We zijn te gast bij Landal Kasteeldomein De Cauberg. Het park dat wielersport ademt en waar de klasbakken uit het profpeloton graag vertoeven. Omringd door alle bekende heuvels uit de Amstel Gold Race en gelegen bovenop de Cauberg is het vakantiepark de perfecte uitvalsbasis voor een sportieve vakantie. De iconische beklimming van de Cauberg begint vanuit Valkenburg aan de Geul. En in het zonnige zuiden van Nederland stijgt het kwik vaak net even iets verder dan in de rest van het land. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijk verblijf waar cultuur, natuur en sport samenkomen.

De Wilhelminatoren is de historische uitzichttoren in Valkenburg

De Wilhelminatoren is de historische uitzichttoren in Valkenburg

De voorbereiding op het fietsweekend

Eerder schreven we al een blog over het wielrennen in Limburg. We deden de belofte vaker terug te komen in deze prachtige omgeving. Deze belofte lossen we in door ditmaal op het vakantiepark Landal Kasteeldomein De Cauberg te verblijven. Maar eerst beginnen we aan een goede voorbereiding op het fietsweekend en springen we vanuit onze woonplaats op de racefiets richting het zonnige zuiden. Toch een slordige 200 kilometer voor aankomst op het vakantiepark.

Onderweg passeren we de vestingstad Woudenberg

Onderweg passeren we de vestingstad Woudenberg

We constateren onderweg dat Nederland ‘gewoon’ een mooi vlak (fiets)land is, maar weten ook dat er een prachtig heuvellandschap op ons ligt te wachten. De ene heuvel nog steiler, dan de andere. We hebben zin in deze kuitenbijters en kijken ernaar uit om de klassiekers te beklimmen. Zo vroeg in het wielerseizoen helpt het overbruggen van de hoogtemeters om sterker te worden op de fiets. Na zo’n 180 km beginnen de eerste vermoeidheidsverschijnselen toch wel de overhand te krijgen en merken we dat we te maken krijgen met de hoogteverschillen. De laatste kilometers is het doorbijten geblazen, maar dan zijn we er eindelijk. We plaatsen uiteraard de fiets als een soort trofee onder het plaatsnaambord van Valkenburg. Het weekend en genieten kan nu echt gaan beginnen.

Onze trofee na een pittige toertocht

Onze trofee na een pittige toertocht

Col du Cauberg

Col du Cauberg

Hét wielrenpark van Nederland

Na het trotseren van de beroemde kuitenbijters in de omgeving van het Valkenburg is het fijn om terug te keren in het stijlvolle vakantiepark Kasteldomein De Cauberg. Op dit vakantiepark weten ze precies wat jij en je fiets nodig hebben na een dag vol klimmen en afdalen. Geniet van een ruime bungalow of appartement met bad of douche, sauna en jacuzzi. De veranda, houtkachel en Green Egg bbq zijn geweldig!

Dat Landal Kasteeldomein De Cauberg goed ingericht is op het ontvangen van wielrenners blijkt ook uit de aanwezige fietsfaciliteiten. Je kunt je (wieler)kleding wassen en drogen, want de luxe bungalows zijn voorzien van een wasmachine en droger. Er is een afspuitplek en reparatieruimte voor fietsen. En er kan een ‘fietsbiertje’ gedronken worden in het wielercafé. Daarnaast zijn er allerlei services waar gasten gebruik van kunnen maken, zoals de boodschappen-, ontbijt- en barbecue service. Wij maakten dankbaar gebruik van de ontbijt- en barbecue service van het parkrestaurant De Zoete Zoen. De kwaliteit van het eten heeft ons positief verrast en bevelen we zeker aan.

