Fietsen op Tenerife en de Teide

Vanuit het vliegtuig tikten we elkaar aan: "Kijk daar, de Teide!". Tussen het fraaie wolkendek door konden we de witbesneeuwde top al zien, met 3700 meter het hoogste punt van Spanje. Met grote ogen kijken we bevreesd uit het raampje. Die 3700 meter gaan we niet halen, de weg gaat niet hoger dan de kratervlakte op zo’n 2200 meter. Maar toch. We voelen ons klein. Deze mastodont moeten we straks echt gaan bedwingen.

Fietsen op Tenerife

Wat iedere wielerliefhebber weet: het verschil wordt gemaakt in de wintermaanden. Fietsen in de winter of anderzijds de winter fit doorkomen om in het voorjaar weer fris aan de start te staan. Nu is dat in Nederland best lastig, met het onvoorspelbare weer gedurende de herfst en wintermaanden. Dus waar kan je je beter voorbereiden op het aankomend wielerseizoen dan op Tenerife, het grootste Canarische eiland, waar het áltíjd lekker weer is. En waar zich met ruim 30 kilometer een van de langst aaneengesloten klimmen van Europa bevindt: El Teide. Boven het unieke vulkaanlandschap met kraters en versteende lavastromen torent de indrukwekkende silhouet van deze 3718 m hoge vulkaan uit.

Vanuit het vliegtuig is hij al te zien: El Pico del Teide, de witbesneeuwde top, met 3700 meter het hoogste punt van Spanje.

Canarische Eilanden

Op hoogtestage op de Teide

Tenerife is gekend als het eiland van de ‘Eeuwige Lente’ vanwege zijn stabiele temperatuur, gemiddeld 22 graden. Hierdoor kan er gedurende het hele jaar perfect worden getraind. Daarnaast heeft het eiland een groot aantal fietsroutes. Het is niet ongewoon om op de weg groepen wielrenners tegen te komen, de meeste zijn amateurfietsers maar de weersomstandigheden waar het Nationaal Park del Teide voor zorgt maakt dit ook een ideale bestemming voor professionele doeleinden. Slechts op enkele plaatsen in de wereld kan je in zo’n korte tijd klimmen van zeeniveau tot boven de 2000 meter.

Sinds een aantal jaren kiezen daarom ook de beste renners ter wereld voor Tenerife als hun bestemming om te trainen. Teams als Katusha, Movistar, Astana en Sky bereiden zich voor op het aankomende wielerseizoen op het eiland. Zo verblijft Chris Froome met Team Sky jaarlijks twee weken in Hotel Parador de Las Canadas del Teide, op 2150 meter hoogte, in de krater van de iconische vulkaan. Het is een soort minihoogtestage voor het team, zodat het lichaam alvast wat extra rode bloedlichaampjes kan aanmaken.

In het boek Cols van Michael Blann beschrijft Shane Sutton, de toenmalige coach van Brad Wiggins, hoe Wiggins hier in 2011 trainde en de basis legde voor zijn Tourwinst later dat jaar. Mooi om te beseffen dat de grote jongens hier ook afzien, net als dat jij dat aan het doen bent. Op een ander niveau, maar toch.

fietsverhuur Tenerife

Overal op het eiland zijn (race)fietsen en mountainbikes te huur, zoals hier bij ons Route Active hotel.

Tenerife voldoet aan alle voorwaarden om te fietsen gedurende het hele jaar. Er is een voortdurend lenteweertje en honderden routes die de bezoekers op de fiets kunnen verkennen. Het is de ideale locatie voor zowel mountainbikes als voor racefietsen.

Nationaal Park del Teide

Het Nationale Park ligt in het midden van het eiland Tenerife en is het grootste en oudste van de vier parken van de Canarische Eilanden. Het is 190 km2 groot en wordt overschaduwd door de 3718 m hoge vulkaan El Teide. Sinds de laatste eruptie in 1909 ‘slaapt’ de vulkaan. Het park is uitgerust met tal van voorzieningen voor bezoekers: goede wegen, twee bezoekerscentra, restaurants, verschillende, panoramische uitkijkpunten, een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden en twee verblijfplaatsen (de Parador Nacional de Las Cañadas del Teide en de op 3270 m hoogte gelegen Berghut Altavista).

National Park Teide Tenerife

In Nationaal Park del Teide kan je ook uren wandelen langs zandheuvels, lavavelden en rotsformaties, alsof je een dagje op de maan loopt. Letterlijk hoogtepunt is de zes uur durende beklimming van de top, de Pico del Teide.

De dag van de klim

Vergeleken met bijvoorbeeld de Alpe d’Huez of Mont Ventoux is de Teide misschien niet zo zwaar. Het stijgingspercentage komt het grootste gedeelte niet boven de 7 procent uit. Maar de klim is vooral lang. Erg lang. Een goed getrainde wielrenner moet vanaf het ‘dal’ (lees: het strand in Los Cristianos) binnen drie uur de top kunnen bereiken. En iedere wielrenner weet dit: zodra de weg omhooggaat, krijgt tijd een andere betekenis.

racefietsen Tenerife

De start van de beklimming.

Na het ophalen van onze racefietsen bij Free Motion fietsen we Los Cristianos uit. Hier ontmoeten we onze gids Laura van den Beucken, een sportieve Nederlandse die al bijna tien jaar op Tenerife woont. De brede weg wordt steeds rustiger, en de dichte dennenbossen maken langszaam maar zeker plaats voor een rotsachtig maanlandschap.

