Reisgids: Iguazú watervallen

De Iguazú watervallen zijn een verzameling van ruim 270 watervallen bij elkaar. Deze zijn ontstaan toen de aarde verzakte na een vulkanische uitbarsting zo’n 200.000 jaar geleden. Per seconde stroomt er sinds die tijd gemiddeld 1,5 miljoen liter water naar beneden. Overigens is dit op het moment van ons bezoek (november 2022) 3 miljoen liter water per seconde. Half oktober was dit wegens enorme regenval nog vele malen meer, namelijk ruim 15 miljoen liter water per seconde! Het is haast niet voor te stellen dat het meer dan deze 3 miljoen geweest kan zijn, zo heftig!

Aan zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant zijn er looppaden vanwaar je de watervallen kunt bekijken. Vanaf de Argentijnse kant loop je over het algemeen meer aan de bovenkant en op de watervallen. Daarentegen vanaf de Braziliaanse kant zie je de watervallen meer van de zijkant en van onderen. Wist je bijvoorbeeld ook dat er eigenlijk maar 20% van de watervallen aan de Braziliaanse kant liggen en dus 80% aan de Argentijnse kant? Helaas konden wij vele delen van de looppaden aan de Argentijnse kant niet bezoeken, omdat deze weggeslagen waren door de enorme regenval van half oktober 2022. Alsnog was het trouwens het bezoek het helemaal waard!

uitzichten iguazu falls

De wandelpaden brengen je echt langs de beste views

poseren iguazu waterval

Samen geposeerd bij één van de vele uitzichtpunten aan de Argentijnse kant

Hoe kom je er?

Je kunt de watervallen vanaf twee landen bekijken, namelijk vanaf Argentinië en Brazilië. Dit betekent ook dat er dus meerdere mogelijkheden zijn om er te komen. Wij zijn vanaf beide kanten de watervallen gaan bekijken, maar hebben niet in Brazilië overnacht. Wij hebben dus alle nachten rondom onze bezoeken aan de watervallen aan de Argentijnse kant geslapen. Het dorp aan deze zijde heet Puerto Iguazú. Om deze reden gaan wij in deze blog alleen in op het reizen naar Puerto Iguazú.

Er zijn tal van mogelijkheden om in Puerto Iguazú te komen. Wij kwamen vanaf Salta met het vliegtuig en zouden daarna ook weer Iguazú verlaten met het vliegtuig naar Buenos Aires. Vanaf zowel Salta als Buenos Aires kun je ook met de bus naar Puerto Iguazú gaan. Met de blue dollar rate (november 2022) kun je op dit moment ongeveer 300 pesos krijgen voor één euro, terwijl de Argentijnen voor één euro maar ongeveer 150 pesos krijgen. Door deze gunstige koers voor ons, kunnen we (mits we contant kunnen afrekenen!) vrij goedkoop vliegen. De afstanden zijn enorm in Argentinië en als een vliegtuig uiteindelijk echt bijna tien keer sneller is en evenveel kost, is de keuze voor ons snel gemaakt. De vliegtickets konden we overigens in Salta bij Colonial Turismo kopen en contant afrekenen.

Vanaf het vliegveld kun je het beste een taxi pakken naar Puerto Iguazú. De kosten voor de bus zijn 700 pesos per enkele rit, maar je moet vervolgens nog wel van de busterminal naar jouw accommodatie. Voor ons kwam het erop neer dat in één keer met de taxi voordeliger was. Vergis je niet over de afstand in Puerto Iguazú, want er ligt amper een straat vlak, waardoor het lopen met je backpack daar best pittig kan zijn.

Iguazú falls vanaf de Argentijnse kant

Om de Argentijnse kant te bezoeken, moet je nog van Puerto Iguazú naar de ingang van het park zien te komen. Ook nu heb je de keuze om met de bus of met de taxi te gaan. Dezelfde taxichauffeur wilde ons wel brengen en weer ophalen voor 6.000 pesos en omdat wij deze konden delen met twee andere personen, was dit voor ons voordeliger en kozen wij deze optie. Mocht je wel liever met de bus willen gaan, dan kost dit 850 pesos per enkele rit per persoon. De tickets voor de bus kun je op dezelfde dag nog kopen, maar je kunt deze eventueel ook de dag ervoor al kopen. Hiervoor ga je naar Terminal de Omnibus. Omdat dit hetzelfde werkt als voor richting de Braziliaanse kant, kom ik hier later op terug.

drukte iguazu

Het is heel toeristisch, maar er is voldoende ruimte om te genieten en om foto’s te maken!

Iguazú falls vanaf de Braziliaanse kant

Om de Braziliaanse kant te bezoeken, moet je uiteraard de grens over. Hiervoor vonden wij de kosten met de taxi te hoog (10.000 pesos voor heen en terug) en daarom kozen we ervoor om de bus te pakken. De kosten voor een busticket waren 700 pesos per enkele rit per persoon. Ook deze vertrekt vanaf Terminal de Ombibus in Puerto Iguazú.

