Wandelen door Twente, met gids

Rust en ruimte. Even ademhalen. Dat kan in Twente: groene houtwallen, glooiende essen, oude dorpen en... rust. Wat een heerlijk stukje Nederland! Wandel je mee? © Alle foto's: Truus Wijnen

Wandelen door Twente is minder bekend dan hiken over de Veluwe of door Limburg. En dat is fijn! Want daardoor zie je hier geen drommen toeristen. Herman Finkers zette Twente op de kaart. Maar hij maakte er wel een beetje een karikatuur van. Ik ga kijken en loop een dag mee met dé wandelkoningin van Twente: Truus Wijnen. Wat is Twente ongelooflijk mooi. Wandel maar mee!

Het Twentse coulisselandschap is prachtig!

Het Twentse coulisselandschap is prachtig!

Wandelen door Twente – houtwallen en essen

“Het Twentse landschap is zó gevarieerd!”, roept Truus enthousiast als ik haar vraag waarom ze nu al meerdere wandelgidsen heeft gepubliceerd over dit stukje Nederland. Truus heeft lang geleden een levensstandaard aangenomen die vooral bestaat uit: wandelen. Veel geld heeft ze niet nodig. Buiten zijn, in dit landschap dat elke paar kilometer weer anders is: dáár gaat het haar om. Genieten in de natuur – die het hele jaar verrast, en altijd uitbundig is.

Met een goede wandelgids zie je meer.

Met een goede wandelgids zie je meer.

Wat een rust vind je hier nog.

Wat een rust vind je hier nog.

Truus neemt me een dagje mee als ze één van haar wandelroutes gaat controleren met de uitgever van haar gidsen. “In 2018 werd mijn wandeling rond Markelo uitgeroepen tot mooiste van Nederland. Toen werd het daar wel even ietsje drukker”, vertelt Truus, “Maar normaal is het in Twente overal rustig.” Ik zie een heerlijk landschap bestaande uit een open structuur (een coulisselandschap genoemd) van houtwallen, weilanden, heggen, boerenweggetjes, beekjes en essen (weilanden verhoogd door eeuwenlang mest opbrengen).

Wandelen door Twente – kastelen en watermolens

“Het coulisselandschap maakt wandelen in Twente zo verrassend”, gaat Truus verder, terwijl we richting kasteel Twickel lopen, in het prachtige historische Delden. Ik geniet van de uitzichten, de watermolens en de beken, de buurtschappen, de velden en de kasteeltjes… En met een wandelgids van Truus vind je de meest onbekende paadjes, die je anders makkelijk zou kunnen missen. Ik begin te begrijpen dat Truus hier nooit meer weg wil.

De houtzaagmolen van kasteel Singraven in Denekamp.

De houtzaagmolen van kasteel Singraven in Denekamp.

Graan wordt in Twente nog volop verbouwd.

Graan wordt in Twente nog volop verbouwd.

Ik zie om me heen een landschap dat misschien wat doet denken aan Drenthe, maar in Twente is alles zo mooi verweven: plukjes bos, houtwallen en velden – alles door elkaar. De glooiende heuvels met beekjes en watermolens rond Vasse gaan aan de Duitse kant van de grens naadloos over in het Teutoburger Wald. Met als dichtst bijzijnde herkenningspunt het zandstenen kasteel van Bad Bentheim. Kom je naar Twente, neem dan de tijd. In Twente zijn zoveel verschillende landschappen te zien! En net over de grens is het dus ook prachtig!

Bij de eeuwenoude kroeseboom werd al in de middeleeuwen rechtgesproken.

Bij deze kroeseboom werd al in de middeleeuwen rechtgesproken.

Wandelgidsen en gps-tracks

De wandelgidsen van Truus Wijnen zijn geweldig als voorbereiding op je wandelingen. Veel informatie en mooie foto’s, kaarten en alle details. Voorpret verzekerd! Truus illustreert de gidsen met eigen foto’s (alle foto’s in deze reportage zijn van haar). Daarnaast onderhoudt ze de wandelsite ‘Over wandelen gesproken’ waarop de gps-tracks van haar tochten zijn te vinden. De 80 wandelingen in Twente variëren in lengte tussen ruwweg 10 en 20 km. Ze heeft aanvullend een groot aantal tochten net over de grens in Duitsland, op de Sallandse Heuvelrug en in Gelderland en Drenthe. En ook nog een site met fietsroutes!

