Flyboarden op Curaçao

Als je eens op een gemakkelijke manier uit wil proberen hoe je kan vliegen boven water, dan is flyboarden de ultieme uitdaging! Meters boven de zee kan je allerlei trucs uithalen op een speciale constructie. Flyboarden is een waanzinnige ervaring voor mensen die van water, zwemmen en een gezonde dosis spanning houden. Zonder twijfel de meest spectaculaire sport van dit moment!

Flyboarden op Curaçao

Misschien heb je ze wel gezien tijdens de opening van de Wereldhavendagen in Rotterdam? Op muziek van het Rotterdam Philharmonic openden de “flyboards” van Zapata op een hele spectaculaire manier de 35ste Wereldhavendagen met loops van soms wel 10 meter hoog.

Flyboarden op Curaçao

Dit jaar is flyboarding vanuit Nederland verhuisd naar Curaçao. Instructeurs Wim van Gilst en Quinta Thé zijn de distributeurs van de Zapata Flyboard voor Nederland, Luxemburg en de voormalig Nederlandse Antillen. De twee zijn sinds een maand op Curaçao en introduceerden het Zapata Flyboard eerder al in Scheveningen en Zandvoort. Wim van Gilst en Quinta Thé konden zich niet meer vinden in het ondernemersklimaat van Nederland. Teveel regelgeving, teveel papierwerk en nog meer bureaucratie. Ze gingen op zoek naar een nieuwe uitdaging in het buitenland en hebben deze gevonden in het opzetten van het flyboarden op Curaçao. Naast Curaçao gaat flyboarding ook naar Bonaire en Aruba.

Wat is het precies?

Flyboarden doe je met een flyboard, die wordt aangedreven dooreen speciale jetski (een waverunner). Het Zapata Flyboard, genoemd naar de bedenker Franky Zapata, bestaat uit een paar wakeboardschoenen op een board, met daarin kleine motoren. Ook je armen zijn bevestigd aan twee waterstralen. Voor de aandrijving bevestigde de Franse jetski-kampioen een brandweerslang tussen het board en de waverunner, zodat er onder hoge druk water door de slang geperst kan worden.

Het Zapata Flyboard bestaat uit een paar wakeboardschoenen op een board, met daarin kleine motoren

Voor de aandrijving bevestigde de Franse jetski-kampioen een brandweerslang tussen het board en de waverunner, zodat er onder hoge druk water door de slang geperst kan worden

Wanneer de waverunner gas geeft, wordt het water door de slang geperst. Je schiet omhoog en “vliegt” over het water. Bij flyboarden draait het om waterkracht. Door die enorme kracht word je omhoog gestuwd en zweef je boven het water. Daarna is het de bedoeling dat je je evenwicht bewaart zodat je blijft ‘vliegen’.

Wie kan leren flyboarden?

Is flyboarden alleen geschikt voor durfals en avonturiers? Nee, eigenlijk niet. Flyboarden is voor iedereen boven de veertien jaar en onder de 100 kilo mogelijk, voor iedereen die het heerlijk lijkt een paar meter boven de zee te vliegen!

Volgens de instructeurs is het namelijk helemaal niet lastig te leren. “Een beetje lef, motoriek en kracht. Daar gaat het om. Haast iedereen kan binnen een half uur op het board staan.” Instructrice Quinta Thé weet waarover ze praat. In de afgelopen weken heeft ze samen met Wim van Gilst een groot aantal mensen op het board de lucht in weten te krijgen. “Je hebt het zo onder de knie”, vertelt Wim van Gilst. “We hebben hier kinderen gehad, maar ook oudere mensen die het binnen een kwartier met gemak konden. Het is dus voor jong en oud. Wie wil er nou niet eens een keertje een superheld zijn?”

Volgens de instructeurs is het namelijk helemaal niet lastig te leren

Flyboarden op de Sint Jorisbaai

De afgelegen en ongerepte Sint Jorisbaai is de enige grote baai aan de noordkant van Curaçao. Het is een uitgestrekt natuurgebied waar natuurliefhebbers en sportievelingen hun hart kunnen ophalen. Je kan er mountainbiken, quad rijden, wandelen en vogels spotten.In deze schaars ontwikkelde baai met adembenemende uitzichten varen nauwelijks zeil- en motorboten. Met alleen een paar houten vissersbootjes wordt Sint Jorisbaai als één van de beste spots van Curaçao genoemd om te windsurfen en te kitesurfen.

Sinds dit jaar zijn er twee extra redenen om de Sint Jorisbaai te bezoeken. Op de plaats waar de windsurfers al jaren hun thuishonk hebben, is nu een (onbewoond) kunstdorp gebouwd: Surf Town. Het honk, compleet met bar, stoelen en een afdak, is volledig gebouwd van aangespoeld hout aan de noordkust. Mooi beschilderde bordjes voorzien van grappige en toepasselijke kreten geven het dorp de karakteristieke sfeer van de surfcultuur.

Surf Town Sint Jorisbaai, Curaçao

Een andere reden waarvoor je naar de Sint Jorisbaai kan gaan, is voor een lesje flyboarden. Hoe spectaculair het er ook uitziet, de sport is niet alleen bedoeld voor professionals. Je kan het flyboarden al in een half uur leren op de Sint Jorisbaai.

Voor 139 dollar kun je deze spectaculaire ervaring zelf beleven. “Inderdaad best duur,” vertelt Van Gilst, “maar de ervaring is uniek en het gevoel wat je in de lucht krijg is eigenlijk onbetaalbaar. Het concept bestaat pas een half jaar. Om die reden is het nog zo uniek om het hier op de Antillen te kunnen doen en te ervaren.” Kortom flyboarden is absoluut een must-do wanneer je in Curaçao bent!

Flyboarden op Curaçao

Beleef de allernieuwste sensatie op Curaçao

Met een Zapata Flyboard kun je springen als een dolfijn, salto’s maken en op en neer in het water springen en duiken. Het is een sport, die je echt zelf moet ervaren om het vrijheidsgevoel en de kick ervan te beleven!

Een geschikte vaste locatie in de vorm van een strandtent of resort is nog niet gevonden, maar op Facebook kan je allerlei leuke informatie en foto’s bekijken.

Reserveren kan via Zapata Flyboard Carribbean Village Curaçao: (+5999) 519-2324

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>