Rondreis Belize – de highlights

Belize is een ongelooflijke bestemming. En wonderwel nog niet platgelopen door toeristen. Voor nu blijft het relatief onaangeroerd met slechts 250.000 bezoekers per jaar. We hebben alle districten van het land doorkruist en kunnen concluderen dat Belize een schitterend land is. De verscheidenheid aan ervaringen is eindeloos. Weelderige ongerepte jungle, prachtige Maya ruïnes, helderblauw water met witte zandstranden en enkele van de beste duikplekken ter wereld. In Belize kun je het allemaal ervaren. Hierbij de highlights van een rondreis door Belize! Maak je klaar om te ontdekken wat Belize allemaal te bieden heeft!

Het kleine Belize, ongeveer half zo groot als Nederland, is het jongste land van Midden-Amerika. Hoewel Belize klein is, is het toch ongekend divers. Het vormt een mengelmoes van culturen en landschappen. Van de felblauwe Caraïbische zee met paradijselijke eilanden (de zogenaamde ‘cayes’) en het schitterende koraalrif met de beroemde ‘Great Blue Hole’, tot de groene jungle in het binnenland vol met oude Maya-ruïnes. Belize was ooit een Britse kolonie, bekend als Brits Honduras, en daarom is de eerste taal ook Engels. Dat maakt het heel gemakkelijk om in gesprek te komen met de lokale bevolking. Tijdens ons verblijf van twee weken hebben we veel interessante mensen ontmoet. Zowel locals als expats, die Belize jaren geleden hun thuis hebben gemaakt. De diversiteit van het kleine landje is enorm, waardoor een rondreis Belize echt een aanrader is!

Belize: Small country. Big adventure.

Belize: Small country. Big adventure.

Rondreis Belize

Reizen door Belize is relatief gemakkelijk en onderdeel van het avontuur zelf. Begin in het noorden voor een eerste kennismaking met de prachtige natuur en de oude Maya-cultuur. Het gebied omvat uitgestrekte bossen, moerassen, lagunes en graslanden. Vogelaars kunnen hun hart ophalen in het zogenaamde heiligdom van “Crooked Tree Lagoons”. Vervolg je reis naar het Cayo District in het westen van Belize. Hier maak je kennis met de dichtbegroeide jungle, slaap je in een bijzondere accommodatie, bewonder je de archeologische wonderen van de Maya’s en spot je flora en fauna in de omliggende natuur. Na deze echte jungle-ervaring is het tijd voor het zuiden. Hier vind je landinwaarts het Mayagebergte en langs de kust prachtige stranden. Relaxen in je hangmat, grotten ontdekken, ongerepte jungles en hoge watervallen verkennen. Maar dit is ook dé place-to-be voor een duik- of snorkeltrip. Heb je nog niet genoeg van die Caribische sferen? Vertrek dan voor een paar nachtjes naar Ambergris Caye of Caye Caulker. Door de relaxte sfeer, de langgerekte stranden en tropische setting waan je je werkelijk in een paradijsje!


Reis rond! Echt, het land is nog zoveel interessanter wanneer je alle verschillen en tegenstellingen ziet! Het rif met de tropische eilandjes erlangs is prachtig, maar sla die binnenlanden echt niet over!

Het noorden van Belize – Orange Walk

Naar Belize vliegen is prijzig en wij volgden het voorbeeld van veel Amerikanen. Via Cancun kun je in 8,5 uur voordelig met de bus naar Belize City reizen. Onderweg kun je mooie plaatsen meepakken, als Tulum en Bacalar. Geen tijd voor een paar dagen Mexico? Dan kun je ook door vliegen naar Belize City. Alternatief: Guatemala City. In 8 uurtjes kun je met de bus naar Rio Dulce in het oosten, vanwaar je een bootje kunt pakken naar Livingston en door naar Punta Gorda (in het zuiden van Belize).