Op pad met Truus Wijnen: wandelkoningin van Twente.

Op pad met Truus Wijnen: wandelkoningin van Twente.

Truus begeleidt ook groepen. Je leert dan ook om zelf mooie foto's te maken.

Truus begeleidt ook groepen. Je leert dan ook om zelf mooie foto’s te maken.

Truus vertelt me dat ze regelmatig groepen begeleidt. De tochten zijn zó populair dat er inmiddels een wachtlijst is. Voor een geringe vergoeding neemt ze kleine groepen mee op pad. “Voor sportieve, bourgondische gezelligheid. En zo kan ik ook mooi de routes controleren! Want een correcte routebeschrijving is natuurlijk belangrijk.” Ik heb zelf al een aantal wandelingen van Truus gelopen en het zijn heerlijke tochten. De gps-tracks laad ik dan in de smartphone app ViewRanger: ik loop zelf niet zo graag met een wandelboekje. Als je trouwens met Truus zelf op pad gaat, heb je niet alleen een uitstekende wandelgids bij je, maar ook een inspirerende fotografie coach. Ze leert je alles over het maken van mooie landschapsfoto’s.

De wandelingen gaan regelmatig over boerenerven.

De wandelingen gaan regelmatig over boerenerven.

Wandelen door Twente – van rustpunt naar rustpunt

Wandelen in Twente betekent: rust. Doo-t hènig an, zeggen ze hier. Twente is niet voor niets de geboorteplaats van ‘Rustpunt.nu’. Dat is een organisatie die zorgt voor een goede kop koffie op een boerenerf. Altijd zelfbediening, koekje erbij, een zitplaats op het erf en ook een toilet. Die formule past helemaal in deze gemoedelijke omgeving. Logisch dat dit idee hier is ontstaan! Zo wordt een dag wandelen heel aangenaam.

Water genoeg in Twente. Zoals in het Springendal of het Hulsbeek.

Water genoeg in Twente. Zoals in het Springendal of het Hulsbeek.

Cultuur en natuur zijn mooi verweven in Twente.

Cultuur en natuur zijn mooi verweven in Twente.

Inmiddels lopen wij bij kasteel Twickel. Het hout voor de houtzaagmolen werd ooit aangevoerd via een gegraven beek. Mooi om te zien hoe de oorspronkelijke ‘houthaven’ opnieuw wordt aangelegd. In Twente zijn veel kastelen en buitenhuizen. In het kleine Diepenheim zijn er bijvoorbeeld al vier bij elkaar. Maar ook het goed verstopte Herinckhave bij Fleringen is prachtig. En zo zijn hier heel veel pareltjes te vinden.

Trots op Twente

Twentenaren zijn trots op hun streek, maar tegelijk bescheiden. En Truus is daarop geen uitzondering. Toch is het gezegde: ‘Oet goald’n korenoarn skeup God de Twentenoaren’. Ofwel: ‘uit gouden korenaren, schiep God de Twentenaren’. Dus ja… bescheiden én zelfverzekerd. En dat betekent ook dat al het landschappelijke moois goed wordt beheerd en ontsloten. Gemarkeerde wandelpaden zijn overal. Vaak lopen die paden nonchalant over erven, langs beekoevers, en door weides. Watermolens en kasteeltuinen zijn vaak toegankelijk. Bermen met uitbundig bloeiende bloemen omlijsten het geheel.

Bourgondisch wandelen eindigt met een afzakkertje zoals hier net over de grens in Duitsland.

Bourgondisch wandelen eindigt met een afzakkertje zoals hier net over de grens in Duitsland.

Truus is tevreden vandaag: ‘haar’ wandeling bij Delden is gecontroleerd en goed bevonden door de uitgever. Klaar voor de nieuwste gids, met wat kortere wandelingen. Ook de uitgever is blij. In de tijd van gps en mobiele telefoon blijkt er toch echt nog veel behoefte aan gedrukte wandelgidsen met veel achtergrond informatie en mooie foto’s. Maar voor de uitgever is dit duidelijk meer dan een commercieel project: hij is gewoon heel erg enthousiast over de wandelingen van Truus!

We nemen afscheid na een mooie dag door Twente. Goad goan – zeggen ze dan. Het ga je goed!

Meer info:

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>