Reizen naar Libanon

Libanon is als reisbestemming aan een sterke opmars bezig. Het intense land is van oudsher een buffer tussen het Oosten en Westen geweest en nog steeds heeft Libanon het beste van deze twee werelden. De warme, vriendelijke bevolking, rijke historie en cultuur uit het Oosten en het liberale, relaxte sfeertje van het Westen. Ga je mee op reis naar Libanon?

Reizen naar Libanon

Foto: middenoostenreizen.com

Reisadvies Libanon

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: Is Libanon veilig als reisbestemming?. We krijgen deze vraag vaak en dat is ook begrijpelijk gezien de onrustige situatie in het Midden-Oosten. Maar ondanks alle onrust in de buurlanden is Libanon een veilig land voor toeristen. Het vormt een veilige baken tussen alle landen met onrust. Momenteel geldt voor het grootste deel van Libanon hetzelfde advies als bijvoorbeeld voor Bali, Zuid-Afrika of Costa Rica: er zijn lichte veiligheidsrisico’s. De steden aan de kust zoals Sidon en Jounieh en het midden van Libanon zijn prima te bezoeken. Ook de hoofdstad Beiroet is veilig om te bezoeken, alleen de zuidelijke buitenwijken kan je beter vermijden.

Bekijk voor het actuele reisadvies Libanon op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Libanon, land van uitersten

Als je een vakantie gaat plannen is Libanon waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan zult denken. Toch is Libanon een fantastische reisbestemming die je zeker eens in je leven bezocht moet hebben! Het is een land van uitersten. Libanon heeft 18 officiële geloofsovertuigingen, heel diverse landschappen en verschillende klimaten. Zo kan je aan de kust in de zon op een terrasje zitten, terwijl er op slechts een half uurtje rijden volop wordt geskied in de bergen. Libanon laat ook een mix van buitensporige rijkdom en schrijnende armoede zien. Zo vind je met name langs de kust van Libanon prachtige luxe wijken, grote moderne winkelcentra en trendy boulevards met loungecafés en discotheken. Maar als je wat verder richting het grensgebied van Syrië komt, zie je ook wat echte armoede is.

Libanon is klein, ongeveer een kwart van Nederland. Het is daarom een uitstekend land voor een korte rondreis, want je kunt in weinig tijd veel zien.

libanon mohammad al amin moskee

Foto: middenoostenreizen.com

Beiroet, het Parijs van het Midden-Oosten

Tijdens de Libanese Burgeroorlog van 1975 tot 1990 werd de hoofdstad Beiroet het hardst geraakt van alle steden in Libanon. Middenin de stad lag de zogenaamde Green Line, die de verschillende strijdende groeperingen van elkaar scheidde. Na de oorlog lag de binnenstad volledig in puin. Tegenwoordig is daar weinig meer van te merken. Het gehele oude centrum van de stad is door de overheid in een modern jasje gegoten.

Beiroet wordt ook wel het Parijs van het Midden-Oosten genoemd. Die bijnaam verkreeg de stad ten tijde van het Franse mandaat over Libanon, toen door Franse invloeden de cultuur en het uitgaansleven van de hoofdstad werden versterkt. Hoewel de steden verder qua architectuur geen gelijkenissen hebben, ademt Beiroet nog wel steeds de sfeer en ambiance van Parijs. Die vind je o.a. terug rond de Place d’Etoile en in de wijk Gemeyzeh. Hier tref je de meeste bars, restaurants en terrasjes aan.

Ondanks haar turbulente geschiedenis, is Beiroet een en al glitter en glamour met chique winkels en dure auto’s in Hamra en een bruisend nachtleven op de Rue Monot: dé ontmoetingsplek bij uitstek voor de Arabische jetset.

