Spirituele avonturen

Onder de noemer "Spirituele avonturen" worden vanuit het Daniela Hotel diverse meerdaagse trekkings en safari's met jeeps of kamelen georganiseerd. Er zijn diverse mogelijkheden zoals een bezoek aan het Sint Catarinaklooster, het beklimmen van de Mozesberg en meditatiesessies in de woestijn.

Daniela Village

Onder de noemer “Spirituele avonturen” worden vanuit het Daniela Hotel diverse meerdaagse trekkings en safari’s met jeeps of kamelen georganiseerd. Er zijn diverse mogelijkheden zoals een bezoek aan het Sint Catarinaklooster, het beklimmen van de Mozesberg en meditatiesessies in de woestijn.

De Sinai woestijn in
Voor een overnachting bij de bedoeïenen worden we opgehaald door de broers Abdo en Ibrahim. Ze wonen weliswaar in Dahab, maar zijn oorspronkelijk bedoeïenen, afkomstig van één van de veertien stammen die in dit gebied wonen. Naar schatting wonen hier nog 14.000 bedoeïenen. “Zo’n trip naar de woestijn is voor mij geen werken, maar voelt als vakantie”, stelt Abdo. Als de terreinwagen de geasfalteerde weg verlaat en de woestijn inrijdt, worden we flink door elkaar geschud. “Bedoeïenmassage”, lacht Abdo. Onderweg stoppen we bij de White Canyon voor een tocht door dit mooie gebied, waar de wind de meest bizarre patronen en formaties in de witte rotsen heeft geslepen.

In het bedoeïendorp Ein Khudra zullen we de nacht doorbrengen. In de tenten liggen kleurige kleden en kussens en uiteraard krijgen we een glaasje bedoeïenthee aangeboden. Abdo en Ibrahim zorgen voor de maaltijd die bestaat uit kip, spaghetti en gestoofde groente. De spullen voor de overnachting worden uit de auto geladen en als we willen, mogen we in onze slaapzak op de grond slapen onder sterrenhemel. Abdo verzekert ons dat er geen schorpioenen, slangen of andere enge beesten langs zullen komen. Voor de zekerheid zet hij met zijn broer kleine eenpersoonstentjes op om in te slapen. Slapen in de grote bedoeïenententen mag natuurlijk ook. De temperatuur is prima, dus ik besluit om in de open lucht te slapen. Ik parkeer mijn matrasje en mummieslaapzak strategisch voor de ingang van mijn tentje en probeer vervolgens te genieten van de onbeschrijfelijk mooie sterrenhemel. Nog geen vijf minuten later zoemt de eerste mug om mijn oren, op zoek naar dat ene plekje dat niet met Deet is ingesmeerd. Met een zucht kijk ik nog één keer naar de miljoenen diamanten aan de donkere lucht voordat ik het matrasje de tent in sleep.


Tentje in bedoeïenenkamp

Als ik om half vijf naar het eenvoudige toiletgebouwtje loop, begint het al licht te worden. Nog geen half uur later hoor ik vanuit mijn tentje dat er beweging in het kamp is. Een bedoeïenenmeisje is alvast voor ons ontbijt aan het zorgen. Na het vroege ontbijt vertrekken we via het Sint Catharinaklooster weer terug naar Dahab.

Dokter Achmed
Een bezoek aan het Sint Catharinaklooster hoort ook bij dit “spirituele avontuur”. De parkeerplaatsen zijn heel slim gesitueerd. Je moet namelijk nog een aardige klim in de brandende zon maken voordat je bij de ingang van het klooster bent. De kamelendrijvers doen dan ook goede zaken met hun kamelentaxi. Jammer genoeg is het razend druk in het klooster en we willen we snel weg van deze toeristische trekpleister. We willen naar Dokter Achmed!

De naam is al een paar keer gevallen tijdens ons verblijf in Dahab. Dokter Achmed woont vlakbij het klooster en werkt met kruiden. Hij schijnt een diagnose te kunnen stellen door mensen in de ogen te kijken en schrijft ze vervolgens kruiden voor. Dit wonder willen we zelf wel eens aanschouwen. Helaas is de dokter zelf niet aanwezig, maar zijn neef en medewerker Achmed Salag maakt tijd voor ons vrij. Achmed vertelt uitgebreid over de geneeskrachtige kruiden die in de tuinen rondom het klooster worden gekweekt. Ook worden kruiden gebruikt die de bedoeïenen in hun oases kweken. De kruidenmengsels worden naar Nederland en Duitsland geëxporteerd en vandaar verder gedistribueerd. Dit alles maakt deel uit van een ruim omvattend project. Niet alleen worden de medicinale kruiden op deze manier behoed voor verdwijnen, maar wordt ook de werking ervan bestudeerd. De bedoeïenen worden gestimuleerd een inkomen te verkrijgen, niet alleen door het kweken van de kruiden en de daarmee verband houdende werkzaamheden, maar ook door allerlei nevenarbeid zoals het maken van kunstnijverheidsproducten waarvoor de creatieve Achmed Salag de ideeën aanlevert.

Achmed met zijn kruidenpotjesDe kassen waarin kruiden worden geteeld

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>