Wij komen per bus vanuit Mexico (Tulum) Belize binnen via het grensplaatsje Santa Elena. Eerste stop na de grens: Orange Walk. Komende vanuit Mexico, is dit het perfecte plaatsje om de eerste dagen in Belize door te brengen. Het stadje Orange Walk ligt aan de Northern Highway (de doorgaande weg tussen Mexico en Belize City) en is de toegangspoort tot een van de grootste, best bewaarde en mooist gelegen Maya-sites van Belize. Vanuit het dorpje Tower Hill, vlakbij Orange Walk, kun je met de boot naar de archeologische opgravingen van Lamanai. Hoewel je er ook met de auto kunt komen, raden wij je aan zeker in de voetsporen van de vroegere Maya’s te treden. Veertig kilometer met de boot, zo tot aan Lamanai.

River Safari naar Lamanai

De boottocht over de Rio Nuevo duurt zo’n anderhalf uur en is ontzettend mooi; een unieke kans om meer van de uitgestrekte natuur te zien. Je vaart dwars door moerasvlakten met indrukwekkende bossen en vanuit de boot zie je bultkrokodillen, schildpadden, apen, leguanen en allerlei vogels. Onderweg kom je langs een mennonieten dorp, verder waan je je compleet in niemandsland. Lamanai werd eeuwenlang door de Maya’s bewoond (meer dan 3.000 jaar!) en tot op heden is er slechts een handvol ruïnes uitgegraven. Het complex wordt omringd door een schitterend tropisch regenwoud vol kleurrijke vogels en brulapen. Als je met de boot naar Lamanai gaat, krijg je vaak automatisch een gids mee. Heb je die niet en wil je toch meer weten over de vele gebouwen en de geschiedenis van de Maya’s? Dan kun je ook bij de ruïnes zelf een gids huren. Vanwege de moeilijke bereikbaarheid zie je weinig toeristen in Lamanai. Sowieso worden de Maya-steden in Belize nog niet overspoeld door toeristen. En dat is best bijzonder als je nagaat hoe indrukwekkend het is.

Blijf je nog een dag in de regio? Huur een kano of maak een boottocht met een gids door het Crooked Tree Wildlife Sanctuary en je spot gegarandeerd talloze bijzondere vogelsoorten.

Lamanai Landings

Lamanai Landings Hotel

vertrekpunt lamanai

Lamanai Landings is het vertrekpunt van de River Safari naar Lamanai

Maya stad Lamanai

Welcome to Lamanai

Mask Temple Lamanai

Mask Temple – versierd met een stenen masker van een oude Maya koning

De Hoge Tempel (Structure N10-43) - High Temple Lamanai

Beklim de Hoge Tempel (Structure N10-43) voor een mooi uitzicht over de ruïnes van Lamanai en het schitterende regenwoud

Jaguar Temple Lamanai - Structure N10-9

De Temple of the Jaguar is indrukwekkend, maar de natuur rondom het complex is misschien nog wel mooier

Brulapen Belize

Geschreeuw van brulapen zorgt voor het besef dat je echt midden in de jungle bent

Belize City – vertrekpunt cayes

Belize City is de grootste stad van het land en de enige stad met een internationaal vliegveld; Philip S. W. Goldson in Ladyville. Daarnaast komen reizigers er vooral omdat vanaf Belize City, ook wel bekend als Puerto Valiz, de ferry naar de cayes vertrekt. Ondanks dat Belize City tal van smalle straatjes uit het koloniale tijdperk heeft weten te behouden, en enkele prachtige karakteristieke gebouwen, waaronder de kathedraal en haar postkantoren, wordt de stad vaak overgeslagen door toeristen, omdat delen van Belize City als gevaarlijk worden bestempeld. Vooral in de buitenwijken van Belize is veel criminaliteit van bendes. Veiligheid is, net als in heel Midden-Amerika, een aandachtspunt. In Belize kun je relatief veilig rondreizen in grote delen van het land, maar let extra goed op in Belize City. Mocht Belize City je eerste stop zijn om de omgeving te gaan verkennen, dan is een hotel net buiten de stad zoals het Black Orchid Resort ideaal. Gratis airport transfers en in een veilige omgeving.

