Fietsen op Curaçao

Wie vliegtickets Curaçao heeft geboekt voor een vakantie, denkt meteen aan zon, zee, strand! Gek is dat niet, want Curaçao is een zonovergoten eiland met paradijselijke stranden en kristalhelder water. Goedkoop vliegen naar het tropische eiland is dan ook niet gemakkelijk, want de Caribische eilanden zijn een geliefde bestemming.

Willemstad, Curacao

Zon, zee, strand én cultuur, dat zijn de ingrediënten van een vakantie in dit stukje ‘Holland in de tropen’. De verborgen schat van de Cariben, heeft echter naast een heerlijk klimaat, hagelwitte stranden en een gezellige sfeer ook veel te bieden voor actievelingen die meer willen dan alleen zwemmen.

Mountainbiken op Curaçao

Een van de mooiste manieren om Curaçao te verkennen, is op de fiets. Het eiland kent een grote variëteit aan mountainbike routes, die voor elke mountainbiker, ongeachte het niveau, makkelijk te fietsen zijn. Met minstens tien, goed aangegeven routes, zodat verdwalen wel heel erg moeilijk wordt, kan je het prachtige eiland in eigen tempo verkennen. Er zijn diverse plekken waar je een fiets kan huren, maar vroegtijdig reserveren is aan te bevelen.

Omdat de fietspaden niet zoals in Nederland zijn, kan je het best een mountainbike huren. De paden variëren van verharde fietspaden tot zeer ruige mountainbike trails die alleen onder begeleiding en voor ervaren mountainbikers geschikt zijn. Iedereen zal dus verschillende routes kunnen vinden om te mountainbiken op Curacao die aansluiten bij hun niveau.

De lokale fietsclub Westpunt Riders verhuurt mountainbikes, ook kun je onder meer terecht bij WannaBike, Dasia Curaçao, de PedalPushers, Chain Reaction, Bellisima en Viprides Curacao. Met meer dan 300 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes is Curacao een uitermate geschikt eiland om te mountainbiken. Routes zijn te vinden in het Mountainbike handboek Curaçao, waar de tien mooiste en veiligste routes worden beschreven. Er zijn ook speciale fiets- en mountainbikekaarten te koop op Curacao.

Goed aangegeven fietsroutes

Verken bijvoorbeeld de hoofdstad Willemstad op de fiets en breng een bezoek aan het Penhagegebouw. Dit handelshuis in de wijk Punda staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je waant je gelijk in het verleden met de prachtige binnenstad, werkelijk een plaatje om te zien.

Een andere route gaat langs de oude forten en plantages waar de bewogen geschiedenis van het eiland zichtbaar is. Ook de ruige, maar zeer mooie noordkust, is de moeite waard om met een mountainbike te verkennen. Verschillende routes op Curacao voeren langs de zoutpannen, ruige vlaktes, oude kopermijnen, de indrukwekkende lavakust en mangrovebossen.

Vraag een willekeurige mountainbiker op Curaçao naar zijn top drie van mountainbike routes, en de Jan Thiel & Caracasbaai mountainbike route staat steevast in de lijst. De Jan Thiel lagune, gelegen aan de zuidoostkant van het eiland, is een van de meest unieke natuurreservaten op Curaçao. Dit gebied is uitgekozen voor de Wereldbeker Mountainbiken in April 2006 en het parcours is nu voor iedereen toegankelijk. Je fietst langs een koloniaal fort, slavenmuren, zoutpannen, het vroegere quarantaine ziekenhuis en een 200 jaar oud landhuis dat gerestaureerd is. Bovendien heb je een onaangetast uitzicht over de oceaan en baaien en heb je een goede kans exotische vogels en andere wilde dieren te spotten. Je start het best bij het Chogogo Resort of bij Lions Dive.

Mountain biking trail map of Jan Thiel Lagoon

Spelregels

Fietsen op een tropisch eiland heeft echter spelregels, wil het leuk blijven. Een belangrijke tip: fiets alleen in de vroege ochtend of in de late middag, dan zijn de temperaturen aangenaam. Aangezien de zon ‘s middags erg fel is, wordt aangeraden ‘s ochtends op tijd weg te gaan en aan het eind van de middag de tocht te vervolgen. Fiets niet in het donker. Zorg voor voldoende drinken en eten onderweg, neem je mobiele telefoon mee en vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème. Het dragen van een fietshelm is verplicht.

Wie geen zin heeft om alleen op pad te gaan, kan meedoen aan de begeleide mountainbike tochten. De ervaren gids, laat de meest verassende en uitdagende paden zien in het boeiende landschap. Ook is het mogelijk om samen met de lokale fietsclubs te gaan trainen en op pad te gaan. Omdat fietsen in de afgelopen tien jaar erg populair is geworden, zijn er meerdere fietsclubs te vinden op het eiland.

Bon bini! Curaçao wacht op je…

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Loes noy zegt:

    Is het een idee in op Curaçao ook e-bikes te gaan verhuren. Volgens mij komen er ook best veel 55-plussers op het eiland (zo ook ondergetekende). Ik wil graag fietsen op Curaçao, maar heb door het heuvelachtige een beetje ondersteuning nodig. Ik ben de eerste klant volgend jaar jan/ feb. !!!!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>