz die je hier ook vindt met het monument herinnert aan deze tijd. Loop je verder, dan kom je uiteindelijk uit bij het water.

Lunchtip: aan de Elbe vind je in de wijk St. Pauli de gelijknamige strandtent St. Pauli. Met uitzicht op de containerschepen en hijskranen op het water, is de tent erg leuk ingericht. Met lekker weer is er voldoende plek om buiten te zitten en doet het echt aan als een strandtent, met veel leuke zitjes en tafels. Is het wat minder weer, dan is er binnen ook voldoende plek maar doet het gezellig en knus aan. Niet geheel onbelangrijk: het eten is ook nog eens heerlijk. Voldoende keuze en heerlijk bereid.

Havenstad

Hamburg is de derde grootste haven van Europa, na Rotterdam en Antwerpen. Niet lang geleden was Hamburg nog de tweede havenstad, maar door de economische situatie van grootste handelspartner China heeft het een impact op de haven van de stad. Een bezoek aan de havenstad is dan ook niet compleet zonder een rondvaart door de haven. Dus wij stapten de boot in en ontdekten Hamburg vanaf het water. De stad kent een groot warehouse district en zo’n boottocht laat je de eeuwenoude handelsstad op z’n beste manier zien.
De haven van Hamburg
Allereerst maakten wij vanaf het water kennis met Elbphilharmonie. Op de kop van de Norderelbe staat een spiegelend gebouw als moderne sculptuur. Het is een cultureel centrum met verschillende concertzalen, bars, restaurants en een vijfsterrenhotel. Ook zijn er 45 appartementen in het gebouw. De bouw van Elbhilharmonie zou 70 miljoen kosten maar werd uiteindelijk 789 miljoen euro. Ook zou het gebouw in 2010 al opgeleverd worden, maar dat is uiteindelijk in 2017 pas gebeurd. Toch is het cultureel centrum een daverend succes. Niet alleen worden de concerten goed bezocht, ook het panoramaterras is een toeristische trekpleister. De bezoekers mogen gratis de roltrap naar boven nemen om de Hafencity, de Elbe en de rest van de stad te bewonderen.

Een andere attractie die we vanaf het water (en later aan land) hebben mogen bewonderen is de Fischmarkt aan de Elbe. Dit is een groot warenhuis waar op zondagochtend tienduizenden bezoekers in alle vroegte heen komen. Anders dan de naam doet vermoeden, is de vismarkt slechts voor een heel klein gedeelte gewijd aan vis. Je treft er locals aan die hun weekboodschappen doen bij de kramen buiten, maar in het warenhuis (Fischauktionshalle) vind je een groot festijn voor iedereen: jong en oud, toeristen en locals. Naast de vele koffiestands zijn er namelijk ook veel bierstandjes. Sluit de avond of begin de dag met een visje, braadworst en Schlagermuziek.

Nog een lunchtip: culinair genieten doe je bij Witwenball, een fijn restaurant in het hippe Schanzenviertel. Je eet hier voortreffelijk voor een hele redelijke prijs. Ongeveer dertig euro voor een viergangenmenu. Daarnaast heeft het restaurant ook nog eens een wijnbar en deze staat bekend om zijn 250 zeer bijzondere én waanzinnig lekkere wijnen.

Elbphilharmonie in Hamburg

Na de boottocht is het zeker een aanrader om door Speicherstadt te lopen. Een prachtige wijk in Hamburg met tientallen oude rode pakhuizen. De pakhuizen zijn gebouwd op palen en omringd door kanalen die de pakhuizen dus letterlijk in het water zetten. Wat je kan vinden in de pakhuizen? Veel musea, winkels en bedrijven.

Uiteraard bezoeken we ook nog het hart van Hamburg. Neustadt vormt samen met Altstadt het centrum met Mönckebergstrasse als hoofdstraat, waar de bekende modemerken gevestigd zijn. De Sint-Nicolaaskerk in het oude deel van de stad is een echte trekpleister voor toeristen. Bij het Stadhuis (Rathaus) leg je mooie plaatsjes vast en als je hier dan toch bent, blijf dan even hangen op het sfeervolle Rathausplatz.

Dan nog een laatste lunchtip: restaurant Phillips. Niet in het centrum, maar weer terug in het Karolinenviertel. Bestel hier de hemelse burrata gevolgd door de fantastische risotto. En je komt terug naar Hamburg, wedden?

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>