Wissant – uitwaaien aan de Opaalkust

Net over de Franse grens ligt een mooi stukje kust. Natuur is er in overvloed. Hier vormen de stranden, rotsen en het coulisselandschap dé attractie en lekker, betaalbaar eten de norm. Wissant met zijn centrale ligging is daarbij een ideale uitvalbasis om de Opaalkust te verkennen.

De Opaalkust is een relatief onbekend deel van de Noord-Franse kust. Het begint bij de havenstad Duinkerke, aan de grens met België, en loopt tot Berck-sur-Mer aan de monding van de Otie. Een gebied dat bij weinig Nederlanders een belletje zal doen rinkelen. De Franse benaming Côte d’Opale evenmin. En dat terwijl deze 120 kilometer lange kuststrook van de Pas-de-Calais alles biedt voor een fijne vakantie. Charmante badplaatsen en pittoreske vissersdorpen, prachtig brede zandstranden, imposante witte krijtrotsen, eindeloze duingebieden en een glooiend groen achterland. Plus lekker eten en dat allemaal op drie à vier uurtjes rijden. Hier kun je echt even de zinnen verzetten; zwemmen, sporten, wandelen, fietsen, strandvissen, vliegeren of blokarten. Onze zuiderburen hebben dat al helemaal ontdekt. Nu wij nog! Tijd voor een vakantie in Wissant en een verkenning van de Opaalkust.

Land van twee kapen

De Noordzeekust in de omgeving van Duinkerke is vrij vlak met een bescheiden duinstrook, maar het karakter van de kust verandert naarmate je verder westwaarts gaat. Even voorbij Calais gaat het Franse polderlandschap glooien en kom je terecht in een kuststreek vol woeste kliffen. De Opaalkust heeft twee prominente kapen (de Site des deux Caps) langs het smalste deel van het Kanaal; een onvermijdelijke etappe aan de Opaalkust. Dit natuurgebied omvat Cap Blanc-Nez (een verfransing van de oorspronkelijk Nederlandse naam Zwartenesse) en Cap Gris-Nez (NL: Blankenes), twee kapen die de krijtkust van 23 kilometer lengte markeren, met hoog boven de zee uitstijgende krijtrotsen. Huur een stoere e-bike of neem één van de wandelpaden in het gebied, en geniet van de magnifieke kliffen en schitterende uitzichten over de kust.

Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez wordt veelal gezien als de spectaculairste van de twee; de 134 meter hoge krijtrotsen zijn geologisch identiek aan de White Cliffs of Dover, een goede 30 kilometer aan de overkant. Bij helder weer kun je de krijtrotsen van Dover zelfs zien liggen met ertussen de opaalblauwe zee waar ferry’s af en aan varen. Cap Gris-Nez, ten zuiden van Cap Blanc-Nez, oogt met zijn 50 meter hoogte minder spectaculair dan zijn witte evenknie, maar het uitzicht is er minstens even adembenemend. Je kijkt er uit op Cap Blanc-Nez, de Baai van Wissant en de havenstad Boulogne-sur-Mer. Omdat Het Kanaal hier het smalst is heb je er het beste uitzicht op Engeland.

Het contrast met Cap Blanc-Nez is frappant: geen steile witte kliffen, maar immense bruine rotsblokken die de zee lijken in te schuiven. En dat doen ze ook letterlijk, want de rotsen kalven relatief snel af. Cap Gris-Nez is een prachtige plek voor een zonsondergang. Niet alleen de kleuren van de hemel veranderen er dramatisch, ook die van de zee. Een moment om stil van te worden.

Overblijfselen uit WO II

Beide kliffen zijn bezaaid met brokkelige bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, want dit was een behoorlijk strategische plek, zo dicht bij Engeland. Ooit maakten deze bunkers deel uit van de 5000 kilometer lange Atlantikwall die de Duitsers aanlegden om een geallieerde invasie het hoofd te bieden. Aan de Opaalkust was de verdedigingslinie het sterkst omdat de bezetters ervan overtuigd waren dat de invasie hier zou inzetten. Wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat ze door de geallieerden goed zijn misleid. Vlak bij Cap Gris Nez is zo’n gigantische bunker omgebouwd tot legermuseum. In het bunkercomplex Batterie Todt kun je veel leren over de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Geschiedenisliefhebbers kunnen in Ambleteuse ook het Museum 39-45 bezoeken. Verder landinwaarts, in Mimoyecques en Eperlecques, in de omgeving van Saint Omer, liggen oude lanceerbasissen van V2- en V3-raketten, gebruikt voor de Blitz op Londen.