Black Orchid Resort, Burrell Boom

Black Orchid Resort in Burrell Boom

Rondreis Belize

Huur in Belize City een auto voor je rondreis door Belize, en lever deze weer in voordat je aan het einde van je reis de cayes voor de kust van Belize City bezoekt. De watertaxi van Belize City naar Caye Caulker neemt ongeveer drie kwartier in beslag, voor San Pedro komt daar nog eens drie kwartier bij. Er is vervolgens weer een directe ferry tussen de eilanden en Chetumal (Mexico). Je kunt de cayes natuurlijk ook je eerste stop maken -als je niet van plan bent door te reizen naar Mexico-, want Belize City Airport ligt niet ver van de ferry terminal.

Bussen rijden wel in Belize, maar met twee kleine kinderen en bagage klinkt lokaal reizen altijd leuker dan het is. Volle bussen, geen koeling en de bus stopt natuurlijk niet op jouw specifieke bestemming. Of hij stopt helemaal niet, omdat hij vol is en jij daar staat met vier personen plus bagage. Dus hebben we een auto gehuurd via Car One Rental in Belize City. Gratis twee kinderzitjes en een koelbox erbij, we zijn opgehaald bij ons hotel in Burrell Boom en bij retour weggebracht naar de ferry terminal. Dat is pas service!

Weinig tijd om over land te reizen? Dan kun je met Tropic Air ook binnenlandse vluchten boeken, naar meer dan tien bestemmingen. Gemakkelijk en al een uitje op zich, want de kleine vliegtuigjes vliegen laag en je kunt dus veel zien.

Tropic Air Belize

Tropic Air heeft een vloot van 15 lichte vliegtuigen

Belize watertaxi - ferry naar de cayes

Belize watertaxi – ferry naar de cayes

Car One Rental - free carseats

Huurauto met gratis autostoeltjes en een koelbox

Zelf rijden in Belize

Het hebben van een huurauto is echt een pluspunt in Belize. Je komt op plaatsen die niet gemakkelijk per bus kunnen worden bezocht, en hoewel huurprijzen niet goedkoop zijn, bespaar je voldoende doordat je dure tours kunt vermijden. Voor onze Dodge Avenger 2WD betaalden wij 60 US$ per dag, inclusief belasting en verzekering. Een 4WD kan handig zijn na een periode van zware regenval, maar in het droge seizoen zijn zelfs binnenwegen over het algemeen begaanbaar zonder vierwielaandrijving, mits de auto voldoende bodemvrijheid heeft.

Er zijn drie verharde wegen in Belize; de Philip Goldson Highway (de Northern Highway die tussen de Mexicaanse grens en Belize City loopt), de George Price Highway (de Western Highway tussen Belize City en de grens met Guatemala), en de Hummingbird Highway (die naar het zuiden van Belize leidt). Deze hoofdwegen zijn van goede kwaliteit, maar vooral in het zuiden zijn veel wegen onverhard en hobbelig. Buiten de hoofdroutes is de bewegwijzering matig. Tip: ga je naar of kom je vanuit het zuiden, rijd dan over de Hummingbird Highway via Belmopan en pak niet de Coastal Highway! De Manatee Highway, zoals de weg heet tussen Dangriga en Mahogany Heights, is niet verhard en vol met kuilen.

Vermijd indien mogelijk de Manatee Highway

Vermijd indien mogelijk de Manatee Highway

Hummingbird Highway Belize

Rijd beter over de mooie Hummingbird Highway via Belmopan

Uno Gas Station langs de Southern Highway

Uno Gas Station langs de Southern Highway

Brodies Supermarket in Belize City

Brodies Supermarket

Supermarkt Belize

Belize Zoo – een must

In Belize City kun je nog even boodschappen bij een typische Amerikaanse supermarkt, bijvoorbeeld Brodies. Grote supermarkten zoals wij die kennen zul je verder weinig tegenkomen in Belize. Wij starten onze roadtrip richting het westen. Onderweg naar het westen -op een klein uurtje van Belize City- is de Belize Zoo een absolute must! ‘s Werelds coolste kleine dierentuin, qua grootte vergelijkbaar met Artis. Het bijzondere aan deze dierentuin is dat er geen ijzeren hekken staan en de ruige natuur zoveel mogelijk intact is gelaten. Een eersteklas voorbeeld van zoo immersion; een dierentuinomgeving die bezoekers het gevoel geeft in de leefgebieden van de dieren te zijn. Midden in de tropische savanne.

