Wat je wil weten over Buenos Aires

Buenos Aires was ooit de smokkelstad van Zuid-Amerika. Handelswaar mocht namelijk alleen via Panama of Lima worden vervoerd naar Europa zodat het gecontroleerd kon worden. Er werd daarom veel gesmokkeld via deze nog onbeduidende (haven)stad, waardoor de stad snel groeide. Maar een enorme stad werd het pas toen Spanje in de 18e eeuw bevoegdheid gaf aan Buenos Aires en het handelsmonopolie uitschakelde. Hierdoor groeide de stad enorm snel, namelijk van 90.000 naar 670.000 inwoners tussen de jaren 1854 en 1895 en tot 1 miljoen inwoners rond 1900. En dat aantal was nog geen 20 jaar later door de immigranten en de enorme economische groei al verdubbeld!

Deze nieuwe inwoners waren voornamelijk immigranten uit Europa. Je ziet daardoor enorm veel Italiaanse en Franse invloeden in de stad. De indeling van de stad is beïnvloed door Parijs; brede boulevards en veel imposante gebouwen en parken. De stad bleef ook daarna enorm populair. Er wonen nu zo’n 14 miljoen mensen in Gran Buenos Aires (met zijn voorsteden) en daarmee huisvest de stad bijna een derde van de Argentijnse bevolking!

Kunstenaars zie je overal terug in de stad Buenos Aires

Kunstenaars zie je overal terug in de stad Buenos Aires

Deze stad was de allerleukste stad buiten Europa die wij kennen. Wat kun je allemaal doen in Buenos Aires? Reishonger legt het uit!

Fietstour Buenos Aires

Een enorme aanrader is het doen van een uitgebreide fietstour. Je ziet gelijk meerdere wijken en komt meer over de geschiedenis en de vorming van de stad te weten! Er wordt onwijs veel interessante informatie over Buenos Aires nu en vroeger met je gedeeld tijdens de fietstour.

Madelon op de fiets tijdens de fietstour van Ontdek Buenos Aires

Madelon op de fiets tijdens de fietstour van Ontdek Buenos Aires

Dwaze Moeders

Wij hadden onze fietstour op een donderdag gedaan en daarom konden we gelijk door naar de Dwaze Moeders, wat de gids van de fietstour ook had aangeraden. Het zou onwijs indrukwekkend zijn en inderdaad, daar heeft hij geen woord over gelogen. De Dwaze Moeders zijn ontstaan nadat hun kinderen en kleinkinderen waren verdwenen onder het net ingestelde militaire regime van Jorge Videla. Zij werden niet gesteund bij de vermissingen en daarom begonnen ze hier in de jaren zeventig aandacht voor te vragen door week na week te protesteren op Plaza de Mayo. Elke donderdag om half 4 ‘s middags kun je ze aan zien komen op Plaza de Mayo.

De Dwaze Moeders tijdens hun protest rondje op donderdagmiddag op Plaza de Mayo

De Dwaze Moeders tijdens hun protest rondje op donderdagmiddag op Plaza de Mayo

Tango

Je kunt in Buenos Aires natuurlijk niet om de tango heen. Er worden dan ook overal tango shows via posters aangekondigd en kun je ook op vele pleintjes op straat tango bewonderen. Wij vinden het onwijs gaaf om te zien en daarom wilden we ook graag een echte tangoshow bekijken. Via de gids van bovenstaande fietstour kregen we de tip om de show van Willemijn te bekijken. Willemijn komt uit Nederland, maar woont inmiddels al sinds augustus 2015 in Buenos Aires.

In Nederland heeft ze Nederlands gestudeerd, eerst bachelor met specialisatie Moderne Nederlandse letterkunde, maar daarna is ze ook nog cum laude afgestudeerd op haar research master Letterkunde. Ondanks dat ze daarna ruim 8 jaar een academische carrière had op diverse universiteiten in Nederland, koos ze uiteindelijk voor de tango en nam ontslag. Ze heeft voor dit besluit twee maal Buenos Aires bezocht om beiden keren een aantal weken de tango te dansen. De passie die ze voelde voor dit besluit zie je tijdens haar dans ontzettend goed, wat een gepassioneerde vrouw!