De bus gaat natuurlijk mee over de grens en daarom moet je een aantal keer de bus uit. Allereerst om bij de migratiedienst van Argentinië te laten zien dat je het land verlaat en vervolgens ook bij het binnen gaan van het land Brazilië. Goed om te weten is dat je ook nu geen stempel van Argentinië krijgt. In Brazilië krijg je overigens wel een stempel. Ook bij de grensovergang terug ging het eigenlijk hetzelfde, maar dan uiteraard eerst de exit stempel van Brazilië en daarna Argentinië weer in. Voor die laatste grensovergang moet je weer alleen je e-mailadres doorgeven en krijg je een e-mail in plaats van een stempel.

We hebben vernomen dat er ook buschauffeurs zijn die je bij de grens afzetten en dat je dan uitstapt, en na het bezoeken van de migratiedienst, moet wachten tot de volgende bus. Wij hadden het geluk (of het is inmiddels normaal) dat de buschauffeur zowel op de heenweg als de terugweg wachtte op de buitenlanders die een stempel nodig hadden. Dit is namelijk niet nodig voor de Argentijnen zelf.

iguazu falls brazilie

Het enorme geweld aan water, wat je van heel dichtbij kunt zien aan de Braziliaanse kant

Een busticket kopen in Puerto Iguazú

Als je een busticket wilt kopen voor zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant van de Iguazú watervallen, dan moet je vanaf Argentinië hiervoor in Puerto Iguazú naar Terminal de Omnibus gaan. Hier zijn meerdere loketten voor de busreizen van de busmaatschappij Rio Uruguay, die deze ritten rijdt. De ene is voor informatie en de andere is voor de bustickets. Ga daarom naar loket 19. Deze konden wij eerst ook niet vinden, maar dat komt omdat dit loket aan de overkant zit. Dit betekent dat je rechts over een soort brug moet lopen om aan de overkant te eindigen. Je mag absoluut niet naar de overkant via het plein waar de bussen vertrekken. Ze roepen je gewoon hartstikke hard terug. Je kunt overigens gelijk een kaartje voor de terugweg kopen. Ideaal, want dat scheelt weer in de rij staan. Dit zijn wel een soort losse bonnetjes, dus bewaar deze goed vooral als je die van de terugweg de hele dag nog mee moet nemen (en je eventueel drijfnat wordt). Wij hadden deze tickets pas op de dag dat we wilden vertrekken gekocht trouwens en we konden een paar minuten na aankoop al gelijk mee!

iguazu falls argentinie

Twee doorkijkjes gedurende de wandeling op de paden aan de Argentijnse kant

Hoeveel kost het?

De entree is per park verschillend en ook het kopen van de kaartjes is net anders. Het is in ieder geval duidelijk dat het absoluut geen één park samen is en dat er echt verschillen zijn tussen de landen. Waar je bij de een ook contant kunt afrekenen aan een balie, kan je bij de andere alleen maar met kaart aan een computerscherm een ticket kopen. Hieronder de verschillen met de prijzen. Overigens kun je beiden ook online vooraf kopen, maar aangezien er bij ons geen rijen stonden, zien wij hier niet echt een meerwaarde in.

Argentijnse kant

Aan de Argentijnse kant kun je de entreetickets aan een balie kopen. Simpelweg geef je aan met hoeveel personen je bent en je krijgt de tickets na betaling. Je kunt de tickets hier zowel met kaart als contant afrekenen. Overigens hebben we gelezen dat je met hetzelfde ticket de volgende dag weer kunt komen, maar dit hebben wij niet gedaan. Je krijgt dan 50% korting op je nieuwe ticket voor die dag. Een ticket voor één dag aan deze zijde van de watervallen kost 4.000 Argentijnse pesos per persoon. Dit houdt tijdens het gebruiken van de blue dollar, ongeveer €13,50 in.

cuati’s en toekans

Zowel cuati’s als toekans zijn te bewonderen gedurende de wandelingen aan de Argentijnse kant

Braziliaanse kant

Waar je aan de Argentijnse kant naar een balie kunt gaan, kun je in Brazilië alleen een ticket kopen via een scherm. Er zijn overigens meerdere schermen en je kunt dit zelfs in het Engels zetten, dus het werkte snel en gemakkelijk! Dit betekent overigens wel dat je alleen met kaart kunt betalen, maar als je net als wij uit Argentinië komt, heb je toch geen contant Braziliaans geld, dus is het met een kaart juist ideaal. Je betaalt hier voor een ticket 111 Braziliaanse real per persoon voor, ongeveer €20,- per persoon.