Er leven enkel inheemse diersoorten, waaronder jaguars, tapirs, leguanen, slangen, apen en allerlei vogels, zoals de toekan en de ara. Sommige dieren zijn opgenomen omdat ze wees zijn, anderen zijn gered uit de jungle en weer anderen zijn ‘gewoon’ geboren in de zoo. Geen van de dieren is uit het wild gehaald! De meeste diersoorten in de dierentuin zijn zeldzaam of bedreigd, zodat ze in The Belize Zoo fungeren als ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Er is ook een educatiecentrum, zowel bedoeld voor locals als toeristen.

The Belize Zoo

The Belize Zoo, aan de Western Highway

jaguar belize zoo

De Belize Zoo

Geen van de dieren hier is gevangen genomen en elk dier heeft een verhaal

Belize Zoo jaguar en krokodil

Deze jaguar heeft de mensen gevonden. Spot jij de krokodil?

Gandhi: The greatness of a nation can be judged by the way its animals are treated

De ruige natuur is zoveel mogelijk intact gelaten

San Ignacio – backpackersstadje

Vlakbij de grens met Guatemala ligt San Ignacio, veruit de bekendste plaats in het westen van Belize. Het is een kleurrijk stadje waar veel gebeurt. Hoewel het nog steeds vrij authentiek en ongerept aanvoelt, trekt het wel toeristen aan vanwege de vele activiteiten, bezienswaardigheden en avonturen in de omgeving. Dit is ook de enige plek in Belize waar we andere reizigers met kleine kinderen tegen zijn gekomen. Het stadje is goed bereikbaar per auto en bus. Vanuit Belize City pak je de Western Highway; de reis via hoofdstad Belmopan duurt zo’n 2 à 2,5 uur.

Bezoek de dagelijkse markt in San Ignacio, een unieke kans om het leven in Belize te ervaren. Van mennonitische boeren tot inheemse ambachtslieden, iedereen gebruikt de San Ignacio-markt om heerlijk lokaal fruit, groenten, medicinale kruiden en handgemaakte kleding te verkopen. Perfect voor souvenirs, handwerk en heerlijke lokale gerechten. Net voorbij de markt ligt het hart van de stad, Burns Avenue, vol met restaurants, winkels en wat bars. Een uitstapje naar de markt gevolgd door een kopje koffie bij Hode’s Place is perfect voor families. Daar spelen de kinderen in een grote speeltuin terwijl papa en mama genieten van een drankje op het terras.

San Ignacio letters

san ignacio, toeristhub Belize

San Ignacio

san ignacio markt

Een uitstapje naar de markt

hodes place san ignacio

… gevolgd door een kopje koffie bij Hode’s Place

Het westen van Belize – Cayo: avontuur gegarandeerd

San Ignacio is het vertrekpunt voor vele activiteiten. Zo vind je er de archeologische wonderen van de Maya’s (Caracol, Xunantunich, Cahal Pech, El Pilar en de offerplaats Actun Tunichil Muknal), nationale parken, botanische tuinen en vlinderboerderijen. Ook de prachtige natuurreservaten Chaa Creek en Mountain Pine Ridge zijn dichtbij. Diep in de jungle kun je raften, ziplinen, caven en tuben tot je volledig moe gestreden bent en dan nog zul je maar een klein deel van al het natuurschoon bewonderd hebben. De ATM (Actun Tunichil Muknal) grot en de Rio Frio Cave en Rio on Pools zijn ook echte hoogtepunten!

Green Iguana’s

In het San Ignacio Hotel kun je het Leguanen project bezoeken. Hier worden groene leguanen opgevangen en verzorgd. Een deel van de reptielen wordt weer uitgezet in de natuur als ze sterk genoeg zijn. Hier kun je de leguanen voeren en zelfs beethouden! Erg leuk en leerzaam, ook voor kinderen.

groene leguaan san ignacio

The Green Iguana Conservation Project

Green Iguana Conservation Project

Hier kun je de leguanen voeren en zelfs beethouden!

