Olomouc: Tsjechische verrassing

Juist een plek waar je vooraf geen verwachtingen van hebt, kan je soms positief verrassen. Dit was voor mij het geval bij Olomouc, een stad in de Tsjechische regio Moravië. Als iemand die mooie architectuur en gebouwen kan waarderen, keek ik een paar dagen eerder mijn ogen uit in de hoofdstad Praag. Olomouc bleek hier echter behoorlijk aan te kunnen tippen.

Olomouc, Tsjechië

Juist een plek waar je vooraf geen verwachtingen van hebt, kan je soms positief verrassen. Dit was voor mij het geval bij Olomouc, een stad in de Tsjechische regio Moravië. Als iemand die mooie architectuur en gebouwen kan waarderen, keek ik een paar dagen eerder mijn ogen uit in de hoofdstad Praag. Olomouc bleek hier echter behoorlijk aan te kunnen tippen.

Let’s get lost
Toen ik mijn eerste stappen in Olomouc zette, schoot mij een spreuk te binnen die betrekking heeft op reizen: “Throw away the map and get wonderfully lost”. Want Olomouc, met haar netwerk van straatjes, steegjes en pleinen, nodigt uit tot verdwalen. Om iedere hoek vind je een ander kleurrijk gebouw of één van de fonteinen en monumenten die de stad rijk is. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, waardoor je het historische centrum prima te voet kunt verkennen. En dat is dan ook precies wat ik deed.

Olomouc, Tsjechië

Olomouc, Tsjechië

Spirituele hoofdstad van Moravië
Olomouc bezoek je vooral vanwege haar cultuur. De grootste aantrekkingskracht van de stad ligt namelijk in haar historische gebouwen. Het centrum bestaat grofweg uit twee delen. Aan de ene kant is er een groot plein (Horní Náměsti) met het stadshuis uit 1378. De astronomische klok van dit stadhuis doet denken aan die in Praag. Zowel de toren van het stadshuis als een andere toren op het plein kun je beklimmen, wat je een mooi uitzicht over de stad oplevert. Behalve het stadhuis is ook de Holy Trinity Column, een barokke beeldengroep uit de achttiende eeuw, een trekpleister van dit plein. De beeldengroep, met in het midden een kleine kapel, staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aan de andere kant van het centrum is er een deel met gebouwen die overwegend aan de universiteit behoren. Hoewel het grootste deel van de gebouwen in Olomouc barok is, kun je ook gotische, romaanse, renaissance en classicistische bouwstijlen herkennen. Verspreid door het centrum liggen maar liefst 28 kerken. Hierdoor wordt Olomouc ook wel de spirituele hoofdstad van Moravië genoemd. De mooiste van allemaal is de kathedraal van Sint Wenceslas. De kenmerkende torens van deze kathedraal kun je op veel plaatsen in de stad boven de skyline zien uitsteken.

Stadhuis Olomouc, Tsjechië

St. Wenceslas Cathedral, Olomouc, Tsjechië

Van Krakau naar Wenen
Olomouc ligt op de weg van Krakau naar Wenen en is een populaire tussenstop voor reizigers die deze route afleggen. De stad wordt vooral bezocht door toeristen uit Polen, Oekraïne en Wit-Rusland. Daarnaast staat Olomouc bekend als studentenstad. De Palacky Universiteit, de op één na oudste universiteit van Tsjechië, trekt jaarlijks 20.000 studenten aan. En dat kun je merken; zowel aan de sfeer in de stad als aan de voorzieningen. Olomouc voorziet haar studentenkorps van voldoende entertainment: op ieder plein vind je bars, cafés en restaurants. Dat in de zomermaanden weinig terrassen onbenut blijven, laat zien dat ook passerende reizigers hier graag gebruik van maken.

Olomouc, Tsjechië

Tsjechische verrassing
Olomouc is zonder twijfel een mooie stad. In tegenstelling tot andere plaatsen in Oost-Tsjechië, waar je onder andere door grote betonnen woonblokken nog goed kunt zien dat het communisme hier ooit hoogtij vierde, ademt Olomouc geen typisch communistische sfeer. Dit komt waarschijnlijk door de combinatie van vrolijke bouwstijlen en de levendige sfeer die de studenten en andere bezoekers met zich meebrengen. Volgens Lonely Planet-auteur Andy Murdoch geeft Olomouc het authentieke leven in Tsjechië dan ook veel beter weer dan de metropool Praag. De bekende organisatie noemt Olomouc zelfs in de top tien van mooiste plaatsen van Europa. Toch wordt Olomouc nog niet massaal bezocht. Daardoor is het een leuke plek om te bezoeken als je in Tsjechië eens van de gebaande paden wilt treden.

Meer informatie over Olomouc en andere delen van Tsjechië vind je op de website van het Tsjechisch verkeersbureau: www.czechtourism.com

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>