Gebruik de Blue Dollar in Argentinië

Je hebt het vast al eerder gehoord of gelezen in mijn blog over Buenos Aires, maar het gaat niet goed met de economie van Argentinië. Hierdoor is de peso heel weinig waard op het moment en daardoor is de ‘blue dollar’ ontstaan. Wil je graag goedkoop reizen in Argentinië? Dan is de blue dollar je beste vriend!

Hyperinflatie

De koers wijzigt eigenlijk non stop, maar op dit moment (januari 2023) staat €1,- gelijk aan 189 pesos. Toen wij negen weken geleden Argentinië binnen kwamen (eind oktober 2022), was dit nog 155 pesos, dus het wordt er nog zeker niet beter op voor de Argentijnen. Toch kunnen wij als buitenlanders meer pesos krijgen voor diezelfde euro. Ze willen hier graag dollars of euro’s, omdat die op dit moment niet de waarde verliezen zoals de Argentijnse pesos (ARS) dat al jaren wel doen.

Een mooi artikel van La Nacion (in het Spaans) over de hyperinflatie vind je hier.

Blue dollar

De blue dollar maakt je vakantie in Argentinië vele malen goedkoper, want er is een enorm verschil tussen de officiële wisselkoers en de blue dollar. In feite betaal je door de blue dollar te gebruiken de helft van de prijs. Ofwel: je verdubbelt je de waarde van je geld. Met de blue dollar kan dat, mits je contant kan afrekenen!

De officiële wisselkoers eind 2022 voor Argentijnse peso naar euro is 189, maar de ‘blauwe euro’ is 350 peso waard, dus bijna het dubbele. Als je rekeningen betaalt met een buitenlandse bankpas of creditcard, betaal je het officiële tarief, maar als je contant in pesos betaalt, is dit de ‘blue rate‘. Het is dus de informele naam die wordt gegeven aan de Amerikaanse dollarbiljetten en onze Eurobiljetten die circuleren tegen een wisselkoers die veel hoger is dan die van de officiële Argentijnse peso. Het maakt (op dit moment) voor de koers niet uit of je dollars of euro’s omwisselt.

Op dit moment is er ook al een aantal banken die de blue dollar koers, of bijna de blue dollar koers, via de credit- of debetkaarten berekent. Je krijgt dan een aantal dagen na de afschrijving een deel terug op je rekening. Helaas konden wij dit niet uit eigen ervaring nog testen voor jullie, omdat we inmiddels Argentinië uit zijn.

argentijnse pesos

De verschillende briefjes en munten van de Argentijnse pesos

Blue rate

Je kunt niet de bank binnenlopen en om de blue rate vragen, dus hoe verander je je euro’s of groene dollars in blauwe? De meest simpele manier is dus om euro’s (het liefst briefjes van 50) mee te nemen naar Argentinië en te wisselen bij een Argentijns wisselkantoor (niet bij een officiële bank, want dan krijg je de normale koers!). Of je wisselt je contanten bij een van de geldwisselaars, ook wel ​​bekend als arbolitos (boompjes) omdat ze de hoofdstraat waar de banken zijn vaak sieren.

Wie zich daar niet prettig bij voelt of wie maar weinig contante euro’s en dollars op zak heeft en toch met pesos wil betalen in Argentinië, kan zijn geld het beste halen bij Western Union. Deze bank biedt een hele goede koers aan bij het verzenden van jouw euro’s naar Argentinië. Op dit moment krijg je namelijk voor €1,- bij Western Union maar liefst 350 pesos.

Hoe werkt Western Union?

  • Downloaden app
  • Allereerst vinden wij de app van Western Union heel handig, dus we raden aan om deze te downloaden en via de app alles te regelen.

  • Account aanmaken
  • Vervolgens maak je een account aan binnen de app. Dit spreekt voor zich. Volg simpelweg de stappen die de app aangeeft en zo heb je in een mum van tijd een eigen profiel.

  • Account verifiëren
  • Wanneer je je account niet geverifieerd hebt, kun je maar tot een bepaald bedrag ophalen. Je account kun je op twee manieren verifiëren, namelijk via het openen van de app van je bank of via een brief die je ontvangt. Helaas werkt het openen van de app van je bank vaak niet via je mobiele telefoon. Dit lukt wel sowieso via een laptop, dus mocht je dit willen doen, dan raden we het via een laptop zeker aan. Overigens hadden wij deze niet bij ons, maar mochten wij even de laptop van de eigenaar van ons hostel lenen.