Belize Iguana Project - San Ignacio Resort Hotel

Spot jij de enorme leguaan in deze prachtige omgeving?

Maya complexen

De ruïne Cahal Pech ligt op slechts een paar minuten van de stad San Ignacio. Het is een van de kleinere sites, de perfecte maat om met kleine kinderen te verkennen. Ondanks dat we met twee jonge kinderen reizen, hoeven we niet per se de gemakkelijkste en meest toegankelijke plekken te bezoeken. Xunantunich ligt op 10 kilometer van de stad, verscholen in de jungle. Om er te komen rij je de Western Highway richting de grens met Guatemala en vaar je de Mopan over met een klein pontje. Xunantunich is indrukwekkend, mysterieus en fascinerend. De opgravingen en de natuur zijn met elkaar verweven. Er leven honderden soorten vogels en de junglegeluiden -met name de krijsende brulapen- maken de beleving compleet.

De ruïnes mag je nog beklimmen en de enige toekijkers zullen wat howler monkeys uit de hoge bomen die deze oude stad zo goed verstoppen zijn. Een immens bijzondere ervaring en tevens tekenend voor het toerisme in Belize. Hier heb je echte hotspots nog gewoon voor jezelf!

Xunantunich: de mooiste Maya-ruïne in Belize

Xunantunich: de mooiste Maya-ruïne in Belize

Xunantunich Visitor Center

Xunantunich Visitor Center

Hand-cranked ferry over de Mopan rivier

Hand-cranked ferry over de Mopan rivier

Xunantunich diende als het Maya ceremoniële centrum

Xunantunich diende als het Maya ceremoniële centrum

Tip: klim naar El Castillo (het kasteel) en geniet van het enorme uitzicht over de boomtoppen van Belize en Guatemala

Tip: klim naar El Castillo (het kasteel) en geniet van het enorme uitzicht over de boomtoppen van Belize en Guatemala

Xunantunich: een hoogtepunt van je rondreis Belize

Eeuwenoude Maya ruïnes bij Xunantunich

Butterfly Farm

In Chaa Creek hebben ze hun eigen Blue Morpho Butterfly Farm. Een bijzondere vlinder met die doordringende blauwe kleur! We zagen er zelfs enkele uit hun pop komen. Onze kinderen vonden het geweldig. Chaa Creek biedt ter plaatse tal van hikes en excursies, zoals paardrijden door de jungle en kanotochten over de Macal. Chaa Creek is een prachtig resort op een klein half uurtje rijden van San Ignacio. Het is onvoorstelbaar hoe zo’n prachtige authentieke plek opgebouwd is midden in de jungle. Er zijn geweldig mooi ingerichte cabanas, glamping huisjes en super luxe villa’s. Een infinity pool, bubbelbad, buitendouche en verschillende ligbedden om te genieten van het uitzicht. Van prachtige toekans in de tropische tuin tot leguanen die in de bomen klimmen. Je kunt hier overnachten of Chaa Creek gewoon bezoeken; er is genoeg te doen, vooral met kinderen.

