Ontdek Buenos Aires (met Ontdek Buenos Aires!)

Wanneer je in een nieuwe stad aankomst, is het altijd interessant om wat meer over de geschiedenis en de vorming van de stad te weten. Uiteraard kun je alles via internet lezen, maar juist het horen van iemand die hier woont, maakt het beter. Over hoe Buenos Aires van smokkelstad uitgroeide tot elegante moderne metropool, over de immigranten, de sloppenwijken, de Argentijnse grootheden, het Videla regime en de architectuur.

Een enorme aanrader is daarom het doen van een fietstour bij Ontdek Buenos Aires. Wij hebben de highlights fietstour gedaan en dat was echt nog veel toffer dan gehoopt. Je ziet gelijk meerdere wijken. Door te wandelen kun je onmogelijk al deze wijken ontdekken in dezelfde tijd.

Highlights fietstour Buenos Aires

Bij de start van de fietstour werden de fietsen gecontroleerd en de zadels op goede hoogte gezet. Naast de gids, bij ons Patrick, was er nog een persoon, Pedro, aanwezig. Hij zorgde voor de fietsen en sloot de groep altijd af voor de veiligheid. Meteen kregen we ook wat achtergrond informatie over Buenos Aires, zodat we bij het fietsen bepaalde zaken ook gelijk om ons heen konden herkennen. Argentinië is namelijk echt een immigratieland. Er zijn onder andere ontzettend veel Italiaanse invloeden. Dat zie je inderdaad gelijk, want pizza’s, pasta’s en ijsjes worden overal aangeboden. Verder kun je ook veel invloed herkennen uit de landen Engeland (industrie en transport) en Frankrijk (gebouwen).

Vroeger hoorde Argentinië bij de rijkste top 4 landen van de wereld. Inmiddels is dat niet meer zo. Veel mensen werken 50% van hun tijd zwart, waardoor ze minder belasting betalen. We komen dan ook langs de bank gefietst en daar krijgen we nog meer achtergrond te horen over deze verandering. De corruptie is helaas diep geworteld in dit land. Toch vreemd dat het economisch zo slecht gaat als je weet dat er 46 miljoen inwoners zijn en dat er wereldwijd 350 miljoen monden gevoed worden door de landbouw in Argentinië. Patrick vertelde zelfs dat als je als stel nu 1.250 dollar per maand verdient in Argentinië, dat je dan bij de top 5 van goede inkomens behoort. Hierbij horen banen zoals plastische chirurgie, intensive care verpleegkundige, advocaat enzovoorts.

Madelon op de fiets tijdens de fietstour van Ontdek Buenos Aires

Madelon op de fiets tijdens de fietstour van Ontdek Buenos Aires

Standbeelden, wolkenkrabbers en het Videla regime

Onderweg kom je diverse standbeelden tegen, of eigenlijk echt heel veel. Meerdere standbeelden en kunstwerken zijn geschonken door andere landen. Zo komen we ook langs een standbeeld van Generaal San Martin. Hij zorgde voor de bevrijding van Argentinië van de Spanjaarden in 1810. Hierdoor wordt hij gezien als de belangrijkste man. Na Argentinië heeft hij zelfs ook nog Chili en Peru bevrijd.

Bij een aantal specifieke gebouwen krijgen we ook uitleg wie er gewoond heeft. Het verhaal waarbij een zoon niet mocht trouwen van de moeder van de dochter is fantastisch. Als tegenreactie heeft de moeder van die zoon namelijk de eerste wolkenkrabber gebouwd in 1930 en dat klinkt natuurlijk heel gek, maar zo ontnam ze het zicht op de basiliek en dat is toch stiekem een beetje humoristisch.

