Tenerife iets anders

Vertier, bier en luid gegier. Het strand- en nachtleven van Tenerife speelt zich af in het zuiden van Tenerife. Playa de Las Americas en uitloper Los Christianos huisvesten het overgrote deel van de jaarlijks 5,5 miljoen toeristen die naar het Canarische eiland afreizen. Een vol gebouwde zuidelijke kust met her en der een stuk strand. Massatoerisme alom. Niet echt ons ding.

Playa de Las Americas is één van de meest populaire stranden op Tenerife

Het strand van Playa de Las Americas is één van de meest populaire stranden

Buiten de drukte

‘It’s low season’, vertelt Mimi me. Ze is receptioniste. Huh, laag seizoen half juli, terwijl heel Europa vakantie heeft? In onze winter is Tenerife het toevluchtsoord voor de koukleumen. Met een graadje of 20 is het dan prima toeven. Vandaag is het met zo’n 27 graden ook niet uitzonderlijk warm. De waaiervormige bladeren van een rij palmbomen zweept heen en weer door de stevige wind. Die daarmee de temperatuur nog draaglijker maakt. Mimi geeft me de sleutel en een plattegrond. ‘You’ll need it’, geeft ze me mee. Het complex is met 331 kamers nogal groot.

Sandos is een hotelketen in het luxe segment in Spanje en Mexico

Sandos is een hotelketen in het luxe segment in Spanje en Mexico

Sandos Tenerife

De entree van het resort net na zonsopgang

Ligbedjes op het Sandos Resort Tenerife

De ligbedjes zijn klaar voor weer een zonnige dag

Sandos San Blas Nature Resort

De meeste hotelkamers hebben de afmetingen van een appartement met een ruim balkon

‘s Avonds is er animatie. Overdag een kidsclub. Een pruttelende segway, plastic bekertjes met drank en ‘s ochtends vroeg handdoekje leggen. Klinkt misschien als een alledaags all inclusive resort op de Canarische Eilanden. Eentje uit een dozijn. Het Sandos San Blas Nature Resort komt niet uit dat dozijn. Het is een luxe vijfsterren resort. Ruime kamers en mooie tuinen. Met name de toevoeging Nature resort is onderscheidend. De enigszins geïsoleerde ligging op zo’n twintig minuten rijden van het toeristisch hart van het zuiden trekt voornamelijk toch een ander publiek. Een huurauto, die in de ondergrondse parkeergarage lekker koel staat, is dan wel prettig. Bezoekers zijn toch vooral op de faciliteiten van het resort aangewezen. En die zijn best uitgebreid met acht zwembaden, vier restaurants, een spa en eigen strandje. En het stukje natuur voor de deur.

Het resort rekt zich uit richting de zee

De aanwezigheid van veel groen kenmerkt het resort

Kajakken op het meer is één van de vele mogelijke activiteiten

Eigen natuurgebied

De grond trilt onder mijn voeten. Het lava spuit uit de zwarte rotsen naast me. De geschiedenis van de regio wordt op interactieve wijze verteld. Hoe de Guanches, de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden, leefden en overleefden in het grillige en dorre landschap. In verschillende ruimten passeert op fraaie wijze de levensloop van het volk en de regio. Een museum waaraan aandacht is besteed. En dat op de tweede etage van het hoofdgebouw van een vijfsterren resort.

Het tweede deel van de ervaring is een begeleide wandeling door het natuurgebied. Gedurende de zomer heeft het landschap meer weg van een woestijn. Een kleine salamander schiet voor mijn schoen langs en verdwijnt onder een grote steen. Uitgesleten rotswanden alom. Enkele holen van de Gaunches zijn nog herkenbaar. Halverwege het gebied is zo’n honderd jaar geleden een dam gebouwd. Met een geïmproviseerd vlot steken we het stuwmeertje met turquoise gekleurd water over. In de verte zie ik de vorm van het hotel met daarachter de zee. Tussen de rotsen komt een man in een berenvel tevoorschijn. Hij wendt zich tot de goden, stampt driftig in het rond en verdwijnt uit het zicht. Een minuut later verschijnt de Gaunche op de hoogste rots weer. Best aardig hoe de theorie van het museum tot leven komt in het veld.

De begeleide wandeling zonder schaduw duurt een uurtje

Verschillende paden lopen door het reservaat

Door aan het touw te trekken kan het stuwmeertje worden overgestoken met het vlot

Kurkdroog en kaal in de zomer, iets groener in de lente

Op een realistische wijze wordt de geschiedenis van de regio in de praktijk gebracht

De inboorling overziet zijn land

Een wandeling door het natuurreservaat is zeker de moeite waard

Toch naar het strand?