8-persoons extra luxe woning

8-persoons extra luxe woning met veranda, bbq en houtkachel

Ontbijten en barbecueën op Landal Kasteeldomein De Cauberg

Ontbijten en barbecueën op Landal Kasteeldomein De Cauberg ♥

Big Green Egg bbq bij Landal Kasteeldomein de Cauberg

Big Green Egg bbq

FJOER buitenkachel

Zo’n buitenhaard houdt je heerlijk warm wanneer het ‘s avonds afkoelt

Genieten van een speciaal fietsbiertje op het eigen terras - Koerspret

Genieten van een speciaal ‘fietsbiertje’ (Koerspret) op het eigen terras

Landal Kasteeldomein De Cauberg

Op het park kunnen gasten fietsen huren, voetballen en tafeltennissen. Voor de kinderen is er een speeltuin. Verwacht geen grote activiteiten of animatie. Het park is voornamelijk gericht op de actieve sporters en wandelaars. Wie rust en ruimte zoekt, zit hier dus goed.

Leuk om te vermelden is dat Landal Kasteeldomein De Cauberg gecertificeerd is met een Green Key. Het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Naast dat zij zich sterk maken voor het comfort van hun gasten en de kwaliteit van hun verblijf, zetten zij zich in voor de natuur en de samenleving. Ze doen dit onder ander door streekproducten te gebruiken en zo de lokale ondernemers te steunen.

Je vindt op het vakantiepark Kasteeldomein de Cauberg meerdere straten die vernoemd zijn naar succesvolle wielrenners, onder wie Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel, Marianne Vos en Eddy Merckx.

Meerdere bekende wielrenners hebben hun eigen straat op het park

Meerdere bekende wielrenners hebben hun eigen straat op het park

De mooie zonsondergang vanaf het vakantiepark in het zonnige Zuiden

De mooie zonsondergang vanaf het vakantiepark in het zonnige Zuid-Limburg

Valkenburg, het mergelstadje aan de Geul

Vanaf het vakantiepark loop je in vijf minuten naar het centrum van Valkenburg. Tijdens de afdaling naar het dorp passeer je de Gemeentegrot met de ondergrondse verborgen wielergalerij van Valkenburg. Zeker de moeite waard om deze te bezichtigen. De ingang van de oudste mergelgrot van Nederland bevindt zich aan de voet van de Cauberg. Tijdens je tocht kom je langs houtskooltekeningen, plaquettes, beeldhouwkunst en schuilkelders.

Het gangenstelsel is 70 kilometer lang en de groeve heeft een enorme oppervlakte. Feitelijk loopt het ondergrondse gangenstelstel van de Gemeentegrot ook onder het Landalpark, grotendeels zelfs onder het grondgebied van de verderop gelegen gemeente Berg en Terblijt. Vanwege mogelijk instortingsgevaar zijn de gangen onder het vakantiepark dicht gestort, waarbij de vergelijking met de betonstorter-commercial van ‘Even Apeldoorn bellen’ – van Centraal Beheer, die met een klein muisje dat rent voor zijn leven – snel gemaakt is.

Gemeentegrot Valkenburg

De Gemeentegrot, tot 1892 bekend als de Valkenburgergroeve

Valkenburg is een historisch en zeer gezellig vestingstadje tussen de heuvels. Het mergelstadje heeft een rijke toeristische traditie. En terecht, want het is goed toeven in Valkenburg. Het 5-sterren landschap is namelijk al meer dan 135 jaar een grote trekpleister.

Daarnaast is het bourgondische Valkenburg een levendig stadje, met het hele jaar door een gezellig winkel- en horeca-aanbod en zomerse terrassen. Voor wandelaars en fietsers een perfecte uitvalbasis voor een weekend vol (fiets)plezier. Enkele must do’s zijn de stadswandeling Valkenburg, de (mergel)grotten, de Cauberg en de kasteelruïne.

Het prachtige mergelstadje Valkenburg aan de Geul

Het prachtige mergelstadje Valkenburg aan de Geul

Het oude historische centrum van Valkenburg

Het oude historische centrum van Valkenburg

Walhalla voor wielrenners

Valkenburg ademt evenals het vakantiepark Kasteeldomein De Cauberg de fiets. Uiteraard kun je heel goed wandelen in de groene omgeving, maar Valkenburg en de fiets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In april vormt het stadje aan de Geul het decor voor de Amstel Gold Race, Nederlands grootste wielerklassieker met zijn roemruchte beklimmingen. Maar wielertoeristen kunnen er 365 dagen per jaar terecht dankzij de permanente bewegwijzerde routes. Er zijn verschillende fietsroutes in de omgeving of je stippelt met het fietsroutenetwerk zelf je tocht uit. Voor de fietsliefhebbers is er genoeg uitdaging in het heuvelachtige Zuid-Limburg. Het steeds wisselende glooiende landschap zorgt voor mooie vergezichten en het onbetaalbare genieten op de fiets zorgde bij ons voor een ‘instant’ vakantiegevoel.

