Go slow in Caye Caulker

Toen ik van de boot kwam, fietste een rastaman voorbij en riep (met zo’n vet Jamaicaanse accent) naar de nieuwe lading toeristen toe: we are the kids of the generation!!! Je voelt het meteen: dit is een eiland waar niets hoeft en alles kan.

Caye Caulker is het meest gekende eiland van Belize. Het is namelijk makkelijk toegankelijk vanuit Belize (Belize city) en Mexico (Chetumal) en is omgeven door het Barrièrerif van Belize, een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Het is het soort eiland waar iedereen wel een paar dagen op vakantie wil: je bent een nieuw persoon als je teruggaat. Naast genieten op het eiland zelf, is Caye Caulker ook bekend om zijn snorkelen en duiken.

Caye Caulker centrum

Caye Caulker centrum

Verblijf

Op Caye Caulker is voor elk wat wils: hostels voor backpackers, AirBnB’s voor mensen die er langere tijd willen blijven of luxueuze hotels wat verder weg van de massa voor degene met een groter budget. Ik verbleef in Yuma’s house en ja, het staat niet voor niets op nummer 2 op Tripadvisor. Deze plek heeft gewoon alles wat ik zoek in een perfect hostel: de locatie is om bij weg te dromen (het ligt vlak aan het strand met een eigen steiger waar je kan genieten in één van de hangmatten), het is er schoon en het heeft twee goed uitgeruste keukens. Als backpacker is het misschien wat prijzig, maar dat heb je er gewoon voor over. Verschiet niet: Belize is duur in het algemeen.

Hostel Caye Caulker

Hostel Caye Caulker

Het eiland

Op verschillende plaatsen kan je fietsen huren om het eiland te verkennen. Het is echter helemaal niet groot, dus in een paar uur heb je het ook te voet gezien. Naast hotels en de chiquere restaurants die op het strand te vinden zijn, zijn er ook tal van steigers. Bijna elk hotel of huis heeft zijn eigen stijger. Dit is de ideale plek om te genieten van een boek, eens te plonsen in de zee of pelikanen te bestuderen die op zoek zijn naar vis (ik heb nog nooit zoveel pelikanen gezien). Weg van het strand vind je de gekleurde lokale huisjes, supermarkten (die vooral uitgebaat zijn door Chinezen) en ook nog wat restaurants.

Strand Caye Caulker

Strand Caye Caulker

De place to be is The Split, wat helemaal rechts ligt op het eiland. Bij the Split, “de scheiding”, vind je de Lazy Lizard, een populaire bar voor zowel de locals als de toeristen met een goede happy hour van 17 tot 18. Later op de avond wordt er verder gefeest in de sport bar en ben je nog niet uitgefeest: om 12 uur moet de sport bar dicht en verhuist iedereen naar de reggae bar.

Als je zin hebt in verse vis, kan je op zoek naar de lokale vissers in de “haven”. Zij komen meestal rond een uur of 4 terug met hun vangst en hier kan je rechtstreeks van hen vis kopen. Het is ook een ideale spot om van de zonsondergang te genieten.

Activiteiten

Op het eiland zijn tal van tourorganisaties. De meeste bieden dezelfde activiteiten aan tegen gelijkaardige prijzen. Moeilijk dus om te kiezen welke de juiste is. Met een groepje van het hostel hebben we bijna elke afgelopen en besloten uiteindelijk onze snorkeltour te boeken bij Scuba Sensation. Waarom? Allereerst vinden ze de bescherming van het koraal zeer belangrijk. De vissen worden niet gelokt met voedsel of vastgepakt om ermee op de foto te gaan. Ten tweede ben je maximaal met 6 personen op een boot, een groot verschil met de boten die zo’n 25 toeristen meenemen, die elk een reddingsvest aanhebben. Twee grote pluspunten dus!

Snorkelen Caye Caulker

Snorkelen Caye Caulker

Ik snorkelde enkel bij het rif, niet bij de Blue Hole waarvoor Caye Calker zo befaamd is. Ze vragen gewoon veel geld: rond de 170 dollar, afhankelijk van organisatie. Voor een snorkeltour daarentegen betaal je 140 voor een hele dag.

Maar wat mij het leukste lijkt om de Blue Hole te bewonderen (en jammer genoeg kreeg ik deze tip van mijn buurmeisje op de boot op de terugweg naar Belize city – bummer!)? Elke dag vliegt een propellervliegtuigje uit en die toont je de pracht van de Caraïbische zee rond Belize. Zo’n tocht voor vier personen kost 190 dollar en duurt twee uur. Toen ik de foto’s zag, wawww! Een van de weinige dingen waarvan ik spijt heb dat ik dat niet heb gedaan. Wil je voorkomen dat je zulke pareltjes mist? Stel je reis dan samen met hulp van een local! Veronique kent alle pareltjes!

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>