Heet onder de voeten

De vrouw slentert wat heen en weer, maakt een fotootje, tuurt wat over de rand. ‘Het is best warm hier’, denkt ze. De twee mede-toeristen die naast haar staan bevestigen dit. De rook om haar heen doet haar niks. De aandacht die ze zal krijgen van de foto die ze aan het maken is des te meer. Het schip waar ze op staat is zichzelf in rap tempo naar de bodem van Halong Bay aan het werken, maar het doet haar niks.

De vrouw die gehuld in rook achterop het dek staat.

De vrouw die gehuld in rook achterop het dek staat

De voorzichtige rookpluimpjes die uit de achterste raampjes van het grote cruiseschip puften hebben vriendjes gemaakt. Er is iets goed mis met de boot die naast ons ligt aangemeerd. Het is uitstap-tijd dus dat is in principe een goed teken, maar bij de buren mag de versnelling er wel even op. Mevrouw wil nog even een foto maken. Kunnen de opdringerige Vietnamese cruiseschip-medewerkers haar even met rust laten? Een paar anderen vinden een fotootje ook wel een goed idee en voegen zich bij de vrouw.

Lemmingen

Volggedrag kan best handig zijn. Weet je de weg niet, volg de groep. Op zoek naar een gezellig restaurant, volg de groep. Iemand ziet een zeldzaam kikkertje, volg de groep. Maar het kan ook best onhandig zijn, wanneer bijvoorbeeld het schip waar je op staat aan het afbranden is! Gegeven, ik heb ook een foto van de situatie gemaakt. De kade stond vol toeschouwers, gewapend met herinnering-vastleggers; ammunitie voor op het internet. Ik moest daarom ook een foto maken, het volggedrag erend. Maar er was één verschil tussen de kadekijkers en bootkijkers. Wij waren niet in acuut levensgevaar.

Dat leek meer op lemming-gedrag. Een lemming is een soort marmot en leeft in grote groepen. Door een grapje van de natuur volgt de lemming altijd de lemming die voor hem loopt en daarom komt het weleens voor dat een totale kolonie aan lemmingen zichzelf van een klif af stort. Oeps, foutje.

Ongelukken in Halong Bay

Deze boot was trouwens geen geïsoleerd incident. Een simpele zoektocht op Google overspoelt je met headlines van ongelukken in Halong Bay. Dit betekent niet dat elke boot tegen een rots aan vaart en voer wordt voor diepzeeduikers. Elke dag varen er tientallen, al dan niet honderden boten de baai in, dus de meeste tochten gaan gewoon goed. Dit is geen relaas om niet naar Halong Bay te gaan, want het is prachtig, maar let wel goed op welke tour je boekt. Voelt een tour sketchy? Ga dan op je gevoel af en kies een van de tientallen andere. Of is de tour te goedkoop om waar te zijn? Dan moet er ergens op bezuinigd zijn want ze moeten toch winst maken. Neem niet de kans dat het de veiligheid is waar op is bespaard, want het is immers ook jouw veiligheid. Je hoeft niet panisch elke plank te checken of die wel goed genoeg dichtgetimmerd is, maar wees niet naïef.

Evacuatie

Een voor een springen de ramen met een luide knal uit de zijkant van het schip. Ze kunnen de warmte en druk van binnen niet meer aan. De eerste vlammen beginnen zichtbaar aan het dek van de boot te likken maar nog steeds drentelt de vrouw heen en weer over de achterkant van het schip. Mijn melancholie ziet hier de perfecte metafoor voor de mensheid in. De vloer die haar scheidt van een vlammenzee kiest zij uit om op te gaan staan. De wereld fikt onder ons af en wij zijn de ramptoerist.

Heet onder de voeten - Ongelukken Halong Bay

De vrouw staat er nog steeds

Aan de voorkant is inmiddels lichte paniek uitgebroken, want er is daar geen trap waar ze afkunnen. De gemiddelde cruiseschip-toerist is niet de meest atletische in zijn soort dus de afdaling gaat wat traag. Hierdoor vormt er een opstopping die er voor zorgt dat mensen eieren voor hun geld kiezen en het water van de baai prefereren boven rustig in de rij te gaan staan. De vrouw heeft zich inmiddels achteraan in de rij aangesloten.

Disney

Dat van die lemmingen klopt trouwens niet. Disney heeft dit verzonnen en in 1958 laten zien in een documentaire om ‘goede tv’ te maken. Het is hierna door Jan en alleman overgenomen en veel mensen geloven er nu heilig in. Ik hoop daarmee dat wij geen Disney-lemmingen zijn; blind achter elkaar aanlopend zonder zelf na te denken. En ook hoop ik dat de metafoor stand houdt, de vrouw heeft het namelijk, net als alle andere bootgangers, zonder schade overleefd.

Tekst en foto’s: Vincent Siderius

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>