Na maanden gewerkt te hebben op een boerderij in Tasmanië was het dan eindelijk zover; mijn reis zou me brengen naar de Blue Mountains, de meest toegankelijke wildernis van Australië. Naar de diepe ravijnen, watervallen en dichte eucalyptusbossen ten westen van Sydney.

BLOG Blue Mountains Secret spot

Met veel mazzel was het me gelukt via Couchsurfing een local te vinden die mij onderkomen kon bieden in Blackheath (een dorp in de Blue Mountains) en mij de beste wandelroute kon adviseren! Geen tour nodig dus, maar de weg kwijt raken is mij wel gebeurd!

Blackheath

Het mooiste dat je kan zien in Blackheath zijn Breidal Veil Falls en de Grand Canyon. Beide kun je bewonderen in een zeven uur durende wandeling. De wandeling begint aan een bospaadje langs een kreek, totdat je uit het niets uitkijkt op een gigantisch uitgestrekt bos.

BLOG Blue Mountains

Na een steile klim naar beneden sta je aan de voet van Breidal Veil Falls.

BLOG Blue Mountains Breidal top

BLOG Blue Mountains Breidal bottom

Bijna de hele wandeling gaat langs een kreek die start vanaf de voet van Breidal Veil Falls. Binnen een paar minuten is het al bijna niet meer mogelijk om de kliffen te zien, door de dichte bebossing. Maar als je denkt dat het een saaie boswandeling is dan vergis je je, want de wandeling kent vele mooie watervallen.

BLOG Blue Mountains hidden waterfall

BLOG Blue Mountains hidden waterfall

Op de helft van de wandeling kom je aan bij Junction Rock en kun je kiezen om naar Mount Victoria te lopen, (wat de wandeling een totaal van 15 uur maakt) of naar Grand Canyon. Ikzelf had me niet uitgerust voor een overnachting, dus het was op naar Grand Canyon!

BLOG Blue Mountains Junction rock-25

De weg naar Grand Canyon is een niet goed onderhouden pad, dus opletten is hier een must! Ikzelf ben drie keer het pad kwijtgeraakt en wat afgedwaald het bos in. Zodra je denkt ‘dit is niet logisch’ stop en denk na. Het beste is een stuk teruglopen naar de plek waar de twijfel begon en goed te kijken waar je heen moet. Bij mij ontstond na een tijdje wat paniek dus ben ik een paar minuten op mijn alarmfluitje gaan blazen in de hoop dat iemand het zou horen, totdat ik twee metalen pinnen in de grond zag wat m’n ogen naar het pad leidde.

Na een avontuurlijke klim, waarbij je een enkele keer met een touw langs de afgrond moet lopen kom je aan bij Grand Canyon. Tijdens de hele wandeling was het snikheet, maar in Grand Canyon is het behoorlijk frisjes

BLOG Blue Mountains Grand canyon

Wenthworth Falls

Wenthworth is na Katoomba het meest bekend. De trekpleister hier is Wenthworth Falls, een enorme waterval. De uitkijkpost is echter wel zeer toeristisch, dus als je dat wil vermijden kun je meteen naar de voet lopen, wat nog indrukwekkender is dan Breidal Veil Falls!

BLOG Blue Mountains Wenthworth falls

Na Wenthworth Falls kun je nog doorlopen en een twee uur durende wandeling langs de afgrond van de berg doen waarbij je vele fotogenieke momenten zult beleven.

BLOG Blue Mountains Amazing falls-25

Als je van uitdaging houdt is het ook mogelijk om vanaf de Empress Falls te abseilen.

BLOG Blue Mountains Abseiling-25

Katoomba en de Aboriginal legende

Het is de meest voor de hand liggende plaats waar je geweest bent als je verteld dat je de Blue Mountains bezocht hebt. Het meest bekende wat je in Katoomba kan zien zijn The Three Sisters bij Echo Point.

BLOG Blue Mountains three sisters-25

De drie gezusters zijn onderdeel van een Aboriginal legende. Volgens de legende waren er eens drie zusters in een Aboriginal stam. Deze drie zusters waren geliefden van drie krijgers uit een rivaliserende stam. De stamleider van de drie zusters (Meehni, Wimlah en Gunnedoo) weigerde de zusters uit te huwelijken aan de krijgers, waarop de krijgers zworen de drie zusters met geweld te veroveren. Om te voorkomen dat de zusters veroverd zouden worden, heeft de sjamaan van de stam de drie zusters in de drie gesteentes veranderd om ze na de slag hun voormalige gedaante terug te geven. Echter kwam de sjamaan om in de slag; de enige met de kennis om de spreuk terug te draaien. Tot op de dag van vandaag zijn de zusters nog de gesteentes die je in Katoomba kan bewonderen.

BLOG Blue Mountains Secret spot III-25

De Blue Mountains is een nationaal park dat niet mag ontbreken op je bucketlist wanneer je naar Australië gaat. Met de adembenemende uitzichten, watervallen en wandelingen is dit dé plek om een groot avontuur te beleven en tot rust te komen.

Tekst en foto’s: Guido Diana

Dionne
  1. Echt waanzinnig mooie foto’s, hè?! En je vindt de Blue Mountains op maar twee uur rijden van Sydney! Bij een bezoek aan Australië kan een hike hier dus zeker op de bucket list!

    Waar denk jij aan bij Australië? Heb je beelden op je netvlies van het Great Barrier Reef, Uluṟu, de Twelve Apostles en koala’s in eucalyptusbomen 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>