De Ariège in Frankrijk: een bezoek aan de prehistorie

De Ariège in Frankrijk is een regio in de schaduw van de Pyreneeën. Heel toeristisch is het er niet, toch is het een prachtige streek om te bezoeken. Vooral als je van de prehistorie houdt.

Xploria

Xploria, net buiten het plaatsje le Mas-d’Azil, is een park over de prehistorische tijd op aarde en het is erg leuk om hier met kinderen naartoe te gaan. Het eerste leven op onze planeet, de dinosaurussen en de eerste mensen worden met poppen en displays getoond. Statisch als een museum is het er niet, kinderen kunnen naar hartenlust bijna alles aanraken en overal ravotten. In het deel over de dinosaurussen kunnen kinderen zelfs als echte archeologen voetstappen en botten opgraven. Vooral voor kinderen is Xploria het hoogtepunt van de Ariège in Frankrijk.

Dinosaurussen in Xploria, Frankrijk

Dinosaurussen kijken in Xploria

Dinosaurussen opgraven in Xploria

Zelf dinosaurussen opgraven in Xploria

Grotte du Mas-d’Azil

Aan de andere kant van het stadje le Mas-d’Azil ligt de Grotte du Mas-d’Azil, een prehistorische grot waar je zowel met de auto als te voet doorheen kunt. Halverwege de grot is een museum waar je op gezette tijden met een gids naar het meest interessante deel van de grot kunt. Er zijn hier een diashow, grottekeningen en de reconstructie van een prehistorisch huis te zien. Een tocht door het museumgedeelte van de grot is het meest geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Het is er namelijk erg donker en de grond is vaak ongelijk en glad.

Grotte du Mas-d’Azil in De Ariège in Frankrijk

Grotte du Mas-d’Azil

Parc de la Préhistoire

Parc de la Préhistoire is net als Xploria een park over de prehistorische tijd op aarde, maar dan meer gewijd aan de eerste mensen. Het park is prachtig gelegen tussen de bergen, vlakbij Tarascon sur Ariège. Maar het park zelf is ook ontzettend mooi met grote grasvelden, vijvers en watervallen.

Meteen bij de ingang van het park is een overdekt museum waar onder andere reproducties van de prehistorische grottekeningen van de Grotte de Niaux te zien zijn. Verder is alles in de open lucht te bekijken, van nagebouwde grotten tot prehistorische hutten waar kinderen gewoon verstoppertje in kunnen spelen. Er zijn ook leuke workshops voor kinderen, zoals leren speerwerpen en zelf grottekeningen maken.

Prehistorische hutten in Parc de la Préhistoire

Prehistorische hutten in Parc de la Préhistoire

Grottekeningen maken in het Parc de la Préhistoire

Een workshop grottekeningen maken in het Parc de la Préhistoire

Grotte de Niaux

Wil je echt iets unieks zien, dan moet je absoluut naar de Grotte de Niaux. Deze prehistorische grot ligt midden in de Ariège in Frankrijk en heeft een gangenstelsel van bijna 15 kilometer lang. In dit gangenstelsel zijn grottekeningen van ruim 14.000 jaar oud te zien.

Om in deze grot te kunnen, moet je eerst vooraf een telefonische reservering maken. Vervolgens kun je met een gids de grot in voor een tocht van bijna anderhalf uur. In de grot is het pikdonker, want licht bederft de grottekeningen. Je krijgt wel een soort mijnwerkerslamp mee om te zien waar je loopt. Dat is hoog nodig, want je moet aardig klauteren en uitkijken dat je niet uitglijdt. Nog meer dan de Grotte du Mas-d’Azil is deze tocht vooral geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Grotte de Niaux in de Ariège in Frankrijk

In de donkere Grotte de Niaux

De Ariège in Frankrijk

De Ariège in Frankrijk is een ideale streek om met kinderen naar toe te gaan. Naast al deze prachtige prehistorische pareltjes zijn er namelijk ook veel middeleeuwse kastelen en kun je er heel leuk wandelen.

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Frankrijk? Kijk dan ook eens bij Autovakantie Zuid-Frankrijk.

Liselore

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>