Het glooiende landschap en de vele vergezichten tijdens je fietsvakantie zorgen voor een chronisch vakantiegevoel

Het glooiende landschap en de vele vergezichten tijdens je fietsvakantie zorgen voor een instant vakantiegevoel

Kuitenbijters en de klassiekers

Regelmatig beklimmen we met een aantal wielrenners van Reishonger bergen in Frankrijk. Denk aan de Alp d’Huez en de Mont Ventoux. Dat is terugschakelen, afzien en doorzetten, want afstappen is geen optie. Dat geldt ook zeker wel voor sommige beklimmingen in Limburg. Die vriendelijke Limburgse heuvels hebben soms de meest venijnige hellingen. Zeker de Eyserbosweg en de Keutenberg met een stijgingspercentage van maar liefst 21%.

De klassieke kuitenbijters - Eyserbosweg en de Keutenberg

De klassieke kuitenbijters – Eyserbosweg en de Keutenberg

Het aanzetten tijdens een van de vele beklimmingen van de heuvels

Het aanzetten tijdens een van de vele beklimmingen van de heuvels

Maar vlak ook de Camerig, de Vaalserberg, de Fromberg en de Cauberg niet uit. Je kunt genoeg hoogtemeters meepakken in Limburg en het zo gek maken als je zelf wilt. Groot voordeel van het verblijven op Landal Kasteeldomein De Cauberg is dat je weet dat je nog één keer moet aanzetten om de Cauberg te beklimmen. Maar op de top wacht weer de oase van rust van het vakantiepark waar je onder het genot van een goed biertje kunt nagenieten van de inspanningen.

Het beklimmen van de Vaalserberg bij het drielandenpunt in Vaals

Het beklimmen van de Vaalserberg bij het drielandenpunt in Vaals

Fromberg racefietsen

De schoonheid van de klim maakt de Fromberg een echt hoogtepunt tussen de vele Zuid-Limburgse heuvels

Bourgondische inslag

Wie onderweg even wil bijkomen, kan bij de (fiets)cafés en hotels terecht. Ervaar de gastvrijheid in de typische Limburgse dorpen, waar je de honger en dorst kunt stillen. Al die lekkere streekproducten proef je terug op de gezellige terrassen: een stuk vlaai met een kop koffie of een Limburgs biertje. Die vormen weer brandstof voor je nieuwe kilometers. Je bent immers in het zuiden en dat betekent een Bourgondische inslag.

Ervaar de gastvrijheid in de typische Limburgse dorpen

Ervaar de gastvrijheid in de typische Limburgse dorpen

Brandstof bijtanken in de gezellige Limburgse dorpen

Brandstof bijtanken in de gezellige Limburgse dorpen

Ideaal terrein om te mountainbiken

Ook steeds meer mountainbikers weten de weg naar het vakantiepark te vinden. De vele fietsroutes op verharde en onverharde wegen en paden brengen je met regelmaat naar grote hoogten waar je fantastisch kunt uitkijken over het Heuvelland. Mountainbikers kunnen zich zelfstandig of met een lokale ervaren gids uitleven op het 500 kilometer lange MTB-routenetwerk. Voor elk niveau is er een geschikte MTB-route.

Op basis van het skipiste-systeem wordt de zwaarte van de desbetreffende route weergegeven. Op deze manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en rijd je op een route die je fysiek en technisch aankunt. De MTB-routes vanuit Valkenburg starten allemaal bij het Shimano Experience Center (official trailhub) en zijn via de bekende bewegwijzering goed te volgen. Sinds vorig jaar heeft Kasteeldomein De Cauberg ook haar eigen mountainbikeroute. De 31,5 km lange route loopt deels over het park en kan naar eigen smaak uitgebreid worden.

