Een winters Stubai anders ervaren

'Minder skiën en meer wandelen op wintersport', kopte de NOS eind februari. Op basis van de meest recente statistieken (2016) heeft het CBS becijferd dat wandelen voor 16% van de wintersporters de belangrijkste activiteit was. Dat is meer dan snowboarden met een aandeel van 14%. Ondanks een dalende trend blijft skiën voor 68% van de Nederlandse wintersporters de hoofdactiviteit. Oostenrijk is veruit de meest populaire wintersportbestemming met een aandeel van bijna 60%. Reden genoeg voor ons om in de winter naar Oostenrijk te af te reizen en de lange latten links te laten liggen.

Vlakbij de stad

Op een klein half uurtje rijden van Innsbruck ligt de Stubai regio. Vanaf de Utrechtse Dom toch wel minstens 9 uur sturen. Of een vlucht van nog geen anderhalf uur. Met een spectaculaire landing slingerend langs enkele besneeuwde bergtoppen. Naar verluid één van de meest uitdagende vliegvelden om een kist aan de grond te zetten. Juist doordat Innsbruck zo vlakbij ligt, is de combinatie stedentripje en een paar dagen sneeuw zo gemaakt.

De laatste 10 minuten van de vlucht naar Innsbruck zijn adembenemend

De laatste 10 minuten van de vlucht zijn adembenemend


Het vliegveld van Innsbruck wordt omringd door bergen

Het vliegveld van Innsbruck wordt omringd door bergen

Regio Stubai

Eén van de grotere dorpen in de regio is het 4.000 zielen tellende Neustift. Het dorp vormt met tal van accommodaties en voorzieningen een goede uitvalsbasis voor wintersporters en liefhebbers van sneeuw en bergen. Want één op de zes Nederlanders gaat dus op wintersport zonder de intentie te gaan skiën of snowboarden. Stubai omvat meerdere pistes van uiteenlopende omvang, die natuurlijk gewoon zonder ski’s of een snowboard zijn te bezoeken. Aan de rand van Neustift ligt bijvoorbeeld de kleine piste Elferbahn op een hoogte van zo’n duizend meter. Geliefd is deze piste vanwege de acht kilometer lange rodelbaan. Drie keer per week is de verlichte baan ook ‘s avonds tot open. Vanaf 19.00 met een slee onder de arm in de lift, bovenop de berg een warme hap en een schnaps bij Panorama restaurant Elfer en vervolgens kun je tot één uur ‘s nachts op de slee terug glijden naar het dal.


Neustift is een goede uitvalsbasis voor de Stubai regio

Neustift is een goede uitvalsbasis voor de regio


Het dorpje Neustift is gehuld in een pak sneeuw

Het dorpje is gehuld in een pak sneeuw


Rodelen in Stubai

Rodelen lijkt enger dan het is

Sneeuwhappen

Schlick 2000 klinkt als een type winterband. Het is echter een skigebied nabij Fulpmes, op zo’n 10 kilometer van Neustift. Het is een populair gebied voor de traditionele wintersporten. Iets verderop ligt bij het dorp Mieders de Serlesbahnen, het kleinste skigebied van Stubai. En een uitstekende piste voor wandelingen dwars door de besneeuwde natuur. Gids Robert staat al klaar. Hij heeft een donkerblauw touw in zijn handen waaraan een tiental mini brancards bungelen. Het zijn sneeuwschoenen. Hiermee kun je je, ondersteunt door een paar stokken, een weg banen door een diepe laag sneeuw. Robert kiest een onontgonnen pad waardoor ik nog wat onwennig door diepe sneeuw moet ploegen. Dwars door een dennenbos beginnen we aan de eerste klim. Naarmate we steeds verder klimmen door de verse sneeuw wordt het uitzicht op de vallei indrukwekkender. Snowshoe hiking is leuke manier om actief bezig te zijn en te genieten van de winterse natuur. Niet heel moeilijk, al blijkt het bij de steile afdaling niet eenvoudig om overeind te blijven. Meerdere keren verlies ik grip en balans en glijd door de sneeuw weer een meter naar beneden.