Beiroet in Libanon

Culturele hoogtepunten van Libanon

Libanon was het land van kruisvaarders, Ottomanen en Fransen, die van Beiroet het ‘Parijs van het Midden-Oosten’ maakten. Op cultureel gebied is er dan ook ontzettend veel te beleven tijdens een rondreis door Libanon. Libanon telt vijf werelderfgoederen, waaronder Baalbek, het best bewaarde complex van de Oudheid. In het zuiden van het land ligt de prachtige stad Sidon, met haar oude haven en historische souks. Nog zuidelijker, bij de kust ligt Tyrus (Tyre), waar tal van opgravingen gedaan werden. Bij de archeologische site Al-Mina werden resten gevonden uit het Romeinse tijdperk. Een deel van de film Ben Hur werd hier verfilmd.

reizen naar Libanon BaalbekBaalbek

Baalbek is de absolute ‘must-see’ in Libanon. De stad staat vooral bekend om de oude Romeinse ruïnes. Baalbek betekent ‘Zonnestad’ en wordt gezien als een van de meest populaire heiligdommen van de oudheid. De Tempel van Bacchus staat er ook nog steeds zoals de Romeinen hem 2000 jaren geleden hebben achtergelaten.

Mooiste natuurgebieden in Libanon

Veel mensen reizen naar Libanon vooral om de culturele hoogtepunten van het land te bezichtigen. Maar er zijn ook meer dan genoeg natuurlijke bezienswaardigheden om af te reizen naar Libanon.

  • De Qadisha vallei oftewel de Kadisha Vallei in Libanon is een van de meest bekende natuurgebieden van Libanon. De 50 kilometer lange kloof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het mooiste stuk van de kloof zijn de noordelijkste 20 kilometers die naar de Qadisha grot leiden. Hier kom je oude tempels en kerken tegen, enorm veel watervallen en adembenemende uitzichtpunten.
  • Het Horsh Ehden Nature Reserve, in de buurt bij Tripoli, heeft een bijzondere plantenrijkdom, met 35 soorten bomen, waaronder enkele zeer zeldzame zoals de inheemse Ehden melkwikke en de Ciciliaanse den. Ook komen er hier wolven en goudjakhalzen voor.
  • Op 30 minuten rijden van Beiroet vind je de grotten van Jeïta. Ze bevinden zich in het Libanongebergte, niet ver van de blauwe Middellandse Zee. Deze prachtige druipsteengrotten zijn wel zes kilometer diep. Je kunt hier doorheen wandelen of een boottochtje maken over de rivier.
  • De Bekaa Vallei strekt zich uit ten oosten van het Libanongebergte. De vallei, die zich op een hoogte van 1.000 meter bevindt, is door de grote hoeveelheden water erg vruchtbaar. De Bekaa Vallei is het belangrijkste wijngebied van Libanon.
  • De bergketen Anti-Libanon spreidt zich ten oosten van de Bekaa Vallei uit, op de grens met Syrië. De tempels van Baalbek zijn te vinden aan de voet van dit gebergte. De Anti-Libanon is een droog, dor en dunbevolkt gebied, hoewel er in het zuidelijk deel bij Mount Hermon wel wat watervalletjes en rivieren zijn te vinden.

reizen naar libanon faraya

reizen libanon faraya

Foto’s: middenoostenreizen.com

De verfijnde Libanese keuken

De Libanese keuken wordt beschouwd als een van de beste van de (Arabische) wereld. Dit komt doordat veel andere landen invloed hebben (gehad) op de gerechten. Denk aan de Perzen, Koerden en Armeniërs, maar ook de Fransen en Chinezen. Ingrediënten die veel gebruikt worden in de Libanese keuken zijn kikkererwten, munt, lamsgehakt, peterselie, sesamolie, olijven en walnoten. Probeer zeker de mezze: een hele hoop kleine hapjes op een grote schaal. Daarnaast is de Falafel van oorsprong een Libanees gerecht, de overheerlijke gefrituurde balletjes, gemaakt van gestampte kikkererwten of tuinbonen.

Praktische informatie voor reizen naar Libanon

We hebben de belangrijkste informatie en wat handige tips verzameld, voor als je binnenkort gaat reizen naar Libanon.

  1. Hub zegt:

    Hi Martijn,

    Dank voor de handige info en het delen van je ervaringen.

    Ik las dat een visum voor Libanon niet kosteloos is maar aangeschaft moet worden.

    Was dat slechts voor een bepaalde periode of een nieuwe regel? Thanks!

    Mvg,

    Hub

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>