Mountainbiken over een van de vele trails

Mountainbiken over een van de vele trails

Shimano Full Suspension Mountainbike

Shimano’s full-suspension mountainbike

Mountainbiken in Limburg

MTB-route Valkenburg

Met de mountainbike crossen over de mosgroene heuvels van Limburg

Met de mountainbike crossen over de mosgroene heuvels van Limburg

MTB Landal Limburg

Shimano Experience Center

Het Shimano Experience Center is op het terrein van een voormalige bierbrouwerij in Valkenburg neergestreken met het eerste Shimano Experience Center ter wereld, een mooi en groot pand tegen de rotsachtige achtergrond van de Limburgse heuvels. Valkenburg is de wielerhoofdstad van Nederland. De wielersport speelt een belangrijke rol in het Shimano Experience Center, maar de hengelsport en het roeien krijgen ook de nodige aandacht.

Het is een plek waar de ‘ontmoeting’ centraal staat. Bij het startpunt van de fiets- en MTB-tochten kun je je omkleden en douchen. Maar ook kun je voor € 25,- terecht voor de afstelling van je fiets. In de gezellige coffee corner kun je terecht voor het drinken van een kop koffie. Daarbij biedt het Shimano Experience Center je de mogelijkheid om in de omgeving de allernieuwste fietsen te proberen. Zeker de moeite waard als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe fiets.

De gezellige huiskamer in het Shimano Experience Center

De gezellige huiskamer in het Shimano Experience Center

Het experience center van Shimano

Het experience center van Shimano

MTB-route Shimano Valkenburg Houthem

Het Geulpad (verboden te fietsen!) nabij de Shimano Valkenburg route

Vorstelijk genieten op de Cauberg

Het vakantiepark Landal Kasteeldomein de Cauberg is hét park voor de fietsers en de perfecte uitvalbasis voor de start van mooie fietstochten. Landal Kasteeldomein De Cauberg ligt op een groen terrein bij een oud kasteel. De huizen zijn ruim en staan niet dicht op elkaar. Het is niet voor niets dat Landal de term ‘vorstelijk genieten’ gebruikt. Het park biedt met de sfeervolle villa’s in vakwerkstijl en appartementen in de vorm van Limburgse kasteelhoeven een vorstelijke verblijfsplek in de schitterende Limburgse heuvels. De medewerkers doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Naar onze mening slagen ze hiervoor met vlag en wimpel. Het verblijf op de top van de Cauberg is door de vele faciliteiten een verblijf op niveau.

Het sportieve Reishonger team tijdens het mountainbiken

Het sportieve Reishonger team tijdens het mountainbiken

Landal de Cauberg

Landal Kasteeldomein de Cauberg

MTB-route Landal de Cauberg

Bart
  1. Carla zegt:

    Lees net deze blog, maar er kloppen 2 dingen niet, zo wordt het zwembad Polfermolen genoemd als zijnde momenteel gesloten, terwijl dit niet eens meer bestaat, en zag ik een foto van een MTB-route van Shimano Valkenburg-Houthem terwijl deze foto in het Ingendael gemaakt is (de weg langs de Geul vanaf Tivoli richting Brakkeberg) terwijl je hier niet eens mag fietsen! Dit is namelijk een natuurgebied. Daar staan ook borden dat je er niet mag fietsen dus deze route vind ik dan heel raar.. Bovendien worden er ook regelmatig controles uitgevoerd door Handhaving waarbij de boete niet grappig is als ze je aanhouden met een fiets daar.

    • Hoi Carla, ik zie inderdaad dat het zwembad begin dit jaar officieel definitief gesloten is. Uiteraard hebben we dit aangepast in de tekst. En wat knap dat je het Geulpad herkend hebt. Wij zijn daar met de mountainbike uitgekomen nadat we een MTB-paaltje gemist hadden op het stukje downhill op de Houthemmerdelweg. Vervolgens zijn we na een korte wandeling tot de Lange Bergweg weer uitgekomen op de MTB-route. Prachtig stuk wel. Bedankt voor je kritische reactie!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>