Avonturen van een Istrië-nitwit

Zoals ik wel eens laat vallen in mijn artikels, ben ik een grote fan van het noorden. Sneeuw, wolven en noorderlicht: je mag het me elke dag geven. Wanneer ik dan eens naar het zuiden reis, ben ik telkens een beetje afwachtend. Wat ga ik nu weer allemaal meemaken? Maar een goede reiziger staat voor alles open.

In Het zonnetje

Ik reisde dus naar Istrië met een open mind. Ik had Sloveens Istrië wel eens bezocht, maar verder wist ik van niets. Lees hier de avonturen van een Istrië-nitwit.

De Stad

Amai, Dat Is Hier Warm

Zodra ik in Pula van het gekoelde vliegtuig stapte, sloeg de warmte me in het gezicht. Oef, wat was het warm. Maar toch, het was niet zo klef als wij warmte kennen. Best dragelijk eigenlijk. Heel draaglijk.

De eerste dagen draaiden om de stad Pula. Een stad om de kust waar het leven draait om de zee. Ik at er vis, gegrilde octopus (hm hm hm) en calamares. Ik zwom, snorkelde, voer er met de kajak in het kristalheldere zeewater en ik bezocht het Pula Aquarium. En dat ging zo:

Ter Zee

In het centrum van Pula bezocht ik de vismijn. In deze gekoelde, overdekte markt wordt de vangst van die ochtend te koop aangeboden. Toeristen, locals en restauranthouders kopen er zij aan zij het beste wat de zee te bieden heeft. Als lunch en avondeten kreeg ik dan ook… vis. Heerlijk eenvoudig klaargemaakt met look, peper en olijfolie. Meer heeft dat niet nodig.

Pula Aquarium

Het aquarium van Pula bevindt zich in één van de oude forten die om de stad liggen. Hoewel het aquarium nog in de groei is, zag ik er al een hele reeks plaatselijke én tropische vissen. Maar het meest bijzondere is het rehabilitatieprogramma voor zeeschildpadden. Wanneer de schildpadden verwond worden door visnetten of boten, komen ze terecht in het aquarium. Daar krijgen ze de nodige zorg en tijd om te herstellen voor ze weer worden uitgezet. En wanneer ze worden uitgezet, is het feest. Dan komt de hele stad kijken. Kinderen rennen met de schildpadden mee in het water en duikers leggen de tewaterlating op foto vast. Feest!

Aquarium Pula

Maar het hoogtepunt was voor mij het snorkelen. Dat had ik immers nog nooit gedaan. Na een tijdje sukkelen met een zwemvlies die telkens losschoot (en waarbij een voorbij zwemmende duiker mij even een handje moest toesteken) kon ik eindelijk vertrekken. Wat was het water helder. Onder mij flitsten de vissen voorbij en toen ik eenmaal wat moediger werd, dook ik er achteraan.

Helemaal bijzonder was het snorkelen in een grot. Per kajak vaar je enkele kilometers tot je aan een grot komt die je enkel onder water kan bereiken. Wauw! Om later nog van deze ervaring te kunnen nagenieten, namen we een onderwater fotograaf en een GoPro toestel mee.

Snorkelen in een grot

Te Land

In het groene binnenland werd de hitte plots veel meer voelbaar. Er was immers geen zee meer om afkoeling te geven. Toch was ook die ervaring er eentje naar mijn hart. Ik ben namelijk nogal een lekkerbek.

Ik leerde er over truffels. De zwarte truffel, die bijna het hele jaar te vinden is, en de witte, die voor amper enkele weken te vinden is. Dit zwarte (en witte) goud is kostbaar en o zo heerlijk.

Restaurant Zigante

Wist je dat het Guinness World Record van het vinden van de grootste truffel op naam van een Istriër staat? Giancarlo Zigante vond een truffel van 1,3 kilo. Zigante is een van de bekendste truffeljagers en –handelaars en heeft een restaurant in het binnenland. Hier schuif je aan tafel voor vlot zeven gangen met truffels. Een Must Do!

En wil je voelen dat je die truffels echt hebt verdiend, dan ga je in de vroege uurtjes zelf op pad met een truffelhond, op zoek naar het lekkers.

heuveltopsteden

Voor een Belg zoals ik zijn heuveltopsteden iets speciaals. In de Belgische Ardennen worden dorpen en steden immers altijd in een vallei gebouwd. Struinen door kleine steden zoals Grožnjan, Motovun en Draguc is dus een ervaring die je moet meemaken. Het uitzicht vanuit deze heuvelhoge steden is fenomenaal. Vooral in de ochtend, bij zonsopgang, wanneer de zon door lagen en lagen nevel schijnt, is het uitzicht magisch.

En In De Lucht

Een week reizen is niks zonder een flinke portie adrenaline, vind ik. En gelukkig waren ze het met me eens in Istrië. Bij het bezoeken van de stad Pazin werd ik uitgedaagd een ritje te maken op de zipline. En ik, met mijn grote mond, ging daar natuurlijk op in. Ik had de zipline namelijk nog niet gezien.

Zipline Pazin

Aan de rand van de heuveltopstad Pazin snijdt een kloof dwars door het landschap. Wie afdaalt in de kloof, kan er de rivier volgen tot zelfs in de grotten! Wie liever niet afdaalt, is aangewezen op de zipline. Enkele honderden meters lang, honderd meter boven de grond, aan 40km/h.

Ik kon niet meer terug natuurlijk. En dus liet ik me in een klimharnas snoeren, helm en al, en me naar de zipline voeren. Daar werd ik aan de lijn vastgeklikt, klaargestoomd door een medewerker en verzocht van de rand te stappen.

Laat ik je vertellen, dat is iets wat je gedaan moet hebben. Het gaat zo snel dat je geen tijd hebt om bang te zijn. Je kan enkel genieten van de wind, het ravijn dat onder je door flitst en de snelheid van de ervaring. Of misschien wel, want als je het ravijn bent overgestoken, moet je nog terug ook. Daarvoor ga over de iets langere en snellere tweede zipline. Heerlijk!

Istrië, Kroatië

Ik Wil Terug

Mijn bezoek aan dit zuiderse land is dus alleen maar meegevallen. Sterker nog, ik voel een verlegen liefde voor Istrië groeien. Dat ik terugga, dat is al zeker. Dat ze al maar meer ziplines installeren en meer truffels opgraven ook: I’ll be back!

Rovinj

Zelf naar Istrië? Klik even op deze link.

Lotte
 1. Herlinde zegt:

  Hey hey
  Leuk om jou blog te lezen.
  Ondertussen zitten wij ook in Pula.
  Vandaag gingen we snorkelen op zoek naar de grotten. Veel gezwommen maar nergens grotten gevonden.
  Jammer dat ik nergens op internet kan vinden waar de grotten zich juist bevinden.
  Tips zijn welkom.
  Groetjes
  Herlinde

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>