Op ontdekkingsreis door Leiden

‘Het is gelukkig geen Amsterdam hier, maar in de grachten lijkt het er vandaag wel een beetje op’. Joris leunt op het roer van de boot terwijl hij zijn praatje begint. ’Leiden is de stad van het water’, vervolgt hij. ‘We hebben weinig ruimte in de stad, maar genoeg water’. Behendig manoeuvreert hij zijn blauwe sloep tot voor de Blauwpoortsbrug. Met een glimlach waarschuwt hij nog even. ‘Niet vergeten te bukken voor de bruggen’.

Verkenningsrondje

Eigenlijk is best handig om ter kennismaking met Leiden eerst een rondvaart te maken. Om jezelf eerst even te oriënteren. En verken je de mooie plekjes vanuit een ander perspectief. Het wemelt van de bootjes op de Rijn. Geruisloos baant de elektrisch aangedreven boot zijn weg door het troebele water. De prachtige gevel van de Stadstimmerwerf met haar rood witte luikjes trekt de aandacht. Het duurt niet lang of de beroemdste inwoner komt ter sprake. Leiden is de geboortestad van Rembrandt van Rijn. Zijn originele geboortehuis is al lang geleden gesloopt. De houten Rembrandtbrug is een gebaseerd op bruggen uit zijn eigen werk en de nabijgelegen molen de Put is een replica van hoe de molen er in de tijd van Rembrandt uit moet hebben gezien. We varen langs Hortus Botanicus, de groene oase van de stad en om de Oude Sterrenwacht heen. Het is even bukken in de tunnel om op de Nieuwe Rijn uit te komen om het rondje langs de singels met haar grachtenpanden en woonboten te vervolgen. Vanaf de Karnemelkbrug is het weer filevaren richting het hart van Leiden. Bij de Koornbrug loopt de boel even vast. Joris veegt het denkbeeldige zweet van zijn voorhoofd als de boot weer vast gelust zit. Na het verkenningsrondje kan onze ontdekking van Leiden beginnen.

Verkenningsrondje Leiden

Rondvaart Leiden

Boottocht Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Rembrandt als leidraad

Wie anders dan Rembrandt kan je aan de hand meenemen door Leiden. De Rembrandt Route volgt de voetsporen van Van Rijn en andere beroemde schilders door de stad. Deze wandeling leidt je daarmee kriskras door de binnenstad. Door steegjes, verscholen hofjes en pittoreske parkjes. Ik ontmoet een bronzen Rembrandt in zijn jonge jaren. Hij kijkt naar de schildersezel met daarop zijn zelfportret. Door het Rembrandtpark loopt de route verder langs het borstbeeld van Rembrandt aan de Wittesingel richting de Pieterskerk. In de zeventiger jaren werd de kerk uit dienst genomen en als evenementenlocatie ingericht. Het museum café is ruim opgezet met relaxte fauteuils en hangmatten. Midden in de sfeervolle kerk hangt een schommel. Een prima tussenstop op de route.

Een bronzen Rembrandt kijkt naar de schildersezel met daarop zijn zelfportret

Rembrandtplaats

De Rembrandt Route volgt de voetsporen van Van Rijn en andere beroemde schilders door de stad

 

 

Een lege schildersezel staat voor acht stoelen. We zijn in vroegere atelier van Jacob van Swanenburg, waar de jonge Rembrandt zijn schildersopleiding volgde. ‘Young Rembrandt Studio’ staat op het bord aan de gevel. Een animatiefilm van zeven minuten neemt ons mee in het leven van de jonge Rembrandt. Met mooie effecten die levensecht op de wanden en de ezel worden geprojecteerd. Van Swanenburg ‘vertelt’ zijn verhaal op begrijpelijke wijze zodat ook kinderen begrijpen wie Rembrandt was en wat hij deed. De studio bevindt zich weliswaar halverwege de wandeling maar zou een prima startpunt zijn geweest. Een smal brandgangetje twee pandjes naast de studio leidt ons naar weer een mooi verborgen plekje, de Gekroonde liefdespoort waar collega schilder Jan Steen woonde en werkte. Een kleine groene oase midden in de binnenstad.

