In de verte zie je ze al boven de boomtoppen uitsteken; de reusachtige stenen rotsformaties die dit gebied haar aantrekkingskracht geven. Jarenlang wist men niet eens van het bestaan van de rotsstad Adrspach af. Nu staat dit nationaal park bekend als één van de mooiste plekjes van Tsjechië.

De rotsstad Adrspach, Tsjechië

Labyrinth in de rotsen

De rotsstad Adrspach is een labyrinth van grillige zandstenen rotsformaties, vol grotten, spleten en plateaus. Het ligt in het beboste gebied tussen Adrspach en Teplice Nad Metují in het Tsjechisch Reuzengebergte. Vele eeuwen wist men van dit gebied weinig af. In tijden van oorlog gebruikte de plaatselijke bevolking de rotsen als schuilplaats. Verder waagde niemand zich in dit ondoordringbare gebied. Dit veranderde na een wekenlange brand in 1842 die het bos vrijwel volledig in as legde. Vanaf toen werd het door de rotsen gevormde labyrinth beter toegankelijk.

Meer voor de rotsstad

Op ontdekkingstocht

Als je aan komt rijden, zie je in de verte de rotsformaties al tussen de boomtoppen uitsteken. Maar pas als je echt in het nationaal park bent, wordt duidelijk hoe mooi het er is. Er zijn verschillende wandelroutes en er is veel te zien. Voor het bezoek kun je dus het best een hele dag uittrekken.

Het eerste wat je na de ingang van het nationaal park tegenkomt, is een groot meer. Deze voormalige zandgroeve wordt omsloten door steile rotsformaties. Om dit meer kun je een wandeling van ca. 1,5 kilometer maken. Het pad varieert in hoogte en er zijn verschillende uitkijkpunten. Wie zelf een tochtje op het meer wil maken, kan een kano huren. Het contrast tussen het azuurblauwe water en de omringende rotsen is mooi om te zien.

Stenen figuren

Als je verder loopt, kom je bij een smalle opening in de rotsen. Dit is de ingang van de rotsstad. Eenmaal ‘binnen’ word je omringd door zandstenen rotsformaties van soms wel vijftig meter hoog. Hier volg je het pad dat tussen de rotsen is uitgesleten. De ca. 250 rotsen hebben bijzondere vormen en bijbehorende namen, zoals ‘De geliefden en hun kus’, ‘De ijsbeer’, ‘Guillotine’ en ‘Suikerbrood’. Het is een kunst om zoveel mogelijk vormen te herkennen.

Bijzondere rotsfiguren

Uitdagende wandelroute

In het begin is het pad breed en vlak. Na een tijdje verandert dit. Op dit punt kunnen mensen met angst voor hoogtes en smalle ruimtes maar beter omkeren. De route, die in totaal ca. 3,5 kilometer lang is, leidt namelijk letterlijk door, tussen en over de rotsen. De paden verschillen in hoogte en zijn met elkaar verbonden door middel van lange, smalle en steile trappen. Om de mooiste plekjes te zien, moet je dus echt klimmen en klauteren. Zelfs voor mensen met een goede conditie kan de route daardoor best uitdagend zijn. Een van de leukste delen van de tocht is ‘De ‘muizenspleet’. Deze lange doorgang in de rotsen, die je moet doorkruisen om de route te kunnen vervolgen, is slechts vijftig centimeter breed.

De hoogte in

Ook de uitkijkplateaus zijn mooi. Vanaf het hoogste uitkijkplateau heb je een goed uitzicht over de omgeving. Ondanks de hoge bomen zie je hier nog overal rotsen bovenuit steken. De rotsen hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op wandelaars, maar ook op klimmers. Bij goed weer heb je kans om ze vanaf het uitkijkplateau in actie te zien.

Nog meer rotsstad

Wie nog verder wil wandelen, kan op zoek gaan naar de twee kleine watervallen en het meertje waarop je een korte boottocht kan maken. Het is wel goed zoeken, want ze liggen diep in het rotsencomplex verborgen. Je kunt ook doorlopen richting het plaatsje Teplice Nad Metují. Hier zijn ook aparte rotsformaties te zien, al zijn het er wel minder dan bij Adrspach. De tocht naar Teplice Nad Metují is ca. 8 kilometer (enkele reis). Eenmaal daar kun je met een treintje terug naar Adrspach.

Muizenval en Rotspad

Wat dit gebied zo leuk maakt is de combinatie van een uitdagende route en de verrassend mooie natuur. Als deze combinatie je aanspreekt en je graag eens een avontuurlijke wandelroute wil volgen, moet je zeker een bezoek brengen aan rotsstad Adrspach (of één van de andere rotssteden in Tsjechië). In dit rotsendoolhof is verdwalen absoluut geen straf.

Heb jij rotsstad Adrspach of één van de andere rotssteden in Tsjechië wel eens bezocht? En wat is jouw favoriete rotsstad? Laat het ons weten!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>