De kustlijn van Tenerife is wat grillig. Lang niet overal rollen de golven een mooi zandstrand op. Vaak worden ze kapotgeslagen op rotsen of kletteren stuk op kiezels. Voor het Sandos San Blas Nature Resort ligt een smal strookje kiezel strand. Een kilometer of vijf noordwaarts ligt het strand Playa de Tejita aan de voet van de Montaña Roja, een oude roodachtig gekleurde krater van een vulkaan. Dit strand met een lengte van een kilometer is vrij ongerept en wordt met name door locals en een enkele nudist bezocht. Vaak staat er een stevig windje. Daarmee is het geliefd onder surfers. Ook de wandeling naar de top van de Montaña Roja, met haar 171 meter niet bepaald een Alpenreus, is gezien het uitzicht de moeite waard. Aeropuerto de Tenerife Sur, de luchthaven waar het gros van de toeristen voor het eerst voet aan grond zet, blijkt verdacht dichtbij te liggen.

Montaña Roja geeft het strand een bijzondere uitstraling

Het strand is zo goed als leeg op een zomerse dag

Chinyero Tour

Oranje stipjes op de ene sok en zwarte streepjes op de andere hoog opgetrokken sok. Unai volgt de fietsmode. Hij woont in El Medano op nog geen 10 minuten rijden van het Sandos San Blas Nature Resort. En is de eigenaar van Tenerife Bike Adventures. Naast een mooie mountainbiketour beloofde hij me te laten zien hoe stil en vredig het op Tenerife kan zijn. De voormalig professioneel renner, die ooit de Vuelta reed, kent Tenerife op zijn duimpje. Santiago del Teide is het startpunt van onze tocht, aan de rand van het Parque Nacional del Teide. Met als centraal middelpunt de vulkaan El Teide, die te boek staat als de hoogste berg van Spanje. Al meer dan 100 jaar is het inmiddels rustig. Toch kan El Teide ieder moment weer ontwaken. We blijven op een behoorlijke afstand. Een groot van het nationaal park is namelijk verboden terrein voor mountainbikes.

Het gebied rondom de Chinyero vulkaan is daarentegen wel toegankelijk. Het eerste stuk van de weg gaat wat steil omhoog zei hij nog. Geen woord aan gelogen. Op het kleinste blad buffel ik bijna stapvoets naar boven, hopend dat achter iedere bocht een afdeling of minstens een stukje vlak schuilt. Telkens word ik teleurgesteld. Kilometers lang. Het landschap is schitterend met groene heuvels te midden van lavagesteente dat is ontstaan door vulkaanuitbarstingen in het verleden.

Na een paar honderd meter klimmen is het al tijd voor een fotostop annex rustmoment

Een letterlijke muur van lava gesteente is ontstaan

Mountainbiken zonder iemand tegen te komen door dergelijke landschappen is bijzonder

Alleen op de wereld

Vijfhonderd hoogtemeters hebben we inmiddels te pakken. In de verte is La Palma zichtbaar. Het lijkt zo dichtbij. El Hierro ligt wat verscholen achter de wolken verderop. Het is stil. Dit eerste uur zijn we verder nog geen mens tegengekomen. Een mooi technische afdaling is de aanloop naar de tweede lange klim. Lijdzaam volg ik het spoor van Unai. Na dertig kilometer met inmiddels verkrampte polsen, stijve rug en een te strak gespannen bilspier informeer ik toch maar eens wat de verwachte dagafstand is. Unai stelt me niet gerust met de mededeling dat we al over de helft zijn. De omgeving verveelt allerminst en verandert continue. Dwars door velden van gele bloemen, dan langs een woud van Canarische dennen afgewisseld met een lava landschap. Bij vijftig kilometer stopt de teller en zijn we weer terug in de bewoonde wereld. Drie uur lang waanden we ons alleen op Tenerife.

La Palma en El Hierro zijn bij helder weer nog veel beter zichtbaar

Een pittige klim wordt beloond met een mooi uitzicht

El Teide steekt boven het lava landschap uit in de verte

Op uitnodiging van Sandos San Blas Nature Resort verbleef ik een aantal nachten in het hotel. Met Tenerife Bike Adventures heb ik de Chinyero Tour gereden.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>