Uiteraard is Patrick ook uitgebreid ingegaan op het Videla regime. Natuurlijk kan hij alles veel beter uitleggen, maar wat een invloed heeft Evita Péron toch gehad op de stad zeg. Het is eigenlijk ongeloofwaardig hoe zij als landbouwmeisje uitgroeide tot de meest invloedrijke vrouw van Buenos Aires.

dwaze moeders buenos aires

Veel muurschilderingen hebben ook een betekenis, zoals hier het steunen van de Dwaze Moeders

Voetballegende Diego Maradona

Nog iemand die we tijdens de Ontdek Buenos Aires fietstour heel veel tegenkomen als muurschildering, is voetballer Maradona. We stoppen zelfs bij twee van de met graffiti beschilderde muren. Hij heeft ontzettend veel voor Argentinië betekent en ondanks dat hij er nu niet meer is, zie je dat hij hier nog veel leeft. Zelfs de jongste generatie praat nog over Maradona en aanbidt hem meer dan Messi. Wellicht verandert dit nu wel snel nadat Argentinië het WK voetbal van 2022 heeft gewonnen.

Je hoort het al, er wordt onwijs veel interessante informatie over Buenos Aires nu en vroeger met je gedeeld tijdens de fietstour. Daarnaast wil ik ook graag benadrukken dat er helemaal niet moeilijk wordt gedaan als de tijd uitloopt. Dat voelt heel goed, geen klokkijkers. Het is niet de goedkoopste fietstour die je kunt doen in Zuid-Amerika, maar het is wel echt elke euro waard! Ook zo enthousiast geworden over deze tour? Ga naar hun website en boek de fietstour!

Één van de vele tangodansers op straat in Buenos Aires.

Eén van de vele tangodansers op straat in Buenos Aires

Dwaze Moeders

Wij hadden onze fietstour op een donderdag gedaan en daarom konden we gelijk door naar de Dwaze Moeders, wat de gids van de fietstour ook had aangeraden. Het zou onwijs indrukwekkend zijn en inderdaad, daar heeft hij geen woord over gelogen. De Dwaze Moeders zijn ontstaan nadat hun kinderen en kleinkinderen waren verdwenen onder het net ingestelde militaire regime van Jorge Videla. Zij werden niet gesteund bij de vermissingen en daarom begonnen ze in de jaren zeventig hiervoor aandacht te vragen. Dit deden ze door middel van het lopen op Plaza de Mayo. Nadat ze hier week na week terug kwamen, groeiden ze uit tot deze groep ookwel genaamd Dwaze Moeders.

Protesteren in groepen werd helaas ook verboden door hetzelfde regime toen zij dit gingen doen en dat werd ook zwaar bestraft. Hierdoor besloten de moeders uit elkaar te lopen met foto’s van hun kinderen die er niet meer waren. Op deze manier konden ze hun protest toch door laten gaan en dat doen ze nog steeds tot op de dag van vandaag. Inmiddels leven ze niet allemaal meer, maar wordt hun verhaal werd doorgezet door hun dochters. Er leven we overigens nog wel een paar en het is zo indrukwekkend te zien dat deze vrouwen al jaren elke donderdag dezelfde rondjes lopen met dezelfde foto’s om deze vermiste kinderen niet te vergeten.

Wil je ze ook aanschouwen? Ze komen elke donderdag om half vier aan op Plaza de Mayo. De aankomst vonden wij ook heel indrukwekkend al om te zien, dus we zouden zeker aanraden om hier op tijd naar toe te gaan! Als je er bijvoorbeeld een kwartier van te voren bent, is dat voldoende. Ongeveer een kwartier tot half uur kijken is vervolgens ook voldoende.

Eind december 2022 is het 131e verdwenen kind terug gevonden en herleid naar één van de families waarvan hun kinderen of kleinkinderen vermist waren.

Check ook onze reisgids over Buenos Aires waarin je alles vindt wat je wil weten over Buenos Aires!

De Dwaze Moeders tijdens hun protest rondje op donderdagmiddag op Plaza de Mayo

De Dwaze Moeders tijdens hun protest rondje op donderdagmiddag op Plaza de Mayo

Madelon & Thomas
Laatste berichten van Madelon & Thomas (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>