Rancho Alegre

Curaçao is vooral in trek bij mensen die houden van een relaxte strandvakantie. Topbestemmingen op Curaçao zijn dan ook Jan Thiel Baai, Willemstad en Piscadera Bay. Met andere woorden: Curaçao staat niet zo zeer bekend om de activiteiten die er ondernomen kunnen worden. Maar er is genoeg te zien en te doen. Rij rond over het eiland langs de mooiste baaien, duik in de prachtige onderwaterwereld, bezoek de Hato-grotten tijdens een quad-tour, beklim de Christoffelberg in het noordwesten van Curaçao of ontdek het gevarieerde landschap te paard.

Paardrijden Curacao

Een heel ontspannen manier om Curaçao te ontdekken en te beleven is vanaf een paardenrug. Voordeel is dat je op een dag een grote afstand kan aflegggen en op plaatsen komt waar bijvoorbeeld jeeps niet kunnen komen. Door de bossen en heuvelachtig landschap in de omgeving van Groot Sint Michel, langs de kust of door het Christoffel Park. De meeste ranches op Curaçao maken geen buitenritten, omdat je daarvoor vaak eerst een stuk over de drukke weg moet rijden. Er zijn op Curaçao twee maneges waar je een buitenrit kan maken, lekker met de paarden de natuur in. Manege SHC in Jongbloed en Rancho Alegre te Groot Sint Michiel.

Rancho Alegre

Curaçao’s nummer één voor wat betreft paardrijden is Rancho Alegre. Rancho Alegre biedt onvergetelijke paardrijtochten, waarbij je onder leiding van een gids met een klein groepje op Zuid-Amerikaanse paarden de natuur intrekt. Je rijdt door catusvelden en over onbedorven natuurpaden langs fruitbomen. Ondertussen geniet je van het waanzinnige uitzocht vanaf de bergen. Helaas is er geen mogelijkheid tot het maken van een trektocht.


Manege SHC

Een andere locatie voor buitenritten is bij Manege ‘Société Hippique Curaçao’, of kortweg “SHC”. Direct tegenover de manege is het Kabouterbos gelegen waar je over een mooi ruiterpad door het bos kan rijden. Regelmatig organiseert Manege SHC begeleide tochten voor de echte die-hards. Zo’n tour duurt ongeveer vijf uur en vertrekt om 7.00 uur ‘s ochtend vanaf de manege richting Jan Thiel, waar je geweldig kan paardrijden over de zoutpannen.

Buitenrit Curacao

Paso Fino’s: gangenpaarden

Wat extra bijzonder is, en voor mij direct een reden om naar Rancho Alegre te gaan, is dat deze Zuid-Amerikaanse paarden naast de gebruikelijke gangen (stap, draf en galop) nog een extra gang beheersen, de tölt. Net als IJslandse paarden. Het paard zet z’n benen hetzelfde neer als bij de normale stap, alleen de beweging is veel sneller. Het tempo ligt dan ook hoger en het hoofd van het paard wordt trots omhoog gedragen. Er is geen zweefmoment, waardoor de gang heel comfortabel ‘zit’. Je wordt nauwelijks uit het zadel opgegooid en je kan dus helemaal stil zitten. Verder beheersen veel Paso Fino’s de trocha; een populaire gang in Columbia die is afgeleid van de draf (ook wel een draf met echo genoemd). Reden genoeg om een afspraak te maken.

Plantage Groot Sint Michiel

Sinds jaar en dag wordt plantage Groot Sint Michiel als recreatief natuurgebied ‘bewaakt’ en onderhouden door de familie Pinedoe. De 250 hectare die het landgoed telt, ligt midden op het smalste deel van het eiland, vlak voor Bullenbaai. Het landschap is ongerept, heuvelachtig en biedt een rustig thuis aan vogels, konijnen en zelfs herten.

Paardrijden Curaçao

Wat doe jij op Curaçao?

Curaçao heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand. Je kan flamingo’s fotograferen, paardrijden op Groot Michiel onder leiding van een gids, snorkelen en duiken, flyboarden op de Sint Jorisbaai, winkelen in Willemstad, ruig mountainbiken met WannaBike, quad rijden naar de Hato-grotten, zelfs herten spotten en nog veel meer. Natuurlijk zijn we benieuwd naar wat jij op Curaçao doet!

Rancho Alegre

 1. Eric Wijngaarde zegt:

  Geachte Mr/Mvr,

  Ik wou vragen als je geen paard kan rijden kan je wel mee doen met een tour bij jullie? Heb wel op een paard gezeten en ook gereden maar niet met snelheid. Graag hoor ik van u. Wegens ik kom naar Nederland met vakantie en mijn dochter wou een tour maken mijn dochter en mijn vrouw kunnen wel paard rijden.

  Eric Wijngaarde

  • Beste Eric,

   Je kunt het best even contact opnemen met Rancho Alegre, want de rit die ik gemaakt heb is niet echt geschikt voor iemand die niet kan paardrijden. Maar als je vrouw en dochter het geen probleem vinden rustig te rijden, en er is een mak paard beschikbaar, dan is het wellicht mogelijk zelf ook op een paard te stappen. Succes!

 2. Sabine zegt:

  Het lijkt mij dat het helemaal niet erg is hoor dat je niet kan rijden
  Op de foto zie je ze gewoon zonder cap rijden dus dan zal alles erg meevallen

  • Hoi Sabine,

   Het dragen van een cap heeft mijns inziens niets te maken met de moeilijkheidsgraad van de rit. Nogmaals, de rit die ik gemaakt heb -waar deze foto’s van zijn- is niet geschikt voor iemand die niet kan paardrijden. Geen logische beredenering vind ik het.

   Vroeger reed niemand met een cap (ging toen alles rustiger?), tegenwoordig wordt het vaak verplicht gesteld (…). Bij Rancho Alegre dus niet.

 3. jsmit017@hotmail.com zegt:

  bon dia

  ik heb een vraag wij komen 11 juli aan op curacao
  en mijn neefie rijd paard in ned
  maar zijn wens is een keer paard te rijden aan het strand
  dus zou graag info willen of juli of miss een partuculier
  dat miss doet tegen een betaling uiteraard
  ik hoor graag van u
  jg smit

 4. shannon kuipers zegt:

  hallo,

  mijn vriend en ik komen op 22 augustus aan in curacao. ik rijd ook paard en het lijkt me een geweldige ervaring om op curacao een buitenrit te maken. zijn er maneges die tijdens mijn verblijf buitenritten verzorgen waaraan ik en mijn vriend kunnen deelnemen?. mijn vriend reed ook paard maar doet dat al een tijdje niet meer.

  ik hoop op zo’n spoedig mogelijk bericht,

  met vriendelijke groet

  shannon kuipers

  • Hi Shannon, jullie vakantie naar Curaçao gaat gewoon door?
   Komende dagen een PCR-test doen dus?

   Ik denk dat je het best even contact op kan nemen met Rancho Alegre of een van de andere maneges op het eiland. Om gewoon even direct te vragen of ze nu ook buitenritten verzorgen waar je aan kan deelnemen. Succes en een hele fijne vakantie!

   Groetjes,
   Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>