Met sneeuwschoenen kom je op anders onbereikbare plekken

Met sneeuwschoenen kom je op anders onbereikbare plekken


Een valpartij is als beginneling bij het sneeuwschoenwandelen bijna niet te voorkomen

Een valpartij is als beginneling bijna niet te voorkomen


Snowshoe hiking: naarmate we hoogte winnen ontvouwt zich stukje bij beetje een prachtig uitzicht

Naarmate we hoogte winnen ontvouwt zich stukje bij beetje een prachtig uitzicht


Een prachtig uitzicht op de Stubai regio

Een prachtig uitzicht op de Stubai regio

Niet alleen inspanning, ook ontspanning

Niet alles hoeft een actief karakter te hebben. De regio Stubai leent zich ook uitstekend voor ontspanning. Daarbij denk je al gauw aan wellness en spa faciliteiten. Die biedt het StuBay Freizeitcenter. Al dobberend in het zwembad heb je een prachtig uitzicht op de majestueuze bergen. Ook op cultureel vlak heeft Stubai een evenement van formaat in huis. Dit jaar is voor het tweede jaar het openluchtspektakel ‘GAIA Mother Earth’ georganiseerd. Deze anderhalf uur durende voorstelling op een piste in Neustift is adembenemend. Het verhaal van Gaia, die samen met haar zoon de strijd tegen haat en vernietiging van de aarde aangaat door middel van de kracht van liefde, wordt op interactieve wijze uitgebeeld. Ondersteund door prachtige 3D projecties op de sneeuw geven dansers, skiërs, ruiters en motorcrossers uitdrukking aan het verhaal.

GAIA Mother Earth 2018

Bitterkoud en sneeuw, geen ideale omstandigheden


GAIA Mother Earth 2018

De lichteffecten geven de voorstelling een extra dimensie


GAIA Mother Earth 2018

In rode vesten gehuld dalen skiërs de piste af


GAIA Mother Earth 2018

Beeld en geluid maakt het een bijzondere voorstelling


GAIA Mother Earth 2018 Stubai

Op motoren en ski’s komt men de steile piste af


GAIA Mother Earth vuurwerk

De show eindigt met een groots vuurwerk

Grootste gebied

Een snelheid van 25 kilometer per uur, een totale lengte van 4,6 kilometer, wifi aan boord en een investering van €64 miljoen. De in het najaar 2016 geopende 3S Eisgratbahn is op papier indrukwekkend. En in werkelijkheid ook. De moderne gondels van de Stubai Gletscher brengen wintersporters naar het bergstation op een hoogte van 2.885 meter. Dit gebied, dat zich het grootste gletsjer skigebied van Oostenrijk mag noemen, is tevens het meest populaire skigebied van Stubai. Ook zonder materiaal is het de moeite waard om een dagje rondom de piste te spenderen. Op 3.210 meter hoogte is een uitkijkplatform gerealiseerd. Je hebt vanaf hier een panoramisch uitzicht op 109 omringende bergtoppen die de 3.000 meter overstijgen. Het is ongeveer drie kwartier wandelen vanaf het bergstation via het Glacier Path naar het uitkijkplatform. Niet ongebruikelijk; bij slecht zicht of sneeuwval is het uitkijkplatform gesloten.

3S Eisgratbahn

Met de nieuwe baan van het basisstation naar het middenstation


3S Eisgratbahn

Het weer kan zo veranderlijk zijn in de bergen


Stubai Gletscher

Een snowboarder die even bij zinnen moet komen


Stubaier Gletsjer

Na veel bewolking breekt de hemel open en toont het zonnetje zich


Stubaigletsjer

Een mistige ochtend gaat over in een heldere middag


Het bergstation omvat meerdere winkels, bars en restaurants


Top of Tyrol

Het uitkijkplatform biedt een prachtig uitzicht op vele toppen boven de 3.000 meter

Om een aangename dag op de Stubai Gletscher te hebben hoef je dus echt niet te skiën of snowboarden. In het zonnetje op een ligstoel, wat eten of drinken of gewoon wat slenteren over de piste. Of neem een kijkje in de wondere wereld onder het eeuwige ijs van de gletsjer. Vlakbij het bergstation ligt de ijsgrot. Verschillende ijslagen zijn hier te onderscheiden, geaccentueerd in een blauw of rood licht. Het hele jaar staat de thermostaat hier op 0 graden. Frisjes in de zomer, heerlijk in de winter.

De ijsgrot op de Stubaier gletsjer

Het pad naar de ijsgrot moet begaanbaar blijven


De ijsgrot van de Stubaier Gletscher

De ijsgrot herbergt een surrealistische wereld

Niet vervelen

Laat die ski’s maar eens een jaartje in de kelder liggen en de snowboard in het vet. Of voor een paar dagen. De regio Stubai heeft genoeg alternatieve activiteiten te bieden om te genieten van een winters landschap in een karaktervolle omgeving.

Een winters Stubai anders ervaren

Op uitnodiging van Tourismusverband Stubaital Tirol verkende ik de regio Stubai zonder op de lange latten of een board te staan.

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>