Wandelen op Tenerife – drie geweldige wandelroutes

Tenerife is een perfecte bestemming voor wandelaars. Het populaire Canarische eiland beschikt over een prachtig nationaal park, waar tevens de hoogste berg van Spanje staat, El Teide. Maar ook buiten dit park is het prachtig wandelen door diepe kloven, fraaie zandduinen en weelderige bossen. Ben je benieuwd naar de diverse wandelroutes op Tenerife? Wij zetten de drie populairste wandelroutes op een rij!

Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife

Het Spaanse eiland Tenerife lonkt jaarlijks duizenden toeristen door de fijne zandstranden, gezellige plaatsen en het overheerlijke weer. Maar naast de druk bezochte zandstranden in het zuidelijk deel van het eiland ligt in het midden en noorden een ongekende landschappelijke schoonheid te wachten. Wandel- en natuurliefhebber kunnen hier genieten van weelderige laurierbossen, bizarre basaltwoestijnen en het bijzondere en indrukwekkende vulkaanlandschap van de koninklijke vulkaan Pico de Teide, ofwel ‘El Teide’.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Tenerife?

# 1 Nationaal park El Teide

Een letterlijk hoogtepunt tijdens een vakantie op Tenerife is het bereiken van de top van de 3.718 metershoge vulkaan Pico del Teide. In het Nationaal Park van de Teide bestaat een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Zo is er een wandelroute naar de krater van de Teide (Telesforo Bravo), een wandelroute naar het bekende uitzichtpunt La Fortaleza en een wandelroute naar het uitzichtpunt Pico Viejo.

wandelroute El Teide Tenerife

Wandelroute naar de top van El Teide op Tenerife

Wie de top van de Teide wil beklimmen, kan dat betrekkelijk eenvoudig doen vanaf het eindstation van de kabelbaan op 3.556 meter. Dit eindstation is met de bus (OV) of de auto bereikbaar en ligt midden in het nationale park. Aan het eind van de rit in de kabelbaan hoef je dan slechts nog 162 hoogtemeters zelf te overbruggen. Voor de beklimming van deze laatste 162 meter is een permit nodig, aan te vragen via www.reservasparquesnacionales.es. Je kunt ook met de fiets de Teide beklimmen, lees ons reisverslag hier.

Een beklimming van Pico del Teide vormt de letterlijke en figuurlijke kroon op een wandelvakantie in Tenerife.

# 2 Het Teno gebergte

Het noordwestelijke Teno gebergte is het oudste deel van Tenerife. Het ruige Teno gebergte staat bekend als onherbergzaam gebied, maar is tevens een van de mooiste plekken van het eiland om een wandeling te maken. Prachtige vergezichten, overal bergen, diepe ravijnen, schitterende natuur en niets anders dan rust en frisse berglucht. In het natuurpark zijn 13 wandelingen uitgezet. In het bezoekerscentrum van het park – dat in het dorp El Palmar staat – kan men informatie krijgen over deze wandelroutes.

Teno gebergte

Teno Tenerife hiking

Hiking in het Teno gebergte

Foto: Naturescanner.nl.

De populairste wandeling rond het dorp is die door de Masca-kloof. Het is een avontuurlijke wandeling, voor geoefende wandelaars zonder hoogtevrees. De route start in het oude centrum, vlak voor de Roque Catano.

Hoog in het Teno-gebergte, en juist diep als je wat afstand neemt, ligt het legendarische dorp Masca. Tot een halve eeuw terug was het alleen te voet bereikbaar. En eigenlijk is dat nog steeds de beste manier. Want alleen dan beleef je Masca ‘zoals het bedoeld is’: zonder touringcars en grote groepen toeristen.

# 3 Het Anaga-gebergte

Het noordoosten van Tenerife is een weinig bezocht gebied. Een van de natuurlijke parels van dit gebied is het Anaga-gebergte. Een biosfeerreservaat gedomineerd door laurierbossen, steile valleien en verlaten strandjes. Het Anaga-gebergte is het hele jaar door ‘nat’. Er sijpelt water uit de rotswanden en er hangt zelfs in de zomer regelmatig een dichte mist die lekker verkoelend werkt. Er zijn weinig verharde wegen en veel rotsachtige bergpaden, die uitnodigen tot een stevige wandeling. Een goede uitvalsbasis is het dorpje Chamorga waar drie gemarkeerde wandelpaden elkaar kruizen: El Draguillo (2,7 km), Roque Bermejo (3,4 km) en Igueste de San Andrés (9,9 km). Chamorga heeft een klein café waar je eenvoudige broodjes, water en frisdrank kunt krijgen.

wandelroutes Anaga-gebergte

Wandelroutes door het Anaga-gebergte vanuit het dorpje Chamorga

Het Anaga-gebergte was tot 20 jaar terug amper de bereiken en tot op heden zijn er plekken waar de ezel een belangrijk vervoersmiddel is. De oude ezelpaden bieden tegenwoordige een heel netwerk aan wandelpaden waarbij je vaak in volledige eenzaamheid kunt lopen.

Chamorga op Tenerife

Je kunt vanaf Chamorga een wandeling door het dal maken. Je passeert een afgelegen kapelletje alvorens af te dalen naar het ruige rotsstrand bij de oude vuurtoren. Deze route is relatief vlak. Mooier is het deze route te combineren met een geleidelijke klim omhoog vanuit Chamorga, over de bergkammen. Tijdens je wandeling is het dal van Chamorga altijd in beeld. Dit zijn wandelingen van ca. 5 km die je in 2 uurtjes kunt doen.

Het Anaga-gebergte ligt noordoostelijk op het eiland. De natuur is hier weelderig en ruig, brengt je langs steile kliffen en dichtbegroeide bossen.

Tenerife wandelen

Zelf wandelen op Tenerife?

vakantie Tenerife wandelenWandelen op Tenerife is een bijzondere ervaring, De afwisselende landschappen maken de wandelroutes op Tenerife zeer interessant, voor zowel de beginnende als ervaren wandelaars. Van het maanlandschap op de hoogste berg van Spanje, tot de uitdagende wandelroute voor gevorderden naar de Masca kloof.

Kijk voor meer informatie over deze drie geweldige wandelroutes op Tenerife:
Wandelen in Rural Park of Teno: www.canariasnatureguides.com
Wandelen in Rural Park of Anaga: www.anagaexperience.com
Wandelen in Teide National Park: www.adventoure.com

Daarnaast vind je nog veel meer wandelmogelijkheden op Tenerife op www.webtenerife.nl.

Tip: Djoser biedt een mooie wandelreis aan waarbij je Tenerife en La Gomera combineert.

Martijn
 1. Masca wandeling door de kloof is gesloten. Het wordt in elke toeristisch gids genoemd als een van de mooiste van Tenerife, dus iedereen gaat erheen. Ook op teenslippers, geen of weinig wandelervaring, ongeacht het weer. Er zijn al vaak reddingsacties geweest. Vandaar de sluiting. Een permit voor deze hike zou een goed plan zijn.

 2. Robbe De Vits. zegt:

  Deze is intussen alweer geopend en veiliger. Op datum van schrijven, april 2021 kan je beneden aan het strand nog geen boot nemen om zo via Los Gigantes terug te keren. Dat komt later nog en dus moet je per tram 2 terug naar boven. Wel reserveren omdat er niet te veel wandelaars gelijk op de route mogen.

  • Erik Van der Voorde zegt:

   Hey Robbe, we hebben ook een woning op het eiland en vroegen ons af hoe het met jullie is ?
   Groetjes Griet

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>