De Baai van Wissant

Tussen de beide rotskapen ligt de Baai van Wissant. Het charmante badplaatsje Wissant ligt centraal aan de Opaalkust, aan de voet van Cap Blanc-Nez. Een gezellig plein met een kerkje en terras, een groot zandstrand en een lange boulevard aan zee maken dit nostalgische vissersdorpje tot een geliefde vakantiebestemming. Het is niet te groot, waardoor het zelfs in de zomer, wanneer de plaatselijke bevolking verachtvoudigt, nog steeds een vrij kleinschalige uitstraling behoudt.

Door de ligging van Wissant (van het Nederlands: Witzand) is het een goed uitgangspunt voor wandelingen. Wandeltrajecten rond Wissant bieden prachtige panorama’s op de krijtrotsen en het achterland. Vanuit Wissant wandel je makkelijk naar de twee kapen, waarbij je de keuze hebt tussen de waterlijn en de duinen of kliffen, langs de G120. Wanneer je over het strand richting Cap Blanc-Nez loopt, let dan wel op het grote getijdenverschil! Bij eb is het strand heel breed, maar bij vloed moet je wel de route door de duinen kiezen. Tussen Wissant en Cap Gris-Nez loopt het Circuit du Fartz, een wandeling door het natuurgebied dat achter de eerste duinenrij ligt. Vanuit Wissant vertrekken vier grote bewegwijzerde wandelpaden, van 19 tot 27 kilometer lang. De circuits Entre les Monts en Le Mont de Couple zijn ook geschikt voor mountainbikers.

Wissant is omringd door uitgestrekte velden en een bijzonder moerasgebied – broedgebied en een doorgangsgebied voor trekvogels. Vogelliefhebbers zullen genieten van het ‘Sentier du Fartz’, een korte rondwandeling om een meer langs een vijftal vogelhutten.

Pittoreske vissersdorpjes

Ook zijn er veel leuke stadjes en dorpjes, waar je even tot rust kunt komen na een actieve dag in de natuur. In de stadjes vind je leuke haventjes en kun je heerlijke visgerechten eten. Charmante vissersdorpjes en badplaatsen met Belle-Epoque panden wisselen elkaar af. Ga de badplaatsen en dorpen af, om de architectonische en historische pareltjes te ontdekken. Wimereux en Le Touquet-Paris-Plage baden in een heel andere sfeer dan Wissant. Deze stadjes ademen een vervlogen Belle Epoque-klasse uit, en het strand is schitterend. Rij eens naar Ambleteuse met zijn Vauban-fort uit de 17e eeuw. Bij laag tij kan je het bezoeken, bij vloed staat het midden in zee en is het bijzonder spectaculair als de golven er op in beuken.

De Opaalkust van Duinkerke tot Berckx - kaartje van France Voyage

De Opaalkust van Duinkerke tot Berckx

Neem een kijkje in de historische wijk van Boulogne-sur-Mer, en maak een wandeling op de oude stadsmuren met uitzicht op zee, op z’n mooist bij zonsondergang. Breng een bezoek aan de vestingplaats Montreuil-sur-Mer of ga op zoek naar de belforten van Nord-Pas-de-Calais. Ga lopend of op de fiets over de uitgestrekte graslanden waar de schapen grazen, of dwars door het dennenbos. Sangatte, Escalles, Gravelines, Hardelot, Etaples, … langs de hele Opaalkust vind je pittoreske dorpjes waarop de tijd weinig vat kreeg. Vooral Audresselles bleef heel authentiek. En wat mooi meegenomen is, in Audresselles vind je de beste visrestaurantjes van heel de Opaalkust.

Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale

Er zijn langs de Opaalkust wat kleine natuurgebieden, zoals de Site des Deux Caps, Marais de Tardinghen of Boucle de la Slack, een uniek natuurgebied ten zuiden van Ambleteuse. ​Ze maken deel uit van het Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale. Naast de kustlijn, bestaat het natuurpark ook nog uit een mooi binnenlands gedeelte. In het zuiden vind je onder meer de Réserve naturelle du Boulonnais en in het oosten dat van het Marais Audomarois. Het Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale is de perfecte bestemming voor mooie fiets- en wandeltochten.

de baai van Authie, een plek waar zeehonden graag komen

Een ander prachtig natuurgebied is de baai van Authie bij Berck, een plek waar zeehonden graag komen

Uitwaaien aan de Opaalkust

De Baai van Wissant is een paradijs voor (kite)surfers en de brede stranden van Wissant lenen zich uitstekend voor blokarten (Char à Voile). Wind is de onbetwiste spelmaker aan de Opaalkust en watersporters komen volop aan hun trekken aan de Opaalkust. Behalve strandzeilen en kite-surfen kan je er ook volop zeilen, zeekajakken, vliegeren, stand-up peddelen en surfen. Voor beginners zijn er in de omgeving genoeg mogelijkheden om een surfplank te huren en lessen te nemen. Voor het beste uitzicht en de hardste wind beklim je de kliffen. De Opaalkust is een uitwaaiplek bij uitstek!

Wissant

Wissant

De Opaalkust is een aaneenschakeling van verrassende ervaringen. Het wordt me steeds duidelijker waarom de Belgen dit gebied al hebben omarmd als geliefde dichtbij-bestemming. Want niet alleen de kust, maar ook het groene achterland en de leuke stadjes weten toeristen te bekoren. Het is een veelzijdige bestemming waar je ongebreideld kan fietsen, wandelen, watersporten, zonnen, zwemmen, cultuur snuiven en natuur verkennen. Dat je er ook nog lekker kan tafelen is mooi meegenomen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. Hoi Dionne,

  Hartelijk dank voor alle bovenstaande informatie over de opaalkust! Erg helpend. Ik denk erover na om in de eerste week van januari naar de opaalkust te rijden in mijn eentje. Ik wil vooral graag mooie wandelingen gaan maken en tot rust komen. Omdat ik alleen ben vind ik het soms echter wel fijn om een beetje bedrijvigheid om me heen te hebben of dit op te kunnen zoeken. Weet jij of er in de winter nog iets van bedrijvigheid is in de stadjes/dorpjes langs de opaalkust? Of is het echt helemaal uitgestorven? En zo ja: waar moet ik dan zijn?

  Alvast hartstikke bedankt!

  Vriendelijke groeten,

  Gigi

  • Woensdagochtend is er markt in het dorpscentrum van Wissant. Je zou even kunnen kijken of interessante musea als Batterie Todt geopend zijn (weersafhankelijk in de winter) en ook de plaatsjes die ik beschreven heb in het artikel zijn ook in de winter absoluut de moeite waard. Ik kan me niet voorstellen dat het er echt helemaal uitgestorven is de eerste week van januari, al is het overal wel een extreem rustige week qua georganiseerde activiteiten en evenementen. Ik zou het gewoon gaan doen, wat een heerlijk vooruitzicht!

 2. Tony Foquet zegt:

  Koap Blankenesse (Frans: Cap Blanc-Nez) es e steile koape langs de Fransche Opoalkust.
  Koap Zwartenesse (Frans: Cap Gris-Nez) es e steile kust langs de Fransche Opoalkust. ‘t Ligt up ‘t groundgebied van de gemeente Oudingem (Frans: Audinghen).

  Gris-nez betekent letterlijk “grijze neus” in het Frans. Het is afgeleid van de informele Nederlandse “grijze kaap”; officieel was de Nederlandse naam Swartenesse (“zwarte kaap”) om het te onderscheiden van Blankenesse “witte kaap” ( Cap Blanc-Nez ) in het noordoosten. Het element -nesse is verwant aan het Engels -ness , dat “landtong” aanduidt, zoals in bijvoorbeeld Dungeness of Sheerness .

  De Cap Gris-Nez wordt ook wel Kaap Zwartenesse genoemd. Deze klif is “slechts” 45 meter hoog en dankt haar donkere kleur aan de zandsteen. Van hier zie je Cap Blanc- Nez. Dit stukje van Frankrijk ligt het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk. De benaming van de kaap is Oudnederlands van oorsprong waarbij nez verwijst naar het Oudnederlandse nesa of vooruitstekend stuk land in zee.

  Gelieve uw tekst aan te passen aan de werkelijkheid.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>