Winters wonderland Wildschönau

Wie skiet, kan in de Alpen zijn hart ophalen. Maar wil dat zeggen dat een wintervakantie alleen maar uit skiën moet bestaan? Natuurlijk niet! De regio Wildschönau heeft voor elk wat wils.

Het dal Wildschönau ligt in het Oostenrijke Tirol, bij het centrale Inntal. De regio is klein, en nog niet overspoeld door massatoerisme. De hotels worden er gerund door families, niet door internationale ketens. De sfeer is er huiselijk, verwelkomend. Je vindt er echt alles wat je nodig hebt voor een heerlijke sneeuwvakantie.

Wildschönau bestaat uit de dorpen Oberau, Niederau, Auffach en Thierbach. De eerste drie zijn bruisende plaatsjes, waar je gezellige restaurants en authentieke hotelletjes vindt. Thierbach is het enige dorp dat niet in de vallei zelf ligt, maar iets hoger de bergen in. Het dorp is piepklein, slechts een handjevol huizen rond een kerkje. Ook hier kan je gezellig logeren en smakelijk uit eten gaan. Maar het dorp nodigt nog meer uit tot wandelen. De omliggende bergen geven een bijzonder uitzicht over het plaatsje.


Tijdens mijn verblijf logeerde ik in het centraal, maar toch rustig, gelegen hotel Silberberger. Dit hotel is een familiehotel dat met veel zorg gerund wordt door de familie Silberberger. Hun kamers zijn gezellig en schoon, hun ontbijt uitgebreid. Maar het was vooral het diner dat mijn verblijf bijzonder maakte. Elke avond genoot ik van Tiroolse gerechtjes, vers gemaakt en met aandacht voor detail geserveerd.

Het Silberberger Hotel in Wildschönau

Mijn kamer in het Silberberger Hotel was schoon en gezellig.

Actief outdoors in de vallei

Wie niet skiet, hoeft niet stil te zitten in Wildschönau. Het landschap is er prachtig, in het bijzonder wanneer het net gesneeuwd heeft. Wildschönau heeft een wirwar van wandelpaden die je door de vallei en de bergen stuurt. In de winter wordt er ongeveer 40 kilometer aan wandelpaden open gesteld en er is circa 50 kilometer aan goed bewegwijzerde langlaufpaden aangelegd. Genoeg om je hart op te halen aan het besneeuwde landschap.

Ik koos voor het wandelpad naar de Kundler Klamm. Het pad volgt de route van de rivier Ache, die rustig door het dal kabbelt, om uiteindelijk door een smalle kloof te stromen. De kloof zelf is weliswaar afgesloten in de winter, maar de wandeling erheen is ronduit prachtig. De weilanden en bergflanken zijn bedekt in dikke pakken sneeuw. Onderweg zie je niemand, behalve misschien een andere wandelaar. Wanneer je de Kundler Klamm bereikt, keer je gewoon terug in je eigen voetstappen. Het landschap ziet er helemaal anders uit wanneer je het in de andere richting bekijkt.

De Kundler Klamm wandeling in Wildschönau

De Kundler Klamm wandeling volgt de rivier door de bergen.

Het meest zuidelijke puntje van de Wildschönau vallei, Schönanger, ligt onder Auffach. Het is een komvormige vallei, die maar langs één kant open is. Je rijdt over een smalle bergweg tot je bij een parking komt. De rest van het stuk doe je te voet of al langlaufend. Terwijl de rest van Wildschönau levendig kan zijn, is Schönanger pure rust. De komvormige vallei voelt heel afgesloten, alsof je alleen op de wereld bent. Hier en daar zie je een wandelaar, of iemand op ski’s, maar verder is er niemand. Het uitzicht is schitterend, de rust nog veel mooier. Het enige teken van leven vind je helemaal op het einde van de vallei. De Schönangeralm ontvangt gasten met comfort food en chocolademelk met slagroom. Precies wat je nodig hebt na een lange wandeling in de sneeuw.

Meer actief outdoors in de vallei: Op avontuur in Wildschönau

Paard en wagen in Winters wonderland Wildschönau

Tijdens een wandeling door Schönanger zag ik deze paard-en-kar door de sneeuw glijden.