De boottour

Een aanvulling die je kunt doen op de wandelroutes aan beide zijden, is een boottour. Ook deze kun je aan beide kanten doen. We hebben begrepen dat je aan de Braziliaanse kant niet heel lang in de boot zit, maar dat je hier wel andere activiteiten aan de boottour kunt toevoegen. Helaas was het voor ons te prijzig om ze aan beiden kanten te doen, anders hadden we de vergelijking beter kunnen maken.

boottour iguazu argentinie

Compleet doorweekt op de boot na de watervallen van heel dichtbij te hebben gezien

De boottour aan de Argentijnse kant hebben we dus wel gedaan en wat we zeker weten is dat we deze enorm kunnen aanraden! Je gaat twee zijden de watervallen heel erg van dichtbij zien. Eigenlijk kun je het bijna geen zien meer noemen als je dichterbij komt, want het water is zo hard, dat je je ogen ongetwijfeld zult dichtknijpen. Deze boottour duurde in totaal twee uur. Hier zit de tijd van en naar de boot bij inbegrepen en dat is ook allemaal al echt een onderdeel van dit avontuur. De boottour kost overigens 14.000 Argentijnse pesos per persoon, ongeveer (met blue dollar op dit moment) €47,- per persoon. Dit is een hoop geld, dat vonden wij ook, maar de ervaring is er eentje die je niet snel zult vergeten. Wij vonden het elke euro of peso waard! Oja, en niet onbelangrijk: reken er op dat je compleet doorweekt terug uit de boot komt!

Hoe lang blijf je er?

Uiteraard is dit erg afhankelijk van wat je wilt doen. Bij ons waren in verband met die vele regenval van oktober 2022 veel paden aan de Argentijnse kant kapot en dus gesloten. Hierdoor hadden wij aan één dag aan de Argentijnse kant, inclusief in de middag de boottour, genoeg. Voor de Braziliaanse kant raden we een halve dag aan. Wil je deze dag wel helemaal in Brazilië doorbrengen, dan kun je overwegen het vogelpark aan je uitstapje toe te voegen.

Waar overnachten?

Wij verbleven in Puerto Iguazú, een dorpje in Argentinië. Uiteraard vlakbij de Iguazú watervallen en ook vlakbij het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Je kunt in dit dorp zo budget of zo luxe overnachten als je zelf wilt. Wij kozen ervoor om wat verder uit het centrum te zitten, goedkoop te overnachten en daardoor wel een zwembad te hebben. We waren immers toch veel weg door de dagjes uit. Mocht je dit ook willen, dan kunnen we het budgetvriendelijke Cabaña Portal del Sol zeker aanraden.

iguazu letters in Puerto Iguazú

De bekende letters staan in Puerto Iguazú, vlakbij het drielandenpunt

Kleding- en andere tips

Er zijn mensen die volledig uitgedost en volledig in make-up naar de watervallen toe gaan, maar je ziet ook genoeg anderen lopen die bijvoorbeeld dan weer alleen een bikini-top aan hebben. Erg verschillend dus! Voor beide kanten van het bezoeken van de watervallen en de volledige ervaring, zouden we aanraden om kleding aan te trekken die snel droog wordt, geen make-up bijvoorbeeld te dragen (of waterproof) en ook eventueel een regenjas of poncho mee te nemen. Die poncho hoeft natuurlijk niet de hele tijd aan, maar is wel aan te raden in de boot of aan het einde van de looproute aan de Braziliaanse kant. Dat zijn namelijk twee punten van dit avontuur waarbij je echt helemaal nat wordt – en dan bedoelen we eigenlijk echt doorweekt! Het bezoek aan de watervallen kan eigenlijk niet zonder het nat worden in onze ogen en als je ook zulk goed weer hebt als wij, ben je op zich zo weer droog!

iguazu watervallen

Iguazú!

Madelon & Thomas
Laatste berichten van Madelon & Thomas (alles zien)
  1. Ilse Joling zegt:

    Leuk blog over Iguazu. Vraagje: jullie hebben dus ook alleen een mailtje gekregen bij het inreizen in Argentinië (geen stempel)? Wij vragen ons af of je dan langs de douane moet voor uitreizen… aangezien je toch geen uitreisstempel krijgt. Weten jullie hier iets over? Dank! Groetjes Ilse

    • Madelon & Thomas zegt:

      Hoi Ilse, het klopt dat je in en uit Argentinië geen stempel krijgt. Je krijgt alleen een e-mailtje wanneer je het land binnen gaat, maar ook hebben wij meegemaakt dat je deze e-mail niet ontvangt. Desondanks hebben we daar geen problemen mee gehad. Het staat dus blijkbaar wel ook allemaal in hun systeem! We hebben die e-mail namelijk nooit hoeven laten zien! Voor het uitreizen moet je wél langs de douane zodat ze weten dat je het land uit bent, en dat je dus een volgende keer weer ´gewoon´ het land weer binnen kunt komen! Heel veel plezier in Argentinië!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>