Genieten van lokale specialiteiten

Je bent eindelijk gearriveerd op de bestemming van je dromen. De kleuren, geuren en geluiden om je heen maken je enthousiast! Yeah....de start van een prachtreis! Je wilt alles verkennen en beleven. Maar soms kies je op het gebied van eten en drinken toch voor de “veilige weg”. Want zo’n pizza of hamburger is altijd oké toch? Zo jammer! Je leert een land namelijk pas echt kennen als je geniet van de lokale specialiteiten. Wij zetten een aantal niet te missen specialiteiten op een rij. Even een waarschuwing vooraf: het lezen van dit artikel maakt erg hongerig!

Pisco Sour (Peru)

Ehm…we beginnen gelijk maar met een lekker sterk drankje! Een cocktail zelfs. Er is wat  geruzie tussen Peru en Chili over de herkomst, maar wat doet het ertoe….. het is namelijk erg lekker! De basis: Pisco, de nationale drank die wordt gedestilleerd uit druiven. Met een alcoholpercentage van rond de 40% is het ook gelijk wel een stevige binnenkomer. Het “Sour” deel komt van limoen- of citroensap. Samen met suikersiroop, eiwit en (optioneel) ook een beetje kaneel en een kruidenbittertje (zoals Angostura of Chuncho) vormt het een onweerstaanbaar lekker drankje. Zuur, zoet en bitter in de perfecte combinatie. De Pisco Sour smaakt overal net even anders, omdat Pisco met verschillende druivenrassen wordt gemaakt. Geniet van Pisco Sour tijdens je rondreis door Peru.

Pisco Sour cocktail uit Peru

Pad Thai (Thailand)

Als je een rondreis door Thailand maakt, kom je dit gerecht letterlijk op elke hoek van de straat tegen: Pad Thai. En dat betekent “gebakken noodles”. Rijstnoodles wel te verstaan. En dat met bijvoorbeeld kip, tofu of garnalen. Of gewoon een combinatie daarvan. Dit heerlijk geurende gerecht kent heel veel variaties en daarom is het ook zo geliefd. Meestal wordt het bereid met onder andere knoflook, vissaus, chilipeper, palmsuiker, limoen en geroosterde pinda’s. Voor de echte beleving eet je het natuurlijk bij een kraampje langs de straat.

Pad Thai in Thailand

Beer Lao (Laos)

Beer Lao is de verzamelnaam voor deze geliefde biertjes uit Laos. Door gebruik te maken van Jasmijnrijst van lokale plantages heeft het bier een unieke smaak. Het is dan ook vaak in de prijzen gevallen als het beste bier ter wereld. En, ook fijn, men zegt dat je er niet zo’n erge kater van krijgt. Maar dat moet je vooral zelf ervaren. Nog even voor de kenners: het bier is glutenvrij, heeft een “licht bloemenaroma” en een zachte smaak. Zo, en nu heb je waarschijnlijk trek in een biertje? Hou dat vast, boek een reis naar Laos en geniet ervan.

Braai (Zuid-Afrika)

De oervorm van “slowfood”! Geen trieste satéstokjes en voorgegaarde hamburgers van Cora (ja, die van….) op de barbecue. Nee, grote stukken vlees (geen kip!) die langzaam garen. Belangrijk: in de braai worden geen kolen gedaan, maar hout. Het hout wordt verbrand tot het kolen zijn en pas daarna gaat het vlees erop. Dat geeft die typische smaak van “braaivleis”. Braaien is vooral een sociale aangelegenheid. Meestal wordt dan ook eerst al het vlees bereid voordat iedereen tegelijk aan tafel gaat. Ben je op reis in Zuid-Afrika en je hoort ergens zeggen “Ons Gaan Braai!” nodig jezelf dan vooral schaamteloos uit. Probeer vooral de “Boerewors”. Fantastisch lekkere worst, gekruid met nootmuskaat, koriander, peper en zout.

Braai in Zuid-Afrika

Dal Bhat (Nepal)

Dit meestal vegetarische gerecht is niet alleen een lust voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog! Een groot bord, gevuld met allerlei heerlijke kleine gerechtjes. De basis is altijd Dal (linzen, meestal in de vorm van een saus of soep) en Bhat (rijst). Maar vaak wordt het geserveerd in oneindig veel combinaties met bijvoorbeeld Pappadum (snack van linzenmeel), uien of gebakken groenten. In dat laatste geval wordt het gerecht “Dal Bhat Tarkari” genoemd. De “bijgerechten” worden bepaald door wat op dat moment voorhanden is. Dal Bhat wordt door de Nepalezen vrijwel dagelijks gegeten. Als je in Nepal reist, hoef je dus zeker geen moeite te doen om dit geurige gerecht te vinden.

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>