Het zachte ochtendlicht prikt door de gordijnen. Ik open mijn ogen en kijk omhoog. Recht boven me zie ik een hert met een prachtig gewei. Tientallen, zo niet honderden van zijn soortgenoten huppelen door de bossen achter het hotel.

Familie arrangement

Boswachterij Speulderbos staat bekend als één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Het strekt zich ten noorden van Garderen uit tot aan Ermelo en Putten. Aan de rand van het bos in Garderen staat op een prachtige locatie Bilderberg ‘t Speulderbos. Het twee verdiepingen hoge hotel gaat naadloos op in de omgeving en staat te boek als een waar familiehotel. Billy Bilderberg heet het speciale kinderarrangement dat twee overnachtingen in een familiekamer, een diner en twee keer ontbijt omvat. Het zithoekje van een ruime suite wordt met een slaapbank omgebouwd tot een tweepersoonsbed waarin twee kinderen kunnen dromen. Helaas geen aparte slaapkamer of buitenruimte in de familiekamer. Na bedtijd van de kleintjes blijft het voor de ouders dan toch wat behelpen.

Bilderberg 't Speulbos Garderen
Bilderberg 't Speulbos Garderen

Kindvriendelijk

Grote zitzakken bij de televisie, een speelkeukentje, een kast vol met boeken, tafelvoetbal en een knutselhoek. De speelkamer is prima uitgerust om kinderen van jong en oud te amuseren. In de aangrenzende lounge is het fijn wegzakken in het comfortabele meubilair terwijl het kroost zich vermaakt. Op het grasveld naast de tennisbaan staat nog een speeltuintje met twee schommels en wat wipkippen. Bovendien heeft Bilderberg ’t Speulderbos een best aardig binnenzwembad. Ook tijdens de maaltijden is er aan de kinderen gedacht met een heus eigen buffet. Poffertjes en patat in de avond, pindakaas en pistoletjes in de ochtend. Met eigen bordjes en het bestek in uiteenlopende kleurtjes. Aan de kinderen is gedacht.

Bilderberg 't Speulbos Garderen
Bilderberg 't Speulbos Garderen
Bilderberg 't Speulbos Garderen

Bilderberg 't Speulbos Garderen

Met de boswachter op pad

Alleen een zandweg scheidt het terrein van het hotel van het Speulderbos. Letterlijk de achtertuin dus. Vaak is het bos voor kinderen één grote speeltuin. Takken rapen, boompje klimmen of gewoonweg lekker rennen over de paden en heuveltjes. Ieder bos heeft zijn verhaal. Het verhaal van het Speulderbos wordt elke zaterdagmiddag verteld door een boswachter tijdens een anderhalf uur durende wandeling. Eduard de boswachter leidt ons rond over een deel van de wandelroute de Duintjes. Dat is de heuvelrij die dwars door het bos loopt. Aan de voet van de heuvel begint het statige beukenbos. De beuk is een ietwat egoïstische boom die geen struiken of andere bomen in zijn nabijheid duldt, zo leren we. Maar die zelf flink te grazen kan worden genomen door zwammen die de beuk van binnenuit oppeuzelen. Een specht is bezig een keurig rond holletje te tikken in een dode beuk vol met zwammen even verderop. We passeren het dansende bos met bomen zo krom als een banaan. Dan steken we over naar het naaldbos, alwaar Eduard het verschil tussen de den, spar en lariks uitlegt. En de wilde dieren die in het bos wonen. Zwijntjes, herten, vossen en ook de wolf is hier al eens gespot. Het enige wild dat we vandaag tegenkomen is de olifant met haar jong bij de ingang van het hotel.

Speulderbos Garderen
Speulderbos Garderen
Speulderbos Garderen

Speulderbos Garderen
Speulderbos Garderen
Speulderbos Garderen

Koninklijk uitje

Garderen heeft enige bekendheid vergaard als thuisbasis van ‘t Veluws Zandsculpturen festijn. De olifant van zand die alle gasten van Bilderberg ’t Speulderbos bij de ingang verwelkomd is in bruikleen. Eigenlijk is Garderen ook voor de omgeving een prima uitvalsbasis. Binnen een straal van een dikke twintig kilometer liggen bijvoorbeeld Amersfoort en Harderwijk. Maar ook Apeldoorn met zijn apen en speeltuinen. Bovendien heeft Apeldoorn een koninklijk tintje dat de meeste prinsjes en prinsesjes wel aanspreekt. Paleis het Loo spreekt tot de verbeelding. Bij binnenkomst wordt meteen een goodiebag aan de kinderen uitgereikt. Op speelse wijze kunnen ze kennismaken met het paleis. En meteen naar hartenlust spelen in hun eigen paleis. Klimmen en klauteren en natuurlijk vanaf het balkon als een echte vorst zwaaien naar hun ouders. Het echte paleis, dat tot halverwege de zeventiger jaren werd bewoond, wordt sinds twee jaar gerenoveerd en is tot volgend jaar niet toegankelijk. De paleistuinen daarentegen zijn gewoon open en in volle bloei deze tijd van het jaar.

Paleis het Loo Apeldoorn
Paleis het Loo Apeldoorn
Paleis het Loo Apeldoorn
Paleis het Loo Apeldoorn

Leuk voor kinderen

Speciaal voor kinderen zijn er allerlei activiteiten georganiseerd. De paardjesrace is een springparcours met opdrachten die ze net als echte paarden moeten uitvoeren. Op meerdere plekken zijn verhalenpodia. Doordeweeks in de zomer zijn de prinsen en prinsessendagen. Verkleed kunnen de kinderen een middagje prins of prinses spelen. Met theater, dans en een goochelshow. Los van alle activiteiten heeft water altijd een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen. Met name fonteinen, zeker wanneer daar ook nog eens grote zwarte karpers in zwemmen. Dieren doen het altijd goed. De koninklijke paarden staan overdag vaak in de wei te grazen. Het stallencomplex is doorgaans leeg. De kleine expositie ‘Dieren van Oranje’ vult een aantal stallen. Over de orang-oetan van Willem V die cognac dronk en zijn twee olifanten Hans en Parkie die door de Fransen werden ingepikt. Maar ook over de favoriete hond van Wilhelmina en de paarden van Beatrix. Interessant voor de ouders, wat minder aansprekend voor de kleintjes. In het naastgelegen koetshuis kijken ze wel hun ogen uit bij diverse bijzondere auto’s, koetsen en andere voertuigen. Paleis het Loo is een prima uitstapje vanuit Garderen.

Paleis het Loo Apeldoorn

Paleis het Loo Apeldoorn

Paleis het Loo Apeldoorn

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>