Beklimming van Teide op Tenerifetenerife fietsenLandschap van Tenerife

De dichtheid van bomen neemt wat af en wat opvalt is het zwarte gesteente wat steeds meer de boventoon voert. Op een informatiebordje staat iets als: ”Hoe slechts een enkele boom door het gesteente vruchtbare aarde heeft weten te vinden symboliseert de nog relatief lage geologische leeftijd van dit eiland”. Treffend ja.

vulkaan Teide fietsen

Op naar de top van El Teide!

We voelen ons hier nietig tussen de versteende lavavlaktes en enorme rotspartijen. En ook gelukkig. Wat een rust! Alleen onze zware ademhaling overstemt de stilte van de slapende vulkaan. Niet vaak is de hemel zo intens blauw, terwijl een stralende zon weerkaatst op een oranjebruin rotslandschap.

Racefietsen op Tenerife

In de verte komen de hoogste punten van de eilanden La Palma en La Gomera inmiddels boven de wolken uit. We zitten boven de boomgrens en stilaan komen de laatste moeilijke bochten eraan. Een bord langs de weg geeft 2100 m hoogte aan. Na een zoveelste vergezicht volgt er een korte afdaling en opeens na een brede bocht naar rechts, kom je in een onwezenlijk decor terecht. De Canadas del Teide, de lavavelden onderaan de Teide. Een immense vlakte met zwarte en bruine grillige rotsformaties en verschillende pieken van meer dan 3000 m hoogte links en rechts van je. Hier kan je niet anders dan even afstappen en fantaseren: ik ben op de maan. 54 km staan er op de kilometerteller en ben blij dat ik hier sta na dik drie uur zwoegen.

Teide racefietsenRacefietsen op Tenerife

Boven resteert nog een lange rechte weg door de kratervallei, dat er prachtig eenzaam bij ligt. In de verte de magnifieke piek van de vulkaan. We kijken elkaar nog eens kort aan. De afdaling gaat beginnen. 30 kilometer lang door een zeer afwisselend landschap met een paar fraaie series haarspeldbochten. Op naar de zee voor een verfrissende duik. Dat we hierbij snelheden van dik 80 km/uur aantikten ga ik thuis maar niet vertellen..

Narices del Teide

Waarom Tenerife jouw volgende fietsbestemming is?

Tenerife is het grootste van de Canarische eilanden, 200 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. En dat op slechts vier uur vliegen vanuit Amsterdam. Het klimaat op Tenerife maakt het de perfecte bestemming voor een trainingskamp tijdens de wintermaanden. De zuidkant ligt in de regenschaduw van El Teide en is droog en dor, maar het noorden is weelderiger en groener. Dit zorgt voor gevarieerd fietsen, zelfs op een relatief klein eiland.

Daarbij heeft het eiland een voor wielrenners ideale infrastructuur. En het barst er van de fietswinkels, waar je voor een paar tientjes per dag een prima racefiets kunt huren.

Tip: neem een vestje mee als je El Teide gaat beklimmen. Op sommige tijdstippen en in bepaalde jaargetijden kan het hier flink afkoelen. Het verschil tussen de kustgebieden van Tenerife en El Teide kan zomaar 20 °C zijn!

Fietsen op Tenerife

Naast de beklimming van de beroemde El Teide kent Tenerife nog veel meer prachtige fietsroutes. De klim vanuit het noordelijk, aan zee gelegen Buenavista, door de kloof naar het dorpje Masca behoort tot een van de mooiste fietsroutes van Europa. En een van de zwaarste: de laatste 4 kilometer vanuit Masca loopt gemiddeld met 11 procent omhoog.

Macizo de Anaga

Macizo de Anaga

Op het noordoostelijke puntje van Tenerife vind je het zogenaamde ‘Macizo de Anaga‘. Het is een bergrug die de wind voor de rest van het eiland breekt en waar het groen en vochtig is. Er ligt daar een schitterende klim die je van zeeniveau naar 1.100 meter hoogte brengt. Boven rijd je tussen de laurierbossen en de varens. De klim is niet steil, maar wel 22 kilometer lang. Hij begint bij San Andres, vlakbij het Las Teresitas-strand.

Parque rural de Anaga

Parque rural de Anaga

Voor de echte diehards is natuurlijk deze El Teide koningstocht van 88 kilometer een must. Je start ook weer vanuit Playa de las Americas en fietst via Camella naar Granadilla. Vervolgens een behoorlijke klim naar Vilaflor waarna het moeilijkste gedeelte volgt. Je rijdt via vulkanische landschappen naar grote hoogte en komt zelfs op een gegeven moment boven de wolken uit. Aangekomen bij El Retamar bevind je je zelfs op zo’n 2100 meter hoogte! Je wordt beloond met een lange afdaling terug naar Playa de las Americas.

Tenerife is een bestemming voor klimmers, een eiland vol uitdagingen voor racefietsers en mountainbikers die de hoogtemeters niet schuwen.

Tips voor fietsen op Tenerife

  • Wij verbleven onze eerste twee dagen in het sportieve Route Active Hotel in het noorden van Tenerife. Een prima uitvalbasis om het nog niet toeristische noorden van het eiland (per fiets) te verkennen. Het hotel biedt o.a. fietsverhuur aan.
  • De laatste dagen was La Casona del Patio onze uitvalbasis, gelegen aan de voet van de Teide. Op slechts 15 minuten fietsen begint de klim van de vulkaan! We huurden hier fietsen bij Free Motion. Het materiaal dat zij aanbieden is voortreffelijk.
  • Bij veel vliegmaatschappijen kan je je eigen (race)fiets meenemen. Bij vlogen naar Tenerife met Air Europe, het inchecken van een racefiets kost hier 150,-. Kijk hier voor meer informatie over speciale bagage bij Air Europe.

Route Active Hotel Tenerife

Ook fietsen op Tenerife? Op de website van Turismo de Tenerife vind je meer informatie.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>