Wandelen in de Creuse Vallei

Aan wandelmogelijkheden geen gebrek in het Loiredal. Volg een langeafstandswandeling of kies voor een kortere wandeltocht in de voetsporen van George Sand en Claude Monet, langs mooie kloven en adembenemende landschappen die veel impressionistische schilders geïnspireerd hebben. Reishonger tipt vijf prachtige wandelroutes in de Creuse vallei.

De Loirevallei is een aaneenschakeling van bossen, riviertjes, kastelen en wijngaarden. Een groene oase in midden-Frankrijk, geliefd bij wandelaars vanuit de hele wereld. Het is niet voor niets dat de oude adel hier zijn buitenhuizen en kastelen bouwde. Je kunt er urenlang fietsen en wandelen en dit zo moeilijk maken als je zelf wilt. Er zijn talrijke gemarkeerde routes en paden. Bezoek onderweg een van de vele ‘chateaus’ die open zijn voor publiek.

La Boucle du Pin

La Boucle du Pin en de Romaanse kerk van Ceaulmont © A2I

Slow travel in de Creuse Vallei

Ben je op zoek naar een meer authentieke ervaring, weg van de toeristische gebieden? Ga wandelen langs de rivier de Creuse, die heel pittoresk is als hij door het departement Indre meandert. Van Crozant via Gargilesse en Argenton-sur-Creuse naar Saint-Gaultier, waar de rivier naar het westen afbuigt om de regio Brenne te doorkruisen. De Creuse Vallei (Val de la Creuse) is de naam die gewoonlijk aan het gebied in het zuiden van Indre wordt gegeven. Dit is een zeer aangename regio om te verkennen, een uitzonderlijk mooi wandelgebied met een interessante mix van steden, dorpen en afwisselende landschappen om van te genieten.


Eerlijk toegeven, heb jij wel eens van de Creuse vallei gehoord?

Het landschap hier in de zuidelijke Indre lijkt veel op dat van de departementen Dordogne of Correze verder naar het zuiden, met beboste heuvels, kleine velden en traditionele boerderijen. De glooiende heuvels worden doorsneden door vaak steile valleien. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid en omdat de wegen rustig zijn en de regio niet tot de belangrijkste toeristische bestemmingen in Frankrijk behoort, is het ook een uitstekende bestemming om te wandelen. Wij tippen je graag vijf prachtige wandelroutes in de Creuse vallei.

#1 Van het romantische Gargilesse naar La Boucle du Pin

Gargilesse is een klein dorpje met veel mooie huizen, een historisch kasteel en een 12e-eeuwse kerk met oude fresco’s. Het dorp is gelegen in een rustige en pittoreske omgeving in de vallei van de rivier de Creuse. Hier schreef de 19e-eeuwse romanschrijver George Sand enkele van haar werken. Vanaf verschillende plaatsen in het dorp heb je een prachtig uitzicht op het rivierdal beneden en over de huizen die boven het dal staan.

Een erg leuke manier om de Creuse vallei te ontdekken, is door een van de paden langs de riviervallei en door het landschap te volgen, naar de Boucle de Pin net ten noorden van Gargilesse-Dampierre. Neem de tijd om te genieten van de rijkdom van de flora en fauna die hier op de hellingen gedijen.

Vanaf het uitkijkpunt over de Boucle de Pin zijn er verschillende bewegwijzerde paden variërend in lengte van vier kilometer (ongeveer een uur) door Le Pin en langs de rivier; of zeven kilometer (twee uur) langs de rivier en door Badecon-le-Pin; of 16 kilometer (ongeveer vier uur lopen), een langere wandeling die ook een aanzienlijk deel van het platteland doorkruist.

Le village de Gargilesse

Gargilesse © E. Vandenbroucque, CRT Centre-Val de Loire

#2 Stadswandeling in Argenton-sur-Creuse

Argenton-sur-Creuse is een levendige stad met een klein historisch centrum op de rechteroever, met een middeleeuwse brug over de rivier en verschillende traditionele molens. Je maakt hier een leuke stadswandeling langs de oevers van de rivier de Creuse. Er is een voetpad dat langs de rivier in de stad loopt, beginnend bij het einde van de oude brug. Het zijn de huizen langs de rivier die het meest schilderachtige hoogtepunt in Argenton zijn. Veel huizen hebben balkons die over het langzaam stromende water hangen. De kerk van Saint-Benoit en de oude stenen brug maken de achtergrond nog interessanter.

La Creuse à Argenton-sur-Creuse. Deux pêcheurs.