Je kunt haar, samen met haar danspartner Carlos, een aantal keer per weer bewonderen. Op maandag-, woensdag- en donderdagavond staan ze samen te dansen op de kruising van Lavalle en Florida (niet met regen overigens) tussen 19.00 en 21.00 uur. Hartstikke tof hoe ze hier op straat mensen meenemen in hun passie en enthousiasme. Maar wil je de échte ervaring, ga dan naar de tangoshow die zij geven op vrijdag- en zaterdagavonden in Catulo. Deze show is echt fantastisch en compleet. Samen met een orkest, andere zanger en/of zangeressen en twee andere koppels is de avond één grote show. Ook kun je een les krijgen van Willemijn en haar partner en hiervoor kun je haar een berichtje sturen. Zo kun je echt meer over de tango horen en de dans dus zelf ook een beetje leren!

Willemijn en haar danspartner Carlos tijdens hun show op straat

Willemijn en haar danspartner Carlos tijdens hun show op straat

Deze show is dus te zien op vrijdag- en zaterdagavonden! De kosten voor deze show zijn veel lager dan gemiddelde andere shows en na het betalen van de entree, krijg je ook nog eens twee empanadas en drankje naar keuze tijdens de show. Deze Nederlandse tango danseres kan voor je reserveren bij de show en je kunt haar daarvoor een whatsapp berichtje sturen. Je kunt me altijd haar nummer vragen. Het adres van de Cátulo Tango show is Dr. Tomás Manuel de Anchorena 647 (hoek van Zelaya). In de beroemde Abasto buurt van Carlos Gardel. De show start om 21.00 uur en duurt tot 22.30 uur, de zaal is open van 20.00 uur. Bij ons liep dit uit trouwens en begon het wat later, maar liep het dus ook uit! De betaling van de show is contant en voldoe je bij binnenkomst bij de receptie.

Op de foto met de tangodansers van die avond, wat een show!

Op de foto met de tangodansers van die avond, wat een show!

Zondagse markt

Elke zondag van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur kun je in de wijk San Telmo een hele leuke markt bezoeken. Ze zijn al vanaf zaterdagavond bezig om deze markt op te zetten, want het zijn onwijs veel kleine kraampjes. Je kunt er dan ook van alles vinden, namelijk souvenirs, kleding, zelfgemaakte sieraden en spulletjes en ga zo maar door.

Aan het einde van de middag veegt een band met trommels als het ware de markt leeg. Dit is ontzettend leuk om te zien en bovenal heel gezellig. Mensen lopen achter de band aan en dansen gezellig mee.

Mercado de San Telmo

Helaas regende het tijdens ons bezoek aan de markt, maar zoals je ziet alsnog een druk bezochte markt!

La Bomba de Tiempo

Elke maandagavond kun je in de wijk Balvanera naar La Bomba de Tiempo. Dit is een twaalfkoppige band die optreden zonder een concreet plan. Één van hen is de dirigent en bepaald wat er gespeeld wordt. Dit optreden duurt van 20.00 tot en met 22.00 uur en kost 1.800 pesos per persoon (ongeveer €5/6,- met de blue dollar). Dit kun je zowel contact als met een pinpas betalen en een kaartje kan zowel online als aan de deur gekocht worden. Wil je niet te lang wachten voor een kaartje? Zorg dat je er dan op tijd bent en om 20.00 uur ook echt naar binnen kunt. Het is echt een feestje om dit mee te maken. De sfeer is ontzettend goed en doordat het wel gewoon buiten is, voelt het echt als een festival terrein.

La Bomba de Tiempo

De show wordt gegeven in de buitenlucht en met de warmte van al het gedans is dat maar goed ook

Rozentuin in Buenos Aires

In het noorden van de wijk Palermo ligt de rozentuin genaamd Paseo El Rosedal Garden. Een ontzettend mooi aangelegd (gratis!) park waar uiteraard ontzettend veel rozen terug te vinden zijn. De rozen vind je er in alle maten, kleuren en vormen! Een wandeling maken hierdoorheen is dan ook erg populair en ook is het geen probleem om je picknickmand mee te nemen en op het gras tussen de rozen te genieten van je picknick en de omgeving.