Young Rembrandt Studio Leiden

Animatiefilm Young Rembrandt Studio

Het vroegere atelier van Jacob van Swanenburg

Gekroonde liefdetuin Leiden

Bananenboom in de binnenstad

Ongetwijfeld beschikt Leiden met de Hortus Botanicus over de meest bijzondere binnenstedelijke tuin van het land. De palmboom is inmiddels redelijk ingeburgerd. Een bananenboom, waar zelfs een trosje onrijpe bananen aan hangt, is van een andere orde. In de kassen waan je je in de tropen, zeker in de Victoriakas. De reuzenwaterlelie met haar enorme bladen die sterk genoeg zijn om een kind te dragen. Het blijkt een fabeltje dat de witte bloem slechts eens per jaar bloeit. In de zomer bloeit het regelmatig, waarbij pas aan het eind van de middag de bloem open gaat. We lopen langs de Japanse en Chinese kruidentuin. Een schooltje karpers in het vijvertje houdt iedere beweging aan de oppervlakte scherp in de gaten. De varentuin is een groene explosie. Voor kinderen zijn er meerdere routes en speurtochten uitgezet.

Bananenbomen in de binnenstad

Hortus Botanicus

Botanische tuin Leiden

Hortus Leiden

Victoria amazonica (Reuzenwaterlelie) is de grootste waterlelie ter wereld

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland

Hortus Botanicus Leiden

Ontdekken en beleven

Met een paar spelden ligt een meeuw op zijn rug vast gepind op een houten plankje. Zijn pootjes zijn met een touwtje bij elkaar gebonden. Hanna ruimt net de tafel op. Ze heeft vandaag besteed om onder het oog van tal van bezoekers de meeuw van zijn ingewanden te ontdoen. Interactie en voorlichting staan centraal in Naturalis. Simone en Martijn werken met dinosaurusbotten en vertellen enthousiast over hun werk. Gezinnetjes staan in de rij voor hun verhalen. Dit is Live Science.

Naturalis: met een paar spelden ligt een meeuw op zijn rug vast gepind op een houten plankje

Interactie en voorlichting staan centraal in Naturalis

Naturalis Biodiversity Center

Dinolab Naturalis

De collectie van Naturalis is met meer dan 40 miljoen objecten enorm. Twee jaar geleden is het museum grondig gerenoveerd en uitgebreid. De gevel is geïnspireerd op vormen uit de natuur. Het gebouw is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Boven ons hangt een haai in de museumzaal ‘leven’. Zijn gebit is angstaanjagend en indrukwekkend. Honderden opgezette dieren, groot en klein staan in deze zaal. De blikvanger staat een zaal verderop. Bij de meeste dinosaurussen is het redelijk rustig. Trix daarentegen mag zich verheugen op de nodige aandacht. Rondom het skelet van de volwassen Tyrannosaurus rex is het dringen voor een foto. De botten van het beest verkeerden in gave staat tijdens de vondst. De dino moet wel een afschrikwekkend dier zijn geweest.

Naturalis Leiden

Naturalis Leiden

Naturalis Leiden

Dinosauriërs in Naturalis

Triceratops Naturalis

 

Miljoenen jaren vooruit in de tijd komen we in de ijstijd terecht. Een kolossale mammoet kijkt neer op de maquette van zijn vroegere leefomgeving. Originele botten van het dier liggen op een tafel voor een speurtochtje voor kinderen. Ook in de museumzalen ‘dood’ en ‘verleiding’ is van alles te beleven. Want Naturalis staat in het teken van ontdekken en beleven. Dat terwijl Leiden met onder meer het Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden en de Lakenhal nog zoveel meer interessante musea heeft. Leiden is met recht een ware ontdekkingsreis.

Naturalis Leiden

Zelfs het gebouw van Naturalis is spectaculair

Op uitnodiging van Leiden Marketing brachten we een weekend door in Leiden en verbleven in het Fletcher Wellness Hotel

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>