Doen in Ushuaia

De stad heeft een bewogen verleden. Zo heeft de stad in de vorige eeuw tientallen jaren lang dienst gedaan als plaats waar gevaarlijke criminelen vanuit heel Argentinië naartoe werden gedeporteerd. Er werd in die tijd speciaal een gevangenis gebouwd, maar vanwege de ligging van de stad had deze gevangenis amper beveiliging. Een ontsnapte gevangene kon toch nergens heen dan wildernis!

Ushuaia, in Argentinië, is de meest zuidelijk gelegen stad op aarde. Vanuit Buenos Aires vlieg je erheen in een uurtje of vier. En vanuit Ushuaia is het ‘slechts’ een paar duizend kilometer naar Antarctica.

Vuurland

Vuurland

Vuurland

Deze wildernis, genaamd Vuurland (Tierra del Fuego) dankt zijn naam aan de oorspronkelijke bewoners, de Yamana Indianen. Een volk dat voornamelijk op hurken leefde in hun kano’s of rondom hun vuurtjes. Deze vuurtjes hielpen de indianen warm te houden, kleren droegen ze niet. Helaas is dit prachtige volk nog niet eens zo lang geleden uitgestorven, onder andere doordat ze kleren kregen aangemeten door de eerste Europeanen die daar voet aan de grond zetten. Hierin kwamen ziektes met zich mee die het volk niet kon verdragen. Doordat dit alles zo relatief kort geleden plaatsvond, is er is nog veel over de Yámana’s te vinden. Er zijn zelfs nog veel foto’s te zien in onder andere het gevangenis museum en het speciaal opgerichte Yámana museum. Daarnaast zie je ze ook overal in de stad terug op muurschilderingen.


yamana muurschildering

Muurschildering van de Yamana Indianen

Fin del Mundo

Hier vind je de meest zuidelijke skipiste, het meest zuidelijke postkantoor en de meest zuidelijke golfbaan. Het is het einde van de wereld en het begin van alles, zoals ze in Ushuaia zeggen.

The magic is in the eye of the beholder

Een beetje hinderlijk trouwens voor Ushuaia, als meest zuidelijke stad op aarde, is het ten oosten gelegen dorp Puerto Williams (Chili). Dit ligt nog eens vijf kilometer zuidelijker en doordat het gestaag groeit, is Puerto Williams nu langzaamaan op weg om de nieuwe meest zuidelijke stad op aarde te worden.

Ergens op weg tussen Ushuaia en Puerto Williams kom je nog langs een ‘meest zuidelijk’ record, namelijk de meest zuidelijk gelegen skipiste op aarde! Deze piste bevindt zich door de zuidelijke ligging maar op 200 meter ‘laagte’ en wanneer het zomer in Europa is, komen er alpinisten hier naartoe om te trainen. Zelf bezocht ik Ushuaia in het zomerseizoen, dus skiën zat er voor mij niet in. Dit vond ik niet zozeer jammer want zelfs in de zomer was het er slechts tien graden, en met een stevige wind erbij was de gevoelstemperatuur nog veel lager. Je zult je dus qua kleding moeten voorbereiden. In de hele winkelstraat van Ushuaia is er trouwens niet een winkel die niet anticipeert op ontberingen in de kou, maar vanwege de ligging van de stad, gaan de prijzen van alle kleren hier wel drie keer over de kop.

pinguins Isla Yécapasela

Bekijk een kolonie van magelhaenpinguïns op Martillo eiland

Harberton Ranch

Vanuit Ushuaia reizen we naar het oosten. Na twee uur rijden kom je uiteindelijk aan bij Estancia Harberton. Een zeer afgelegen onderzoekscentrum waar vandaan je met een dinghy over het Beagle Kanaal naar een eilandje kan worden gebracht waar zich, naar schatting, ieder jaar duizenden pinguïns voortplanten. Het eilandje is persoonlijk eigendom en beschermd gebied en om het te betreden kost dat je zo’n negentig euro (inclusief busrit en entree tot het eiland), maar dan heb je ook wat! Voor twee uur mag je op het eilandje rondlopen met al die prachtige diertjes die ongestoord om je heen scharrelen. Wat ook erg fijn is, is dat de beheerders zich zeer verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de pinguïns. Dus, een gepaste drie meter afstand, blijf bij elkaar in een groep lopen, hooguit vijftien mensen per keer aanwezig op het eiland en pinguïns houden niet van selfies!

In het onderzoekscentrum zelf doen vrijwilligers en wetenschappers dagelijks research naar alle soorten walvisachtigen die, om wat voor reden dan ook, aanspoelen in zuid-Argentinië en Chili. Zeer interessant, al is het af en toe wel even een kwestie van je neus dichtknijpen! Er is zelfs een speciaal ‘bottenhuisje’, wat zijn naam dankt aan de inhoud. Het huisje zag er van buitenaf niet echt ventilerend uit, dus ik kan je helaas niet vertellen welke botten er binnen in lagen.

onderzoekscentrum Harberton Estancia

Onderzoekscentrum Harberton Estancia

Estancia Harberton

Het speciale ‘bottenhuisje’

Door een bezoek aan de bekende Harberton farm zul je meer te weten komen over Ushuaia en het leven in het zuiden in het algemeen. Bij de Harberton Estancia hoort een klein café waar je veel informatie vindt over de plek, waar je koffie kan krijgen en waar je, heel fijn, op het eind van de dag weer een beetje kan opwarmen! Er rijdt een bus (inclusief gids) heen en weer, dus vanuit Ushuaia kun je hier makkelijk komen zonder eigen vervoer.

Tekst en foto’s: Berber de Vries

Wil jij ook op reis naar Argentinië?

Hulp nodig met het samenstellen van jouw ideale reis door Argentinië? Laat local Sjors je helpen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>