Snorkelen op Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, en ook de beste plek om te gaan snorkelen. Naast kleurrijke vissen, dolfijnen, octopussen en pijlstaartroggen vind je hier namelijk ook zeeschildpadden. Dus stop die duikbril en snorkel maar in je koffer en ga zeker snorkelen tijdens jouw vakantie op Tenerife!

duiken op Tenerife

Snorkelen op de Canarische Eilanden

Ga jij graag snorkelen? Tenerife, La Palma, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, Fuerteventura. Alle eilanden bieden mooie spots om te snorkelen. De onderwaterwereld van de Canarische Eilanden is heel rijk en gevarieerd, met honderden verschillende vissen, dolfijnen, zwaardvissen, octopussen, pijlstaartroggen en -jawel- schildpadden! Maar ook de mysterieuze scheepswrakken, onderwatergrotten en vulkanische rotsformaties zullen op je netvlies gegrift staan!

Het hele jaar door kan op Tenerife gesnorkeld worden. Het water rondom het eiland is werkelijk kraakhelder.

De onderwaterwereld van Tenerife

Tenerife behoort tot Europa’s beste bestemmingen voor wat betreft snorkelen. Tenerife heeft een prachtige onderwaterwereld waar je wel 600 verschillende vissen kunt bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gekke trompetvis, zeeduivels of de kogelvis? Rond Tenerife komen ook veel dolfijnen en walvissen voor. Vooral in de ochtend heb je kans om tijdens het snorkelen dolfijnen tegen te komen!

Naast het grote scala aan fauna is er ook veel ander moois te vinden in de zeeën van Tenerife. Bij de Rode Zee vind je meer koraalriffen, kleuren en dus ook meer zeeleven. Maar door de eeuwen heen hebben zich schitterende vulkanische rotsformaties gevormd, wat hier juist zorgt voor een fenomenaal beeld. Bij het snorkelen op Tenerife kun je ook scheepswrakken opzoeken. De duikscholen op Tenerife weten je precies te vertellen waar je deze wrakken kan vinden.

snorkeling Tenerife

Optimale omstandigheden

Met een gemiddelde watertemperatuur van zo’n 23 graden in de zomer (mei t/m november) en 19 graden in de winter is Tenerife een ideale plek om het hele jaar door te kunnen snorkelen. Wel zul je in de winter (december t/m april) soms een wetsuit nodig hebben. Vooral het zuiden (en westen) van Tenerife heeft de perfecte omstandigheden om te snorkelen. Een zonnig klimaat, uitgestrekte stranden en een relatief rustige zee. Er is altijd wel een plek waar de zee wat rustiger is, waardoor je zonder problemen het water in en uit kunt gaan.

Het zicht onder water is zeker in de maanden mei tot en met oktober fantastisch, meer dan 15 meter. Gedurende de maanden september, oktober en november is er een periode die “La Calma” wordt genoemd. In deze periode is er geen wind, waardoor de zee zich omvormt tot een ware spiegel. Deze omstandigheden maken het zeer gunstig om te snorkelen, ook in het noorden van het eiland.

De beste snorkplekken op Tenerife zijn El Puertito de Adeje, Montana Amarilla (Las Galletas), Alcála (Los Gigantes) en Punta Teno. Wanneer je hier het water ingaat, ben je er haast zeker van dat je schildpadden, zeeslakken, zeesponsen, pijlstaartroggen en zeeduivels voorbij ziet zwemmen.

El Puertito

Dit kleine vissersdorp ligt genesteld tussen kliffen aan de kust onder Adeje. Ondanks het bloeiende toerisme van Tenerife hebben grote hotelketens El Puertito overgeslagen. Het is grotendeels onaangetast gebleven en nog steeds een traditionele Canarisch stadje. Vanaf het strand van El Puertito de Adeje loop je zo het water in en kun je op zoek naar de prachtige onderwaterwereld. Verwacht geen felle kleuren, maar het feit dat er zeeschildpadden zwemmen maakt een hoop goed toch?

zeeschildpadSnorkelen Tenerife

El Puertito ligt tussen Playa de las Américas en Playa de San Juan en is een beeldschoon, typisch Canarisch dorp. Het is een unieke natuurlijke enclave waar groene schildpadden vrij rondzwemmen.

Montana Amarilla

In het zuiden van Tenerife is Montana Amarilla (De Gele Berg) een geweldige plek om te snorkelen. Het strandje van Montana Amarilla maakt deel uit van een van de meest bijzondere landschappen van het eiland. Het ligt in een beschermd marinereservaat en heeft dankzij de vulkanische riffen een mooi en gevarieerd onderwaterlandschap. In het rotsachtige gebied komen octopussen, murenes, sepia’s, zwermen barracuda’s, papegaaivissen en trompetvissen voor. In de beschermende zandbodem voelen zandalen, zee-engelen of engelhaaien (kouder water) en roggen zich prima thuis.

Snorkelen op Tenerife SpanjeLandschap van Tenerife

Montana Amarilla is een prachtige kustheuvel die is gevormd uit gele vulkanische as en door erosie is uitgesneden. Ga je er snorkelen, zul je merken dat het landschap iedere 20 meter totaal verandert!

Alcála

Aan de westkust van Tenerife ligt het kleine badplaatsje Alcala tussen Las Americas en Los Gigantes. Alcála is omringd door een prachtige groene omgeving en biedt een geweldig uitzicht over de Teide en de Atlantische Oceaan. Vanaf het strand kun je zelfs het eiland La Gomera zien liggen. De meeste kans om een zeeschildpad tegen te komen tijdens het snorkelen is hier. Zodra je de zee in gaat komen deze vriendelijke beestjes gewoon naar je toe! Alcála is dan ook een van de bekendste snorkelplekken op Tenerife.

Wist je trouwens dat er maar liefst vijf verschillende soorten schildpadden voorkomen op Tenerife?

Abades

Nog zo’n heerlijke plek om te snorkelen -en eveneens gelegen in een beschermd marinereservaat- is Abades. Sterker nog, dit is zelfs één van de beste snorkelplekken met een ondiep rif met zeer helder water en duizenden vissen op zes meter diepte. Dit is echt een plek waar iedereen terecht kan. Het lijkt wel een aquarium, waar iedere keer wel iets nieuws te ontdekken valt. Met een beetje geluk ontdek je hier murenes en octopussen.

vissen

Playa Abades is een prachtige baai met zandstrand die nog niet door het massatoerisme is ontdekt.

Snorkelen op Tenerife?

Snorkelen op Tenerife? Zeker doen! Tenerife behoort tot de ideale vakantiebestemming voor gezinnen die graag snorkelen. En zowel voor beginnende als ervaren duikers is er genoeg te zien in de onderwaterwereld van Tenerife. Het heldere water, het brede scala aan fauna en de mysterieuze vulkanische wereld die zich onder het water heeft gevormd maken Tenerife tot de perfecte plek om te snorkelen. Dus pak die duikbril en snorkel maar in je koffer en ga zeker snorkelen op Tenerife!

Meer informatie over Tenerife en outdooractiviteiten vind je op Tenerife No Limits.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>