Topsporters op Curaçao

Wuivende palmbomen, zonovergoten stranden en Chillen op de Antillen, dat zijn de eerste ingrediënten waar je bij Curaçao aan denkt. Toch trekt het grootste ABC-eiland ook genoeg topsporters. Met het oog op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro wil Curaçao zich dan ook profileren als een ideale trainingsplek die dezelfde tijdszone en dezelfde temperaturen als de Braziliaanse metropool kent.

Wuivende palmbomen, zonovergoten stranden en Chillen op de Antillen, dat zijn de eerste ingrediënten waar je bij Curaçao aan denkt. Toch trekt het grootste ABC-eiland ook genoeg topsporters. Met het oog op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro wil Curaçao zich dan ook profileren als een ideale trainingsplek die dezelfde tijdszone en dezelfde temperaturen als de Braziliaanse metropool kent.

Al elf jaar wordt op het eiland de Amstel Curaçao Race georganiseerd. Dit is de jaarlijkse afsluitingswedstrijd van het wielerseizoen. Grote kampioenen als Alberto Contador, de broers Frank en Andy Schleck, Tom Boonen, Mark Cavendish, Chris Froome en o.a. Michael Boogerd zijn hier al meerdere malen geweest. Het unieke concept van de 80 kilometer lange wedstrijd richting Westpunt is dat amateurs en wielertoeristen samen met de beste profs van de wereld van start kunnen gaan. In een groot peloton van bijna driehonderd renners trekt de bonte stoet vanaf de start en finishlocatie bij het Lions Dive & Beach Resort richting Willemstad om daar over de Pontjesbrug te gaan, waarna buiten de stad het startschot wordt gegeven.

De elfde editie van de Amstel Curaçao Race afgelopen november kende een olympisch tintje. Naast de topwielrenners werden ook olympische medaillewinnaars als Ranomi Kromowidjojo (2x goud zwemmen), Marianne Vos (goud wielrennen), Dorian van Rijsselberghe (goud surfen), Marit Bouwmeester (zilver zeilen), Edith Bosch (brons judo), Laura Smulders (brons bmx) en onder andere topsprinter Churandy Martina uitgenodigd om het topsportelement van het eiland te bekrachtigen.

Het 50 meter zwembad aan het strand van het Lions Dive is de laatste jaren al de uitvalsbasis van de Nederlandse zwemmers in de winter. Onder leiding van coach Jacco Verhaeren trainde Ranomi Kromowidjojo hier regelmatig om zo de donkere dagen in Nederland enigszins te vermijden en in de zon van Curaçao extra energie op te doen.

“Steeds vaker wordt Curaçao in verband gebracht met topsport”, benadrukt Lions Dive-directeur Will Vogels. “De Amstel Curaçao Race is een toeristische trekker geworden, waar wereldwijd over geschreven wordt. Maar zo hebben we ook al een wereldbeker mountainbike op het eiland gehad. Waren clubs als Ajax, AZ en FC Groningen op het eiland voor een voetbaltoernooi. En er wordt hier op hoog niveau gehonkbald. Momenteel worden de trainingsfaciliteiten geoptimaliseerd. NOC*NSF is al komen kijken naar de mogelijkheden met het oog op Rio 2016. Zo is men druk bezig om een olympische fietscrossbaan aan te leggen.”

Al deze faciliteiten staan dan ook ter beschikking van de toeristen. Met meer dan 300 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes is Curaçao een uitermate geschikt eiland om te mountainbiken. Je kunt je verder aansluiten bij de lokale fietsclubs voor tochten over het eiland. Verder zijn er grote lokale sportevenementen zoals de Fatum Loop, de Ride for the Roses en de Extreme mountainbike. “In het hotel organiseren wij voor onze gasten ook regelmatig zwemtochten in de open zee en wordt er ‘s ochtends langs de zoutpannen van Jan Thiel hard gelopen”, vervolgt Vogels. “Steeds vaker zie je dat toeristen actief bezig willen blijven tijdens hun vakantie. Alleen een gym is dan niet meer genoeg. Curaçao heeft voor de actieve vakantiegangers veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand.”

Lezersaanbieding
Wil je zelf de actieve kant van Curaçao ervaren? Het Lions Dive & Beach Resort heeft een unieke actie voor de lezers van Reishonger! Te boeken tot 31 december 2012 voor reizen tussen nu en 25 december 2012 en voor reizen van 1 januari 2013 t/m 20 december 2013. Elke zesde en zevende nacht gratis voor rechtstreekse hotelboekingen via reservations@lionsdive.com (reserveringen onder vermelding van ‘reishonger’)!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>