De Creuse, met twee vissers bij Argenton-sur-Creuse © C. Mouton, CRT Centre-Val de Loire

#3 Dwars door de natuur in de Brenne

Natuurpark Brenne ligt langs de vallei van de rivier de Creuse. De mooiste steden aan de oevers van de Creuse zijn de historische centra van Le Blanc en Saint-Gaultier. Wil je genieten van de moerassen en vijvers, de bijzondere orchideeën en de wilde dieren waar de Brenne bekend om staat, kijk dan naar een wandeling in het gebied tussen Rosnay en Mezières-en-Brenne. Een mooie afwisselende wandeling is van Château du Bouchet naar het Etang de Bellebouche, dwars door het centrale deel van de Brenne, waar je eindigt met een duik in het verkoelende meer.

Het park heeft talloze wandelingen uitgezet door de regio, variërend in lengte van enkele kilometers tot de Tour de la Brenne van meer dan 300 kilometer! Een geel/rood gemarkeerde route genaamd “Les falaises de l’Anglin & de la Creuse”, langs onder meer Le Blanc, het prachtige dorp Angles-sur-l’Anglin en de Bois Des Roches.

#4 Loop rond de zuidkant van het meer van Éguzon

Gelegen in het hart van de vallei van de Creuse, dicht bij Éguzon-Chantôme, ligt het weidse Lac d’Éguzon, ook wel het Chambon-meer genoemd. Het meer is ontstaan ​​door de bouw van de stuwdam bij Eguzon. De wandeling leidt niet alleen langs deze indrukwekkende Barrage d’Eguzon, maar ook langs het verwoeste kasteel van Crozant en de Rocher de la Fileuse met prachtig uitzicht over een lus in de rivier en die ruïne. Wie de route in wil korten of in delen wil lopen, kan bij Plage de Fougères de gratis veerboot naar Chambon nemen. Voor een beter zicht op de rivier ga je naar de kleine Pont Charraud-brug, een oude stenen brug in een schilderachtige omgeving.

Randonnée au Rocher de la Fileuse, à Saint-Plantaire, vue sur la vallée de la Creuse et les ruines de la forteresse de Crozant.

Uitzicht op de Creuse vallei vanaf Rocher de la Fileuse © C. Mouton, CRT Centre-Val de Loire

#5 Combineer alle hoogtepunten in de Grande Randonnée-route Pays Val de Creuse

Verken de landschappen van het Creusedal te voet op een van de Grande Randonnées, de bekende langeafstandspaden. Zowel de GR48 (De La Ribière à Chinon) als de GR654 (Via Lemovicensis), bekend van de pelgrimstocht naar Saint-Jacques de Compostelle via Vézelay, komen door de Creuse vallei. De GR-route ‘Pays Val de Creuse’ neemt je mee langs alle hoogtepunten van de vallei.

De 100 kilometer van deze GR du Pays de Val de Creuse leidt wandelaars door de Creuse vallei, in de voetsporen van George Sand en Claude Monet. De langeafstandswandeling kan worden afgelegd in vijf dagen of in kortere thematische daglussen. In het dal van de Creuse ontdek je een authentiek en bewaard gebleven gebied dat al jarenlang schrijvers, schilders en kunstenaars inspireert.

Deze route van Gargilesse via Crozant tot Fresselines en vervolgens naar Argenton-sur-Creuse, is een serieuze kandidaat voor de titel van “favoriete GR® van de Fransen”. De rood en gele markering onthult alle facetten van de Creuse vallei; langs la boucle du Pin, la vallée des arts (de kunstenaarsvallei), langs de imposante Éguzon-dam, la boucle de la Fileuse en la vallée des peintres (de schildersvallei).

Argenton-sur-Creuse

Argenton-sur-Creuse © C. Mouton, CRT Centre-Val de Loire

Hiken in de Creuse Vallei

Het is goed te begrijpen dat schrijvers, kunstenaars en impressionistische schilders werden aangetrokken en geïnspireerd door de prachtige en ongerepte landschappen. Honderden kunstenaars hebben hier hun schildersezel neergezet en dat gebeurt ook nu nog steeds.

Ook voor jou zijn er talloze manieren om te voet van de vallei te genieten, van een wandeling langs de oevers van de rivier in Argenton-sur-Creuse tot een lange wandeling op het platteland. De bossen en meren in de Brenne bieden ook veel mogelijkheden om te genieten van een mooie wandeling. Of kies een route langs Gargilesse-Dampierre en Saint-Benoît-du-Sault, beide gelegen in de Creuse vallei en allebei op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Kijk voor alle wandelroutes en andere leuke outdoor activiteiten in het Loiredal op www.enrouelibre-centrevaldeloire.com.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>