Eén van de zoveel mooie gekleurde uitzichten in de rozentuin

Eén van de zoveel mooie gekleurde uitzichten in de rozentuin

Hoe kom je in Buenos Aires?

Buenos Aires kun je uiteraard bezoeken per vliegtuig, zowel internationaal als nationaal. Er zijn twee vliegvelden in Buenos Aires, namelijk één aan de rand van het centrum en de andere ligt net buiten de stad. Mocht je de keuze hebben, dan raden we aan om op Jorge Newberry te vliegen, want die ligt dus dichter bij het centrum. Daardoor kost het ook minder tijd om naar je accommodatie te gaan, maar scheelt dat ook veel geld.

Daarnaast zijn er ook veel bussen die je naar Buenos Aires kunnen brengen. Plaatsen in Argentinië die directe bussen naar Buenos Aires hebben zijn bijvoorbeeld Mendoza, Salta, Puerto Iguazú, Puerto Madryn, Mar del Plata, Cordoba, Rosario en Bariloche.

Hoe verplaats je je?

Buenos Aires is echt een wereldstad en wil je er echt wat van gezien hebben, dan kun je dit onmogelijk allemaal te voet doen. Gelukkig zijn er meerdere opties mogelijk om je te verplaatsen in deze stad.

Metro/bus

Het openbaar vervoer is belangrijk in deze stad en rijdt er dan ook in overvloed. Je kunt er zowel de trein, de bus als de metro gebruiken. In deze blog gaan we alleen in op de bus en metro, omdat de trein alleen gebruikt wordt om naar buiten het centrum van de stad en verder te reizen. Voor zowel de bus als de metro heb je de ‘SUBE’ kaart nodig. Dit is een soort ov-chipkaart, zoals we deze in Nederland kennen, en kun je aankopen voor ongeveer 130 pesos bij diverse verkooppunten. Wij kochten deze kaart bij metrostation Av. Indepencia, maar dit kan dus bij heel veel meer metrostations en kiosks. Ook kun je hem op veel van deze locaties opladen.

Voor beiden betaal je bij het inchecken één bedrag voor een enkele reis en hoef je niet uit te checken. Bij een metro hoef je dus ook niet opnieuw te betalen als je op een andere lijn overstapt en niet tussendoor het metrostation verlaat. Een enkele reis in de metro kost op dit moment 42 pesos per persoon.

Een busticket heeft verschillende prijzen. Dit hangt namelijk af van de route en de afstand die je aflegt. Wij hebben tussen de 15 en 30 pesos per enkele reis per persoon betaald. Via Google Maps kun je heel gemakkelijk je route per openbaar vervoer bekijken en volgen, waardoor je dus niet eens aan de buschauffeur hoeft te vragen waar je nou exact moet uitstappen.

Één van de vele tangodansers op straat in Buenos Aires

Eén van de vele tangodansers op straat in Buenos Aires

Taxi/Uber

Ook kun je je in deze stad gemakkelijk verplaatsen met taxi’s en Ubers. Taxi’s rijden er sowieso in overvloed en ze zijn te herkennen aan hun zwarte auto’s met gele daken. Ze rijden op meters en de prijzen vallen enorm mee. Je zit zo een half uur in een taxi voor ongeveer 1.000 pesos. Overigens betekent dit niet dat die taxi dan een half uur echt rijdt, want het verkeer staat vaak vast en dus stil in Buenos Aires.

Vanaf het vliegveld kan je makkelijk diverse bussen richting verschillende wijken (waarschijnlijk met een overstap) pakken, maar je hebt daar ook een enorm goede taxiservice. Vaste prijzen en je kunt je aanmelden voor een taxirit via een QR-code. Bij het aanmelden kun je aangeven dat je bijvoorbeeld ook gewoon contant wilt betalen. Daarnaast kun je ook van Uber en andere Zuid-Amerikaanse taxi apps (zoals InDriver en Cabify) gebruikmaken in deze stad.

Waar overnachten in Buenos Aires?

Er zijn verschillende wijken in Buenos Aires en het hangt er heel erg van af wat je zoekt, voor de te maken keuze waar je wilt overnachten. Hieronder een kleine uitleg over de verschillende wijken. Elke wijk heeft wel zijn charme eigenlijk en staat ergens om bekend.