De Blue Morpho Butterfly Farm

The Belizean Blue

Chaa Creek vlinderboerderij

Blue Morpho Butterfly Farm

The Belizean Blue can be observed during every stage of their life cycle

De levenscyclus van de vlinders

Chaa Creek National History Center

Chaa Creek National History Center

Chaa Creek National History Center

Chaa Creek National History Center

chaa creek restaurant

Lunch in Chaa Creek

The Hummingbird Highway – Stann Creek District

Voor de afwisseling kun je vervolgens doorreizen naar het zuiden over de prachtige Hummingbird Highway. De natuur varieert van bergen tot jungle; de uitzichten zijn fenomenaal. Onderweg passeer je enkele kleine dorpjes, maar vooral nationale parken en watervallen. Deze weg leidt je via het Stann Creek District naar Toledo; het leefgebied van de Garifuna, een van de originele indianenstammen uit het land. Als je tijd hebt, kun je onderweg de fabriek bezoeken waar de sauzen van Marie Sharp’s worden gemaakt. In Mayflower Bocawina NP kun je geweldig wandelen, ziplinen en abseilen van de Antelope waterval. Er is een pad langs verschillende Maya-sites en watervallen midden in de jungle, waar je ongestoord kan zwemmen. In Cocksomb Basin Wildlife Sanctuary is het enige officiële jaguar-reservaat ter wereld te vinden. Hier beklim je steile hellingen vol met orchideeën en bromelia’s en hike je langs watervallen. Eén van de hoogtepunten van Belize voor natuur- en wildlife liefhebbers.

Het zuiden van Belize – Toledo District

Bij Planencia rij je het Toledo District in, dat ook weer een mix biedt van cultuur en avontuur. In het zuiden van Belize kwamen we nauwelijks andere toeristen tegen. We sliepen hier in een prachtige lodge in de jungle. We genoten van hele dagen in de natuur zijn. Je kunt er tuben door grotten, picknicken bij de Rio Blanco Falls, vogels spotten in Aguacaliente Wildlife Sanctuary en met een gids op zoek naar grotten, zoals de Hokeb Ha Cave, de Tiger Cave en de Laguna Cave. Dangriga en Hopkins geven je een inkijkje in de Garifuna cultuur. Bezoek oude Maya-steden en de huidige Maya-dorpjes. Leer chocolade maken bij Ixcacao of de Cotton Tree Chocolate Factory, bezoek de Living Maya Experience of een Garifuna-drumschool. Tip: ga op weg naar de Maya-site Lubaantun zeker langs bij The Chaos Oasis. Een uniek project, het eerste zogenaamde earthship in Belize. Een volledig zelfvoorzienend gebouw, opgebouwd uit recyclebare materialen zoals blikjes, flessen en afgedankte autobanden. Pittoreske vissersdorpjes en hagelwitte stranden maken dit een perfecte locatie om een avontuurlijke reis door Belize heerlijk af te sluiten, of om op een bootje te stappen richting de atollen of de Outer Cayes om te genieten van die fenomenale kustlijn die Belize heeft!

Onze achtertuin - The Farm Inn

Onze achtertuin bij The Farm Inn

Must see: het earthship van Chaos Oasis

Must see: het earthship van Chaos Oasis

Recycle Belize

75% van het huisafval is recyclable, maar in Belize wordt vrijwel niets gerecycled. Behalve hier!

The Chaos Oasis Belize

The Chaos Oasis Belize

Overnachten bij The Chaos Oasis

Je kunt hier zelfs slapen!

Een dorpje in het zuiden van Belize

Een dorpje in het zuiden van Belize

Leer chocolade maken bij Ixcacao

Leer chocolade maken bij Ixcacao

Het zuiden van Belize is het niet-toeristische deel van Belize

Het zuiden van Belize is het niet-toeristische deel van Belize

Pittoreske vissersdorpjes en hagelwitte stranden met palmen maken het zuiden een perfecte locatie om een avontuurlijke reis door Belize heerlijk af te sluiten

Ontspannen op de Cayes

Last but not least, de cayes! Voor de kust van Belize liggen drie atollen en het op een na grootste koraalrif ter wereld. Langs het rif liggen honderden tropische eilandjes. Bekendste zijn Ambergris Caye en Caye Caulker. Ambergris Caye is het grootste eiland van Belize en werkt als een magneet op toeristen. Backpacklieveling Caye Caulker is het iets goedkopere eiland van Belize.

