Outdoor kleding en gear voor extreme kou

De voorbereiding voor een reis naar het Arctisch gebied vereist een andere aanpak dan pak 'm beet een wintersportvakantie naar de Franse Alpen. Dat geldt zeker ook voor je reisbenodigden. Kleding, camera's en andere travelgear die extreme temperaturen kunnen verdragen zijn noodzakelijk. Wij geven je wat tips voor goede outdoorgear voor een bezoek aan "The Arctic".

Reizen naar extreme bestemmingen

Zelf reisde ik onlangs af naar Spitsbergen, de meest noordelijke bewoonde plaats ter wereld. Noordelijker dan Nova Zembla en Siberië. Maar je hoeft zeker geen doorgewinterde poolspecialist te zijn om hier rond te reizen. Integendeel. Het Arctisch gebied is voor iedereen toegankelijk, als je maar over de juiste spullen beschikt. Hierbij mijn tips voor reisbenodigheden en accessoires voor een reis naar (extreem) koude bestemmingen.

“Slecht weer bestaat niet, wel een slechte voorbereiding of slechte kleding.”

Outdoor kleding

Layering. Dat is het toverwoord hoe je te kleden voor de extreme kou. Drie tot vier lagen bieden bescherming tegen de wind, sneeuw en regen en is de snelste en makkelijkste manier om jouw lichaamstemperatuur aan te passen aan de omstandigheden. Kies wel lichtgewicht kleding, want je wilt je nog wel gemakkelijk kunnen bewegen in de misschien wel vijfdubbele kledinglaag die nodig is om in extreme kou te overleven.

Het outdoormerk Fjällräven heeft een toffe filmpje opgenomen hoe je je het beste ‘in laagjes kunt kleden’:

Jas
Koop een goede jas met multi layers, zoals die van the North Face. The North Face introduceert voor 2017 een nieuwe collectie winterkleding. Gebaseerd op VENTRIX, een ademende, synthetische isolatie die de lichaamstemperatuur reguleert via dynamische ventilatie in een midlayer-jas. Een wintersportoutfit van de volgend generatie.

The North Face FW17

De nieuwe FW17-collectie van The North Face maakt gebruik van een vernieuwende actieve isolatie.

VENTRIX-isolatie is gemaakt van een gewatteerd synthetisch materiaal en bevat door lasers gesneden ventilatiegaten op de lichaamsplekken die het meest transpireren. Wanneer iemand stilzit, blijven de gaten gesloten om warmte te behouden. Maar als de drager beweegt, openen de gaten zich voor meer ademend vermogen en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Zo hoeft de drager geen lagen uit te trekken wanneer hij het warm krijgt en geen extra lagen aan te trekken bij kou. De VENTRIX-technologie bestaat verder uit een lichtgewicht, waterdichte, robuust geweven stof en neemt een belangrijke plek in de hike- en alpine-collecties van het merk in.

Schoenen
winterschoenenHet aanbod van outdoorschoenen is enorm. Maar ga je bijvoorbeeld naar Spitsbergen op expeditie kies dan voor gevoerde, waterdichte schoenen of laarzen. Bij alpinisme worden vaak bergschoenen gebruikt, deze zijn uitstekend om ook te dragen in gebieden waar extreme kou heerst. Dit zijn robuuste outdoorlaarzen, waterdicht en met een antislipzool. Zo is het lopen op een met ijs bedekte ondergrond geen probleem. Door hoge isolatie en warme binnenvoering behoren koude voeten tot het verleden met deze bergschoenen. Neem voor de zekerheid een maatje groter dan je gewend bent, zodat ook de (drie)dubbele laag sokken in de schoenen/laarzen past.

Handen, voeten en hoofd
gezichtsmasker tegen kouJe verliest 50% van je lichaamswarmte via je hoofd, dus een muts is absoluut noodzakelijk! Een bivakmuts is ideaal en die zijn er tegenwoordig ook wel in modieuzere maar toch praktische uitvoeringen. Ook het op temperatuur houden van je handen en voeten geldt hetzelfde principe. Het is belangrijk dat deze droog blijven, transpiratievocht kwijt kunnen en beschermd worden tegen wind en neerslag. Kies voor de bescherming van je handen voor een stel wanten of handschoenen. Wanten zijn beter voor je handen bij extreme kou, omdat je vingers (in tegenstelling tot handschoenen) elkaar aan kunnen raken en hitte af kunnen geven. Dit bevordert de warmte in je vingers. Draag een shawl (of facemask of nekwarmer) over je mond, zodat je geen ijskoude lucht in hoeft te ademen en zo je longen spaart.

Outdoor horloge

Outdoor horlogeZelf ben ik groot fan van de Casio Pro Trek. Nu staan de meeste horloges van Casio al bekend vanwege het feit dat ze robuust zijn en goed bestand zijn tegen veel invloeden van buitenaf. De PRO TREK voegt daar nog functies aan toe zoals de werking op zonnecellen, digitaal kompas, hoogtemeter, barometer en thermometer. De ingebouwde hoogtemeter biedt hoogtegegevens, terwijl de barometer weersveranderingen kan voorspellen op basis van luchtdruktrends. Daarnaast vind je met het drie-assige kompas altijd je weg terug. Een perfect horloge dus bij alle avonturen in de open lucht. Dit maakt hem vooral favoriet bij mensen die actief zijn in de bergen en andere geweldige natuurlijke gebieden.

Deze en andere outdoorhorloge’s zijn online te bestellen bij dé horlogespecialist op www.horloge.nl.

Power Bank

Power bank accu bij extreme kouNeem extra batterijen mee bij het fotograferen in koude omstandigheden. Door (extreme) kou zal de batterij van je camera sneller zijn capaciteit verliezen. Ook als je de batterij amper gebruikt, is deze een stuk sneller leeg. Een tip is om de accu van je camera in je broekzak te bewaren, dan blijft deze warm en behoudt deze zijn capaciteit.

Of maak bijvoorbeeld gebruik van een zogenaamde Power Bank, een externe accu. Lees hier de review van de Xtorm Power Bank Xtreme. Een van de beste externe accu’s die momenteel verkrijgbaar zijn.

Paklijst kleding extreme kou

Wat heb je nodig om jezelf tegen extreme kou te beschermen?
Outdoor gear voor extreme kou

  • Thermisch ondergoed met lange pijpen
  • Dikke sokken
  • Trui
  • Winddicht jack
  • Warme (water- en winddicht) broek
  • Shawl
  • Wanten
  • Muts
  • Bivakmuts
  • Nekbeschermer (facemask of bandana)
  • (Expeditie)laarzen

Extra tips tegen extreme kou

  • Als je koude handen krijgt probeer dan te schudden met je handen waarbij je je vingers naar beneden slaat. Hierdoor komt er weer meer bloed in je vingers en zullen deze weer warmer worden.
  • Als je merkt dat je het steeds kouder begint te krijgen, kun je jezelf het beste weer opwarmen door te gaan bewegen.
  • Als je het warm krijgt en je trekt een of meerdere lagen kleding uit, vergeet ze dan niet direct weer aan te trekken op het moment dat je stopt met bewegen. Zo kun je de nieuwe lichaamswarmte veel langer bij je houden en help je op een later tijdstip bevriezingsverschijnselen te voorkomen.
  • Bewaar batterijen van je camera niet in je tas, maar draag deze liever op je lijf. Hierdoor blijven ze warmer en verliezen ze minder capaciteit voordat je deze in de camera stopt.

Outdoor kleding en gear voor extreme kou

Heb je zelf tips voor kleding en accessoires bestand tegen extreme kou? Laat het ons weten.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>