Sneeuwpret in de bergen

In 2013 werd Wildschönau samengevoegd met het nabijgelegen Alpbachtal onder de naam Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Tezamen hebben de regio’s 109 kilometers aan skipistes, 46 liften en verschillende skihutten waar je van een welverdiende pauze geniet. Snowboarders halen hun hart op in het Snowboard-Funpark, en snelheidsduivels kunnen terecht in de Race’n’ Boarder Arena.

Wie niet kan skiën, of graag met een gids de bergen in gaat, kan rekenen op een aantal uitstekende skischolen. Ik ben best onzeker op de latten, en mocht met een gids van Happy Skischule op pad. De gids, die overigens Nederlands sprak, was bijzonder goed in haar job. Ze wist me gerust te stellen en gaf me deskundig advies. Het tempo werd aangepast waar nodig, zodat ik op eigen tempo kon leren. En zo moet het toch?

Naast skiën en snowboarden, kan je in Wildschönau ook rodelen. Deze winteractiviteit lijkt hoe langer hoe populairder te worden. Met een houten slee onder de arm ga je met de skilift de berg op. Eenmaal boven roetsj je met je slee naar beneden. Superleuk en grappig om met het hele gezin te doen. De rodelbaan van Auffach is heerlijk lang en leidt je langs de dicht beboste hellingen naar beneden. Af en toe vang je een glimp op van de vallei onder je, of van het uitzicht op de omliggende bergen. De rit heeft iets sprookjesachtig.

Wildschönau besneeuwde bossen

Er is iets magisch aan besneeuwde bossen.

Naar Thierbach

Van de vier dorpen in Wildschönau vond ik Thierbach het mooiste. Eerlijk gezegd viel ik gewoon als een blok voor het gezellige plaatsje. Het ligt hogerop in de bergen, en je kan het bereiken door langs een bergweg omhoog te rijden. Wanneer het sneeuwt, gebruik je wel best sneeuwkettingen. De weg is smal en je wil er niet beginnen te glijden.

Thierbach zelf is klein. Het middelpunt in de witte kerk, met het traditionele kerkhof er omheen. Niet veel verder staat een school in de Weense stijl. In het prachtige gebouw wordt les gegeven aan de amper twaalf kinderen van Thierbach. In de stilte van het dorp kan je ze soms horen lachen of zingen. Om de kerk staat een handjevol huizen. Sommige ervan zijn woonhuizen, andere zijn gasthuizen waar je kan logeren of waar je een hapje kan eten. Vooral het gasthuis Sollererwirt is een bezoek waard. De stube is authentiek en oergezellig.

In de winter, wanneer er genoeg sneeuw ligt, kan je met de slee naar Thierbach. Daarvoor moet je in Auffach met de Schatzbergbahn naar de bergtop. Daar volg je dan een route van enkele kilometers lang, om in Thierbach terecht te komen. Vanuit Thierbach keer je met het treintje Bummelzug terug naar Auffach. Wel even goed uitrekenen, want de Bummelzug rijdt maar enkele keren per dag.

Het piepkleine dorp Thierbach

Het piepkleine dorp Thierbach.

Bereikbaarheid

Wildschönau is heel gemakkelijk te bereiken. Vanuit Nederland heb je met de auto een fikse dag nodig om de vallei te bereiken. Je kan ook met het vliegtuig of de trein naar Innsbruck, om dan door te reizen met een huurauto of het openbaar vervoer. Sinds kort kan je zelfs met de nachttrein vanuit Brussel via München naar Innsbruck rijden. Of vertrek in de vroege avond vanuit Amsterdam naar Düsseldorf en stap over op de nieuwe nachttrein van de Oostenrijkse Spoorwegen: de ÖBB Nightjet. De nachttrein gaat via München en Kufstein naar Innsbruck. In de ochtend kom je fit en uitgeslapen op je bestemming aan. Maar, eerlijk waar, met de auto reizen is veruit het gemakkelijkste. Het is betrekkelijk ecologisch en je kan zo veel meer materiaal meenemen dan wanneer je met het vliegtuig reist.

In Wildschönau heb je de keuze uit een hele schare hotels in allerlei stijlen en categorieën. Ik vond het hotel Silberberger een uitstekende uitvalsbasis om Wildschönau te verkennen. Het hotel voelt als een home away from home. Heerlijk, toch?

Langlaufers in Schönanger

Langlaufers zoeken hun weg door Schönanger.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>