Voordat we terugkeren naar Mexico willen we natuurlijk de eilanden bezoeken om het wereldberoemde Belize Barrier Reef te zien en om wat ontspannende strandtijd te hebben. Veel mensen zeggen dat San Pedro behoorlijk toeristisch is, maar dat hebben we niet zo ervaren. We verbleven een half uurtje buiten de stad in het prachtige Victoria House Resort. Het is de ideale locatie om binnen enkele minuten prachtige snorkelplekken te bezoeken. Snorkelen tussen scholen tandbaars, snapper en soms barracuda bij het Hol Chan Marine Reserve, het minder drukke Mexico Rocks of met verpleegstershaaien, pijlstaartroggen en schildpadden bij Shark Ray Alley. We huurden ook een fiets. En een golfkarretje. Maar we brachten onze dagen vooral door met zwemmen, ontspannen, lekker eten en slapen! Ga je vooral ook te buiten aan de heerlijke verse vis die hier overal geserveerd wordt! En drink een ijskoude Belekin als afsluiting van je rondreis Belize. Het echte paradijsgevoel in de Caribbean!

Aankomst Ambergris Caye met water taxi

Aankomst Ambergris Caye met water taxi

Zwemmen bij Victoria House Ambergris Caye

Zwemmen bij Victoria House

Je rondreis Belize in stijl afsluiten bij Victoria House, Ambergris Caye

Victoria House – de droom van elke vakantieganger

Victoria House - witte stranden met palmen op Ambergris Caye

Witte stranden met palmen op Ambergris Caye

Ambergris Caye - een echte Caribische speeltuin

Ambergris Caye – een echte Caribische speeltuin

  • Hoi Astrid,

   Jazeker, het is echt puur genieten in Belize! Maar wel duur. Wij hebben tijdens onze rondreis van 2 weken door Belize zo’n € 2.500 uitgegeven, zonder verblijfskosten!

   Qua kosten zit je op € 1.400 voor 11 nachten in de genoemde hotels, en dan komt daar nog een hééleboel bij als je ook 3 nachten in het Victoria House Resort wilt verblijven. Denk aan een verdubbeling van de kosten. Eten doe je vaak bij je accommodatie, waardoor er voor ons vieren al zo’n € 1.000 bovenop de hotelrekeningen kwam.

   Voor vervoer moet je denken aan minimaal 500 euro voor de huurauto, de bus is veel voordeliger. Benzine is iets goedkoper dan in Nederland, iets van € 1,30 per liter. De prijs van de ferry naar de cayes valt mee (15US$), maar de internationale ferry is ook aardig aan de prijs ($55USD). De verplichte departure fee bedraagt 20US$ of 40BZ$ per persoon (cash only!).

   Ik heb een en ander uitgesplitst voor wat betreft de verdeling van de kosten, dan kun je zien waar je zelf eventueel wat zou kunnen besparen of wat je liever anders zou doen.

   Hotels + eten:
   2 nachten Lamanai Landings = 375 euro
   1 nacht Black Orchid Resort = 83 euro + aanvullend 80 voor eten
   4 nachten Maya Mountain Lodge = 325 euro + aanvullend 135 voor eten
   2 nachten The Lodge at Big Falls = 350 euro + aanvullend 180 voor eten
   2 nachten The Farm Inn = 300 euro + aanvullend 115 voor eten
   3 nachten Victoria House = minimaal 1000 euro + aanvullend 300 voor eten

   Vervoer:
   ADO bus Tulum – Orange Walk (612 Mex. peso’s, de helft voor kinderen van 5-12) = 70 euro
   Huurauto via Car One Rental Belize = 485 euro
   Ferry Belize City-Ambergris Caye ($15.00 US one way, de helft voor kinderen van 5-10) = toch 30 euro betaald (2 volwassenen)
   San Pedro Water Jets (San Pedro-Chetumal 55US$) = 190 euro

   Belize departure fee (2x 40 Belizian dollar) = 35 euro

   Overige kosten bestaan uit boodschappen en tanken: 500 euro (per creditcard betaald)
   En we hebben gepind en uitgegeven: 500 euro (onder meer excursies en diverse maaltijden)

   Goedkope excursies, wanneer je er zelf heen rijdt, zijn Xunantunich (2x 10 BZ$) = 10 euro, Chaa Creek nature trail & butterfly farm (22,52 BZ$) = 10 euro en voor de Iguana Tour bijvoorbeeld betaal je $9USD per volwassene.

   Mocht je serieus overwegen naar Belize te reizen, help ik je graag meedenken!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>