Recoleta

Dit is een wat luxere wijk in Buenos Aires. Je ziet het ook gelijk aan de gebouwen, de brede straten met veel bomen en de mensen die er lopen. In Recoleta vind je daarnaast ook een populaire begraafplaats. Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, maar het is een trekpleister geworden sinds onder andere Eva Péron hier haar laatste rustplaats vond. Verder heeft deze wijk een aantal mooie parken en staat er sowieso veel groen in de meestal brede straten. Wil je overigens deze begraafplaats (Cementerio de la Recoleta) bezoeken, dan kan dit helaas alleen na het betalen van entree en dit kun je alleen per pinbetaling voldoen.

Daarnaast kun je in deze wijk de bekende boekwinkel El Ateneo Grand Splendid vinden. Dit is een oud theater, maar dit gebouw heeft dus nu de functie van een boekwinkel. De wijk is nog bekender voor Nederlandse toeristen geworden nadat Koningin Maxima in Nederland kwam, want zij is in deze wijk geboren en opgegroeid.

Cementerio de la Recoleta waar Eva Péron ligt begraven

Cementerio de la Recoleta waar Eva Péron ligt begraven

Palermo

Dit is een grote wijk met heel veel verschillende restaurants en bars. Overigens kun je deze wijk eigenlijk ook weer opsplitsen, namelijk in de wijk Palermo Soho en Palermo Hollywood. In de eerstgenoemde wijk vind je vooral de jongeren en studenten. In Palermo Hollywood zitten daarentegen de wat luxere restaurants.

La Boca

In het zuiden van Buenos Aires ligt de volkswijk La Boca. Er wordt aangeraden om deze wijk als toerist alleen overdag te bezoeken. In de wijk vind je ontzettend veel gekleurde huizen en ook zie je er enorm veel muurschilderingen. Veel van deze muurschilderingen zijn van Maradona, maar ook van de tango en de historie van Buenos Aires. De twee belangrijkste plekken om te zien in deze wijk zijn het voetbalstadion van Boca Juniors en El Caminito. Dit laatste is een bekend straatje, wat bekend staat om het eerste officiële openluchtmuseum.

Één van de grootste en mooiste muurschilderingen van Maradona, die precies toen wij langs kwamen even onderhouden werd

Eén van de grootste en mooiste muurschilderingen van Maradona, die precies toen wij langs kwamen even onderhouden werd

San Telmo

De oudste wijk, en door vele ook wel de traditioneelste wijk genoemd, is San Telmon. Dat tradionele zie je terug in de straten vol kinderkopjes, in plaats van geasfalteerde straten. In San Telmo kun je veel kleine parken en pleinen vinden. Dit is met name zo geworden doordat er onwijs veel kleine appartementen zijn van gemiddeld 40 vierkante meter. Om meer ruimte te hebben en naar buiten te kunnen zijn deze parken er en kunnen ze dus gemakkelijk vlakbij huis buiten zijn. Hier kun je overigens ook veel kunstenaars en tangodansers vinden.

Sla overigens in deze wijk Mercado de San Telmo niet over. Je kunt hier heerlijk ‘s middags borrelen en wat eten. Ga hier niet te laat heen overigens, want vanaf 19.00 uur serveren ze vaak al geen eten meer en rond 20.00 uur gaat de markt dicht.

Puerto Madero

Deze wijk is eigenlijk de meest nieuwe wijk van Buenos Aires. Lokale investeerders wilden er een aantrekkelijkere wijk van maken en zijn daarom de wijk gaan innoveren. Nieuwe gebouwen met veel wolkenkrabbers. Helaas staan er overigens wel veel leeg, maar omdat gebouwen hun waarde behouden en de Argentijnse pesos alleen maar minder waard worden, wordt hier veel in geïnvesteerd. Nog een leuk weetje, de brug in het midden, ook wel de Puente de la Mujer genoemd, heeft haar vorm te danken aan het been van de vrouw tijdens een tangodans. Overigens ook leuk om te weten is dat alle straten in deze wijk vernoemd zijn naar vrouwen.

Gekleurde huisjes zie je overal, maar vooral in de wijk La Boca

Gekleurde huisjes zie je overal, maar vooral in de wijk La Boca

Madelon & Thomas
Laatste berichten van Madelon & Thomas (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>