  • Geld overmaken naar jezelf
  • Dan is het eindelijk zover: je kunt geld gaan overmaken naar jezelf! Dit betekent dus dat je geld gaat versturen vanaf jouw account naar je eigen naam. Als eerste vul je het gewenste bedrag in, dan vul je in hoe je dit wilt gaan betalen (bijvoorbeeld via iDeal) en als laatste ga je het geld dan al overboeken. Let op dat je jouw naam bij ´ontvanger´ goed ingevuld hebt, zodat je geen problemen krijgt wanneer je je paspoort laat zien en deze namen niet overeenkomen. Als je via de app geld overmaakt duurt het vaak slechts enkele seconden voordat je het geld kan ophalen bij elk kantoor van WU.

Gebruik de Blue Dollar in Argentinië - stapels briefjes Argentijnse pesos

Stapels briefjes, maar je hoeft jezelf niet rijk te rekenen

Waar je rekening mee moet houden

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden of dus even goed op moet letten. Als eerste is het goed om te weten dat niet elke Western Union onbeperkt geld heeft liggen. De grotere Western Union locaties zitten in Buenos Aires, Salta, Mendoza en Bariloche. Alsnog is het verstandig om zo vroeg mogelijk het geld op te gaan halen op deze locaties. Mocht je toch later op de dag er zijn, check dan even wat je maximaal nog kunt afhalen alvorens de opdracht om geld te verzenden en ophalen in te voeren. Je kunt namelijk niet een deel van je opdracht ontvangen. Stel dat je € 1.000,- verzendt naar jezelf en ze hebben nog maar voor €800,- liggen, dan kun je jouw geld niet ophalen.

Wanneer je niet in die steden bent, maar toch geld nodig hebt, zijn er gelukkig ook nog kleinere Western Union locaties. Voordat je hier geld gaat afhalen, kun je het beste even vragen hoeveel geld je kunt ophalen. Vaak hebben deze locaties namelijk een maximum bedrag. Soms hangt dit zelfs middels een briefje al gewoon op locatie aan de muur.

Vergis je niet in hoe ontzettend veel biljetten je mee kunt krijgen. Wij waren bijvoorbeeld van plan om wel een aantal weken in Argentinië te zijn, waardoor we ervoor kozen om gelijk €1.500,- te verzenden en op te halen in pesos. Er zijn biljetten van 1000, 500, 200, 100, 50, 20 en 10. Eén biljet van 1.000 staat ongeveer gelijk aan €3,- dus als je alleen biljetten van duizend zou krijgen, dan zijn het al hele stapels geld. Sommige locaties hebben geen biljetten van duizend, maar kleiner en dan krijg je dus nóg meer biljetten mee.

Briefjes van duizend en vijfhonderd, dat zijn de grootste briefjes van de Argentijnse pesos

Hopelijk krijg jij ook voornamelijk briefjes van duizend en vijfhonderd, dat zijn namelijk de grootste peso-bankbiljetten

Het geld ophalen

Je kunt het geld, uiteraard wanneer je het naar Argentinië hebt verzonden, overal in Argentinië ophalen. Bij het ophalen moet je twee dingen kunnen laten zien en dat is de code van de transactie en een geldig identiteitsbewijs. Wanneer ze dat gecontroleerd hebben, gaan ze het bestelde geld erbij halen en tellen ze het, door middel van machines, voor je neus. Op deze manier kun jij meekijken of je inderdaad voldoende geld krijgt. Wanneer alles geteld is, krijg je het geld mee. Als je veel geld haalt, zitten sommige biljetten bij elkaar vast in een pakketje in een stapel van 100 biljetten. Je krijgt een bevestiging van ophalen per e-mail en op papier mee.

Nu kan het uitgeven beginnen! Wat wij zoal betaald hebben met de blue dollar?

Leuk weetje over het Argentijnse geld

Wist je dat er op één zijde een dier staat en dat er een baby versie van dat dier altijd op de andere kant staat afgedrukt?

Madelon & Thomas
Laatste berichten van Madelon & Thomas (alles zien)
  1. Petronella zegt:

    Goededag,
    Heb een vraag waar kun je het beste je geld ophalen bij western union in Buenos Aires. Het is de eerste keer dat ik geld ga overmaken met western union heb al een account. En hoelang duurt het. Weten jullie dit. Hoor het graag.
    Petronella

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>